Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

Scholen na meivakantie nog dicht? Dan misschien kortere zomervakantie

Scholen na meivakantie nog dicht? Dan misschien kortere zomervakantie

Door Stach

In het begin was de scholensluiting voor de meeste scholieren een geschenk uit de hemel. Heerlijk uitslapen en geen docenten die zeuren als het werk niet gedaan is. Inmiddels blijven wij al zo lang thuis, dat scholen en onderwijsorganisaties zich zorgen maken dat er achterstanden zullen ontstaan. De Onderwijsraad heeft een aantal opties voorgelegd aan de regering en het inkorten van de zomervakantie is er een van. 

Volgende week dinsdag maakt het kabinet hoogst waarschijnlijk bekend of de scholen nog langer dicht zullen blijven. Als dat het geval is, kan het zomaar zijn dat de zomervakantie naar voren wordt gehaald, of dat deze wordt ingekort. Een andere optie is dat schooldagen volgend schooljaar verlengd worden, bijvoorbeeld van 8:00 uur tot 16:00 uur. Dit alles moet ervoor zorgen dat leraren genoeg tijd krijgen om leerlingen bij te spijkeren.

Leerachterstanden zijn niet het enige probleem

Experts vrezen dat de sociaal-emotionele ontwikkeling van scholieren in het geding komt. Immers, als je thuis zit, spreek je je vrienden en klasgenoten een stuk minder dan op een normale schooldag.

Wat nu het belangrijkste is volgens de Onderwijsraad, is dat kinderen voor wie het thuis niet veilig is en die geen mogelijkheid hebben mee te doen met de online lessen opgevangen kunnen worden. Edith Hooge, voorzitter van de Onderwijsraad maakt zich zorgen om deze groep. "Volgens het Nederlands Jeugdinstituut wordt drie op de honderd kinderen verwaarloosd of mishandeld. Voor een school met 250 leerlingen gaat het dus om zes of zeven leerlingen", vertelt ze tegen het AD. "Voor hen telt elke dag."

Niet meteen normaal

Rutte meldde gisteravond in zijn persconferentie dat we niet meteen terug kunnen naar een normale situatie. De coronamaatregelen zullen langzaam, gefaseerd, afgeschaald worden om ervoor te zorgen dat de verspreiding van het virus onder controle is en geleidelijk afneemt. 

Dit geldt ook voor de scholen. Als de scholen na de meivakantie wel opengaan, kunnen we volgens Hooge niet zomaar doen alsof er niets is gebeurd. De Onderwijsraad vindt het niet verstandig om alle scholen in één keer open te gooien. Verder moet er worden gekeken in hoeverre leerlingen écht achterlopen. Leerlingen moeten getoetst worden om te kijken wat hun niveau is er moet gekeken worden hoe docenten de leerlingen kunnen helpen. En het zou dus kunnen dat wordt besloten, als de achterstanden te groot zijn, de zomervakantie op te schuiven.

"Disappointed but not surprised"

De regering heeft nog geen besluit genomen over het wel of niet openen van de scholen en wat dit betekent voor de zomervakantie. De 15-jarige Keynai (3 vmbo) is in ieder geval niet zo blij met het advies. "Zeer kut. Ik zit al de hele dag thuis, en nu krijg ik misschien ook nog eens minder zomervakantie. Dat is eigenlijk een dubbele straf." Sander (16, 5 vwo) zegt dat hij "disappointed but not surprised" is. "Het zat er al wel aan te komen. Ze kunnen moeilijk het gewone lesrooster hervatten na meer dan 6 weken quarantaine."

Voor nu kunnen we alleen maar afwachten wat het kabinet ons dinsdag gaat brengen en of we daadwerkelijk gedag moeten zeggen tegen die langverwachte zomervakantie.

Gepubliceerd op 16 april 2020
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

A.

A.

Interresant

2 jaar geleden

Merel

Merel

Mocht je nou toch wel op vakantie mogen, dan ga ik niet naar school hoor! Sommige mensen gaan ook gewoon op vakantie in Nederland, Duitsland of België.

2 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.