School de sloopfabriek

School de sloopfabriek

Elke keer als ik op school naar de wc ga, valt het me op. Tientallen quotes over medeleerlingen, slordig op de wc-deur gekrabbeld. Over hoe lelijk een bepaald meisje wel niet is, een doodsbedreiging voor een ander en een lange bangalijst met willekeurig geselecteerde namen. Ik slaak een diepe zucht.  

Laatst had iedereen het een dag lang over Tim Ribberink, het 20-jarige slachtoffer van pesten dat zelfmoord pleegde. Verschrikkelijk, akelig, ongewenst, zielig. Heel Nederland vond dat pesten absoluut moest stoppen, dat het zo niet langer kon.

Pesten stopt niet

Nu, een paar weken later, hoor je er niemand meer over. Eén dag van zelfbewustwording was blijkbaar genoeg? En gewoon weer doorlopen nu? Het punt is: het stopt niet. Pesten is en blijft een probleem op scholen en zal dat waarschijnlijk tot in de eeuwigheid blijven, vrees ik.

Ik heb het zelf ook meegemaakt. Op de basisschool was ik een onzeker kind. Ik was een wanvertoning, vonden mijn liefdevolle klasgenootjes. En als het de rest niet bevalt, dan hoor je dat. Maar hoe ontsnap je uit de vicieuze cirkel van elke dag gesloopt worden?

Verdrinken

Ik denk dat ontsnappen aan pesten niet kan. Wat hoogstens kan, is je eigen houding veranderen. Als je door een storm zeilt, kun je je zeil aanpassen: zo kom je er misschien heelhuids door heen. Doe je dat niet, dan verdrink je gegarandeerd. Als je je oncomfortabel voelt in eigen huid en dat laat blijken, geef je iedereen de kans om jou nog rotter te laten voelen. Al vergt dat wel geduld. Bij sommige gevallen, helaas, wordt het ontbreken van zelfvertrouwen en zelfkennis fataal. Anderen komen er sterker uit.

Voortaan neem ik een bus graffiti mee om de teksten weg te spuiten. Laten we de wc’s gebruiken waar ze voor bedoeld zijn, en niet om elkaar te slopen.

Gepubliceerd op 23 november 2012

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

prachtig gezegd!
you go girl.
we hebben meer van zulke meiden als jou nodig.

keep up the positive thingssssss.

9 jaar geleden

J.

J.

Ik ben het deels eens, pesten zou moeten stoppen maar aan de anderekant je wordt er ook hard van.
Sommige mensen kunnen niet inzien dat ze iets fout doen.
Ik spreek uit ervaring ik ben vroeger gepest en ik heb gepest.

Op de basisschool zat er een jongen in de klas die heette koen en hij had een tractor, we vonden hem allemaal heel aardig en accepteerden hem in de groep.
Alleen op een gegeven moment begon hij op te scheppen over die tractor, hij deed alsof hij beter dan ons was.
Hij is toen redelijk gepest.
Hij kwam al van een school vandaan waar hij weggepest was.
Hij heeft dit in groep 7 meegemaakt en in groep 8 ging het alweer een stuk beter, hij was weer de jongen die we in het begin zo aardig vonden.

Dus ligt het wel altijd aan de pester sommigen mensen vragen erom om op hun fouten gewijst te worden.
Hoe graag ik het ook zou willen, niet iedereen is gelijk, hirarchie is er en zal er altijd blijven.
Mensen moeten hun plaats kennen en zich niet anders voordoen dan ze zijn.

Ik ben zelf opgegegroeit in een gezin waar alles gezegt word wat je vind (ik ben 18 jaar).
Ik wordt vaak bestempelt als brutaal.
Alleen ik bedoel het altijd goed, ik heb een hekel aan mensen kwetsen en zou dat dus nooit opzettelijk doen.

Ik ben van mening dat pesten niet erg is je wordt er hard van en je leer je persoonlijkheid beter kennen.
Iedereen heeft min punten en plus punten, je moet je gewoon bezighouden met je plus punten en die vergroten.

Ik klink nu heel kort door de bocht alleen zo bedoel ik het helemaal niet.

9 jaar geleden

A.

A.

@ joris
Je spreekt jezelf een beetje tegen in je betoogje. En van pesten wordt je niet 'hard'. Je wordt er alleen maar doodongelukkig en nog veel onzekerder van. Ik geloof niet dat ik graag met jou bevriend zou zijn.

9 jaar geleden

J.

J.

@ amber ik ben een heel aardige jongen hoor, ben alleen heel slecht in mezelf verwoorden en ben soms iets te oprecht

9 jaar geleden

H.

H.

@joris je vergelijkt pesten met het niet hebben van een correctiesysteem. en dan heb je gelijk; beter pesten dan voor eeuwig fouten maken. alleen je vergeet dat er veel betere systemen zijn om dat te voorkomen. manieren die minder slachtoffers eisen en minder getraumatiseerde (gepeste) of sociaal aangepaste (pester) volwassenen produceert.

9 jaar geleden

K.

K.

Ik snap echt veel te goed waarom je gepesd bent .

9 jaar geleden