Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jij ermee omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫

Doe mee

Schoolkrant? Schooltv!

Tim

Schoolkranten zijn ouderwetsch, denken veel scholieren: wie gebruikt er nou nog papier? Bij het Pius X-College in Bladel zijn ze een stuk hipper: daar maken ze elke week een schooltv-journaal. Echt supercool.

Als ik het kantoor van Pius X-TV binnenloop, stuit ik op twee chique geklede presentatoren: vanavond wordt er een uitzending opgenomen op één van de twee eindexamengala's. De laatste dingen worden doorgesproken: is er genoeg kinderchampagne (dronken arriveren mag niet)? Zijn de accu's van de camera's opgeladen? Hebben we genoeg microfoons? Reservemicrofoons?  

Oud-leerling

Tussen de opnamestress door heb ik tijd om de makers even te spreken. Want wie kwam er eigenlijk met dit idee? Lenne, de presentatrice van vanavond, vertelt: "Volgens mij was het een oud-leerling die in 2008 een jaartje over had omdat hij nog niet meteen wilde studeren en met dit plan naar de directie stapte. Ter begeleiding kwam er ook een docent bij: tegenwoordig is dat Marijn."

Marijn blijkt de coördinator Pius X-TV. Geen docent, wel een medewerker. "Het was in het begin wat kleinschaliger dan nu en inmiddels hebben we gelukkig ook veel betere apparatuur, haha." Toen de initiatiefnemer ging studeren, werden de regels wat soepeler: vroeger mochten alleen havisten en vwo'ers meewerken aan het programma, inmiddels mag elke leerling dat.

Part of the gang

"Inmiddels bestaat de crew van Pius X-TV uit bijna veertig leerlingen," vertelt Marijn. "Van hen zijn twee leerlingen vooral bezig met vormgeving en een stuk of tien leerlingen presenteren. De overige leerlingen doen camerawerk, licht, geluid, en montagewerk." Je hoeft trouwens niet door een strenge selectieprocedure heen om part of the gang te worden: "Er is vooraf alleen een gesprekje of je binnen het team past. Dan wordt ook bepaald of je presentator, cameraman of editor kunt zijn."

Normaal gesproken maakt Pius X-TV één journaal per week, maar vanavond is er dus een speciale uitzending over het gala. Hugo, presentator nummero twee: "Net als elk jaar. Vorig jaar hadden we een hoogwerker gehuurd om de aankomst van de leerlingen in allerlei toffe vervoersmiddelen te filmen." En da's lang niet het enige extra project, hoor ik.

Reportages

"We gaan ook elk jaar mee op Parijsreis om te filmen, maken opnames van de Open Podiumavond, eigenlijk maken we van alle speciale dagen op het Pius X wel een reportage," zegt Marijn. Lenne: "Én we zijn ook bezig met een programma over oud-leerlingen: we willen ze opzoeken en terugkijken op hun schooltijd. En meteen zien we dan wat ze nu doen en wat hun toekomstplannen zijn."

Ik vraag me af hoe dit allemaal betaald wordt: die camera's en montagesets zijn natuurlijk een heel stuk duurder een paar honderd papieren schoolkrantjes per jaar. De Pius X-crew heeft mazzel: "De meeste apparatuur en andere kosten worden betaald door school, en daarnaast hebben we af en toe enkele sponsoren." Die kom je dan wel eens in de filmpjes tegen.

Regionale omroep

En de Pius X-TV'ers hebben wilde plannen, hoor ik. Marijn vertelt: "Op dit moment zijn we alleen nog via internet te zien, maar het is de bedoeling dat de uitzendingen over een paar jaar ook via narrowcasting, dus op tv's op school, te zien zijn. Verder kijken we of we kunnen samenwerken met lokale en regionale omroepen. En we maken nu slechts één uitzending per week, een journaal óf een losse uitzending, maar in de toekomst willen we dat elke week allebei gaan doen."

Gepubliceerd op 22 juni 2012
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

Supergaaf! Ik zou willen dat mijn school zoiets had, maar ik ben bang dat ik dan niet meer aan mijn schoolwerk toe zou komen ;-).

8 jaar geleden

T.

T.

Echt heel gaaf! Alles ziet er echt heel professioneel eruit en ik zou echt willen dat mijn school dat ook zou doen. Ik zou er dan zeker aan mee mee willen helpen. cheers!

8 jaar geleden

A.

A.

Super leuk om te doen hoor, ik zit er zelf bij!

8 jaar geleden