's Avonds op je telefoon kijken is slecht voor je gezondheid

Door Chard

Uit onderzoek blijkt: 's avonds in je bed nog eindeloos door je timeline scrollen is niet gezond. Je slaapt minder goed, wat op den duur kan leiden tot ergere gezondheidsklachten. Dat meldt de NOS naar aanleiding van een onderzoek van onder andere het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 

Voor een heleboel scholieren is het dagelijkse kost. Vlak voor het slapengaan, je telefoon pakken om dat ene, niet bijzonder boeiende appje te lezen of om die nieuwe foto van een vriend of vriendin te liken. Zo’n 20 procent van kinderen tussen de 8 en 13 jaar, gebruiken in de avond een lichtgevend scherm. Bij de categorie middelbare scholieren (in de leeftijd van 13 tot 18 jaar), ligt dit percentage veel hoger, namelijk 80 procent. 

Slaapstoornissen

Toch is dit niet bepaald goed voor je gezondheid, zo blijkt dus uit onderzoek van het RIVM, onder zo’n 1.300 jongeren in Friesland, Drenthe en Groningen. Jongeren die 's avonds veel of lang op hun telefoon zitten, zouden een half uur korter slapen dan jongeren die dat niet doen. 

Als je dit veel doet, kun je zelfs een slaapstoornis ontwikkelen en die kan weer zorgen voor ernstige gezondheidsklachten. "Je kunt er echt ziek van worden, bijvoorbeeld hartklachten of diabetes van krijgen”, zegt Susan Janssen van het RIVM, in het NOS Radio 1 Journaal.

Wat ook een rol speelt bij de relatie tussen op je scherm kijken en je slaap, is dat je vaak later gaat slapen als je in je bed nog op je telefoon kijkt. Je bent dan met je hoofd nog bij alles wat je op je telefoon ziet. Dit verkort dus ook je slaaptijd als je wel op dezelfde tijd moet opstaan. 

Oranje bril

De LED-lichten in je smartphone of laptop, zenden een zogenaamd blauw licht uit. Dit blauwe licht is de boosdoener, het heeft invloed op je biologische klok en je slaap. In hun zoektocht naar oplossingen, kwamen de onderzoekers uiteindelijk op een oranje bril, die het blauwe LED-licht blokkeert. De jongeren die deze bril droegen, hadden meteen minder klachten over hun slaap en hadden het idee dat ze beter sliepen. Maar je kunt je afvragen of jongeren zin hebben om de hele dag met die bril rond te lopen.

Hoe je het ook wendt of keert, WhatsApp openen net voor het slapen om dat ene berichtje te lezen, is niet goed voor je gezondheid. Op lange termijn kan je er zelfs nare aandoeningen aan over houden. Het RIVM adviseert om er vooral rekening mee te houden dat je in de avond niet te lang bezig bent op je telefoon.

Gepubliceerd op 7 maart 2019
ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst:

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.