'School moet meer gaan over jóuw ontwikkeling'

'School moet meer gaan over jóuw ontwikkeling'

'Bestuurders en deskundigen praten honderduit over hoe ze scholen kunnen verbeteren. Maar weet jij, als scholier, niet veel beter hoe het onderwijs beter kan?' Die vraag stelden wij en onze collega's van 7Days dit jaar aan jullie. We publiceren alle school-verbeter-plannen van scholieren en bieden deze in het voorjaar aan de minister van Onderwijs aan. Hoort ze eens vanuit de schoolbanken hoe ze haar werk moet doen. Hieronder het schoolplan van Iris (16).

"Ik weet dat niet alleen ik, maar ook veel medeleerlingen vaak het gevoel hebben dat ze in een sleur terecht zijn gekomen. Een dagelijkse routine van lessen en huiswerk met een toets als doel.

Je hebt het gevoel veel te moeten leren, zonder er écht iets van op te steken. Het is een leeg gevoel. Een gevoel alsof het niemand boeit dat jij óók je eigen interesses en een eigen mentaliteit hebt, die jij graag zoveel mogelijk wilt ontwikkelen.

Iedereen leert hetzelfde
Ondanks dat veel scholen beweren dat ze persoonlijke ontwikkeling belangrijk vinden, merk ik er weinig van. Je kiest wel een vakkenpakket, maar iedereen met die vakken leert precies hetzelfde. Docenten geven les op basis van 'feiten' en besteden weinig aandacht aan de interpretatie en gedachtes die deze opwekken.

Ik vind dat leraren nadruk moeten leggen op de vorming van de leerling. Ze moeten niet alleen feiten geven, maar ook de verschillende perspectieven die eraan verbonden zijn.

Ze moeten de jongvolwassenen stimuleren om niet alleen zelf na te denken, maar ook om hun ideeën te delen met hun medeleerlingen en zo elkaar aan het denken te zetten.

Anders bekijken
Er is bij elk onderwerp namelijk altijd wel een individu die het net even anders bekijkt en dit levert interessante vraagstukken op. Vraagstukken die leerlingen motiveren om dieper op een onderwerp in te gaan. Om deze verandering te verwezenlijken moet er een hiervoor speciaal ontwikkelde docentencursus gratis aan scholen worden aangeboden.

Test over algemene kennis
Daarnaast moeten leerlingen aan het begin van elk schooljaar getest worden op hun algemene kennis. Door dit te doen krijgt de school, en ook de leerling zelf, inzicht in waar de sterke en zwakke kanten en de interessegebieden liggen.

Mentoren kunnen hierover dan met elke leerling in gesprek gaan en een persoonlijk programma opstellen. Deze testen moeten zowel schriftelijk als mondeling uitgevoerd worden, zodat het zo nauwkeurig mogelijk gebeurt.

Samenwerking met universiteit
Om dit persoonlijke programma zo goed mogelijk te realiseren moet er een verplicht algemene-vormingsvak met keuzeblokken komen. Leerlingen krijgen bijvoorbeeld de eerste twee blokken dezelfde algemene-ontwikkelingslessen en daarna kunnen ze elk blok telkens een ander keuzevak kiezen.

Dit kunnen vakken als Chinees, filosofie en technisch design zijn, maar om het aanbod te vergroten kunnen scholen ook samenwerken met universiteiten om zo een blok rechten, psychologie of biomedische wetenschappen aan te kunnen bieden. Zo krijgt de leerling ook een kijkje in wat er hierna mogelijk is en dat is waar leraren ons op voorbereiden, toch?"

Heb je zelf ook een idee over hoe het Nederlandse onderwijs beter kan? Schrijf je eigen schoolplan voor de minister! Alle serieuze plannen verschijnen op Scholieren.com en Sevendays.nl. De bedenker mag zijn idee uitgebreid promoten in de papieren 7Days en op Scholieren.com. Doe mee!

Gepubliceerd op 11 februari 2016
ADVERTENTIE
Een rechtenstudie met betekenis, waar wil jij je hart voor inzetten?

Bij de bacheloropleiding Law in Society aan de VU ontdek je hoe je actuele maatschappelijke thema’s kunt aanpakken met een juridische bril.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.