Scheuren op een elektrische fiets

Joca

Is rondzoeven op een elektrische fiets alleen bedoeld voor bejaarden? Niet als het aan de Regiovisie Groningen-Assen ligt. Zij willen scholieren en studenten aan een elektrische fiets helpen, zodat het in de ochtendspits minder druk wordt in het openbaar vervoer.

Het gaat hierbij om jongeren die op meer dan 20 kilometer van de stad Groningen wonen. Deze groep gaat nu vaak met het openbaar vervoer naar school, waardoor de bussen en treinen overvol zijn. De Regiovisie, een groep samenwerkende gemeenten en provincies, wil deze jongeren laten fietsen om het drukteprobleem op te lossen.

Motortje

"Het mooie van een e-bike is dat je door het motortje een veel grotere afstand kan fietsen. Zonder moeite fiets je in drie kwartier van bijvoorbeeld Winsum naar Groningen. Lekker in de buitenlucht en nog goed voor je conditie ook!" vertelt Kees Anker van de Regiovisie aan Scholieren.com. De organisatie is echter niet van plan om gratis e-bikes weg te geven. "Was dat maar zo," lacht hij.

Het is nog niet 100 procent bekend hoe de jongeren gestimuleerd moeten worden om op een e-bike te rijden. Er is eerst overleg met scholen, de universiteit en fietsfabrikanten om de plannen uit te werken. "Je moet bijvoorbeeld denken aan korting op e-bikes, of het gratis uitproberen van zo'n fiets," vertelt Anker. Ook wordt er gekeken naar extra oplaadpalen en bewaakte fietsenstallingen. De dure elektrische fietsen worden namelijk vaker gestolen dan het gemiddelde roestige fietsje.   

Stalen ketting

Als er geen bewaakte stalling in de buurt is, kan een stalen ketting als extra slot handig zijn, vertelt Arien de Jong van de Fietsersbond. De bond is enthousiast over het plan: "Voor korte afstanden raden we een normale fiets aan. Voor stukjes van 20 kilometer is een e-bike echter prima, zeker als alternatief voor het openbaar vervoer."

Voor regenbuien en drijfnatte kleding hoeven de Groningse jongeren niet bang te zijn, aldus De Jong: "Het regent maar zes procent van de tijd. Voor die ene dag dat het toch regent, is een regenpak genoeg om lekker droog te blijven."

Imago

Alleen het imago van de elektrische fiets is nog een probleem. "Veel jongeren denken nog steeds dat de e-bikes alleen voor ouderen zijn," vertelt Kees Anker van de Regiovisie. "We gaan snel met scholieren en studenten nadenken hoe we de elektrische fiets hip kunnen maken." Hip of niet, over een een halfjaar moeten de eerste scholieren en studenten al door het Groningse land scheuren op hun e-bike. 

Gepubliceerd op 12 maart 2014

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Q.

Q.

Sure dat arme studenten hun geld uitgeven aan een e-bike terwijl het ov gratis is. Denk dat dit plan nog een paar jaartjes moet wachten, want als het aan Den Haag ligt, hebben we per 1 januari 2017 geen gratis ov meer voor studenten. Dan wordt zoiets misschien interessant.
Voor de tussentijd: Extra bussen en treinen inzetten kan ook een wondermiddel zijn.

7 jaar geleden

E.

E.

Inderdaad, de treinen van Arriva puilen uit, maar wat een wonder ook als je de lengte ervan in ogenschouw neemt! Met bussen heb ik ook vreemde ervaringen: buiten de spits en op zondagen wordt er met gelede bussen gereden terwijl er niemand in zit en als al die scholieren mee moeten.... dan rijdt er een kleine bus! Wat wil je dan als vervoersbedrijf?Overigens vind ik het wel een redelijk idee om elektrische fietsen te stimuleren. Jammer dat die 6% van de tijd dat het regent toch erg vervelend is... en het is altijd net als je moet fietsen.

Wat betreft de afstand Winsum - Groningen, die fiets je op een normale fiets al in drie kwartier en als je een beetje doorfietst lukt dat makkelijk in een half uur! Leer fietsen mensen! Op afstanden van <7 km heb je geen elektro ondersteuning nodig... maar het gebeurt veel.

7 jaar geleden

C.

C.

Ieder bedrijf staat momenteel te springen om extra klandizie.....Iedere ondernemer zou extra bussen inzetten, chauffeurs aannemen om de ze klanten van dienst te zijn.

Dit is de wereld op zijn kop, ik zie de friettent om de hoek zeker geen scholieren weigeren, omdat ze anders te veel klanten zouden hebben (de friettent is inwisselbaar voor ieder bedrijf natuurlijk)
Ik zie een kapper geen oproep doen aan scholieren om weg te blijven bij de kapper omdat deze het anders te druk zou hebben.

Hoeveel zou de elektrische fietsen fabrikant geschoven hebben om deze wereld op zijn kop te zetten ???

6 jaar geleden