School in paradise

Esmay

Oké, de titel van deze blog is een beetje tegenstrijdig. Je zou verwachten dat er in paradijs helemaal geen school is. Alleen maar oneindig Netflix en chillen. Maar toch is het zo. Ik woon in het paradijs genaamd Curaçao. Witte zandstranden, blauwe zee en altijd mooi weer. Helaas is er nog steeds die struggle van de middelbare school. Dus bij deze: een sneak peek in het leven van een Curaçaose scholier.

Esmay woont op Curaçao en schreef deze gastblog voor Scholieren.com.

Probeer je eens voor te stellen hoe het zou zijn om op Curaçao te wonen. Hoe zou jouw dag eruit zien?

Expectations: Je ligt elke dag na school lekker in de zon aan het strand met een zonnebril op je neus, in de ene hand een piña colada en in de andere een boek. Daarna neem je eventjes lekker een duik in zee, daarna rustig naar huis om misschien nog wat aan huiswerk te doen en dan is het wel genoeg voor de dag.

Reality: Ik ben niet wit en zelfs ik word na vijf minuten in de zon al knalrood (no offense). Je komt na een dag school rond 14.00 uur thuis, je eet snel wat en dan kan je beginnen aan de berg huiswerk waarvan je spijt hebt dat je die hebt laten ophopen gedurende de laatste twee weken. Je hebt dus niet heel veel tijd om aan het strand te luieren. Bovendien ben je na zestien jaar echt wel genoeg naar het strand geweest. Gelukkig biedt de prachtige omgeving wel wat troost na een lange schooldag.

Vroeg uit de veren

Ik hoor soms Nederlandse scholieren klagen over hoe vroeg ze wel niet op moeten staan om naar school te gaan: “Om half 8 moet ik er al uit! Het is nog net geen kindermishandeling!” Dude, wees blij dat jullie school niet om half 8 begint (waarschijnlijk de tijd waarop velen van jullie wakker worden). Als je het tot achtste uur les hebt, zit je tot 14.00 uur vast op school. Het enige voordeel hiervan is dat je dan wel de rest van de dag hebt om leukere dingen te doen.

Hipsterschool

Eerlijk gezegd heb ik liever mijn knalgeel geverfde voormalige kloosterschool dan een gigantisch levenloos blok beton met ramen dat in Nederland als school beschouwd wordt. Het uiterlijk van mijn school doet me altijd een beetje denken aan een soort van hipsterschool: het heeft een grote tuin met veel planten en vogels die heen en weer vliegen (soms vliegen ze zelfs de lokalen binnen), een opvallende kleur, een open structuur en veel open ramen.

Ook is mijn school vergeleken met de gemiddelde Nederlandse middelbare school net iets kleiner (rond de 1200 leerlingen). Daarmee is het de grootste havo/vwo-school van Curaçao. Een van de vervelende dingen is wel dat ons uniform bestaat uit een polo met het logo van de school, een lange spijkerbroek en dichte schoenen. Niet echt ideaal in temperaturen van boven de 30 graden, maar als je er eenmaal aan gewend bent geraakt, is het wel te doen.

Het leukste aan mijn school vind ik de sfeer die er hangt. Het is een klein eilandje dus iedereen kent elkaar. Er hangt een relatief chille sfeer. Ook kom je minder makkelijk weg met roddels. Omdat bijna iedereen elkaar kent, kom je er op de een of andere manier toch wel achter als iemand achter je rug bezig is. Ook gebeurt het weleens dat je moeder een willekeurig meisje dat de school binnenloopt aanwijst en zegt: "Kijk daar, dat is een van jouw achter-tot-de-macht-tien-nichten. Zo zitten er nog een paar bij jou op school." Van veel mensen zitten er familieleden op school waarvan ze niet eens wisten dat ze familie waren.

Best veel hetzelfde

Over het algemeen denk ik dat de scholen op Curaçao niet zoveel verschillen van die in Nederland. Er is altijd wel die ene gast waarvan je je afvraagt hoe hij in vredesnaam op het vwo terecht is gekomen, leerkrachten waarvan je je afvraagt of ze iemand hebben moeten omkopen voor hun diploma en natuurlijk een gezonde dosis aan relatiedrama’s. Ook buiten school is er veel hetzelfde: met vrienden bij de mall of in de stad rondhangen, een beetje studeren en natuurlijk ook lekker feesten met hier en daar stiekem een mojito (niet ik hoor).

Al met al, als ik mocht kiezen tussen in Nederland wonen en op Curaçao wonen, zou ik toch wel mijn mooie kleine eilandje kiezen. Paso ta dushi bida yu!

 We zijn met vakantie, jij waarschijnlijk ook. Check ons in het nieuwe schooljaar!

Gepubliceerd op 20 augustus 2019

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.