Rundfunk is back. En hoe!

Door Joost

Rundfunk is back: acteurs Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout shinen als nooit tevoren. Ditmaal niet op tv, maar in het theater. ''Op toneel zijn wij nóg beter'', zet Tom hoog in. Exclusief voor Scholieren.com wordt er alvast een tipje van de sluier opgelicht. Daarnaast klappen de vrolijke vrienden uit de school over hun tijd op de middelbare.

"Kijk, drie jaar geleden speelden we hier al eens'', zegt Yannick, terwijl hij trots de ingekraste tekst 'Rundfunk heeft hier gekakt' laat zien op de toiletdeur. De heren komen net van tafel en buiken wat uit in hun kleedkamer. Keurig hangen de pasgestreken retroblousejes en leggings klaar voor de try-out van vanavond. De theaterdirecteur, die nog even binnenwipt, verzekert de acteurs een uitzinnig publiek. En een uitverkochte zaal.

Tim en Erik

Yannick en Tom kennen elkaar van de toneelschool. De artistieke geesten vormden op slag een onafscheidelijk duo. In 2015 werd hun eerste kindje geboren: de tv-serie Rundfunk. Als Tim en Erik waren ze twee seizoenen lang de populairste scholieren van Nederland. Maar in hoeverre lijken ze op hun alter ego's?

"Tom speelt een relaxed personage en dat klopt ook wel. Bij mij komt het minder overeen. Zo'n ongelofelijke debiel als Tim ben ik niet. Ik zou bijvoorbeeld nooit masturberen tijdens de les'', lacht Yannick. Hij vertelt dat Tim en Erik echt bestaan: "In de zesde klas was er een jongen die samen met zijn beste vriend wilde blijven zitten. Ik vond dat een gouden gegeven. Het gaat toch niet lukken, nou, dan gaan we gewoon chillen en niets doen. Net zoals wij dat in de serie willen."

Spijbelen

Hoe waren de jongens op de middelbare school? "Ik had de meeste onvoldoendes. Van Scholieren.com kopieerde ik al mijn boekverslagen'', biecht Tom op. Toch heeft hij daar spijt van: "Doordat ik de boeken nooit las, stond ik een vijf voor literatuur en ben ik nèt gezakt voor mijn examen."

Yannick: "Ik was best een goede leerling. De laatste jaren spijbelde ik veel, maar dat ging niet ten koste van mijn resultaten. Engels kwam echt wel goed, dus voetbalde ik liever met mijn vrienden. Nooit had ik last van middelbare schoolstress. Ik vond het één groot feest."

Alleen maar tongen

Tom beschrijft zijn puberteit als volgt: heel veel aftrekken en recalcitrant zijn. Ook was hij een casanova. ''Ik wilde alleen maar tongen, tongen en nog eens tongen. Mijn record was drie meisjes op een avond, op een hockeyfeest. Ik was echt een bink als ik dat op school vertelde.''

Helaas voor Yannick was hij de jongste van de klas. "Alle meisjes in mijn jaarlaag vonden mij een schattig jochie. Ik kon alleen maar vriendinnetjes krijgen uit lagere klassen. Gênant."

Hadden de boys ook zo'n geile lerares als mevrouw Spek in Rundfunk? Yannick: "Ja, onze lerares aardrijkskunde. Daar was iedereen verliefd op. Een goede vriend zei dat hij haar wel zou krijgen. Ik geloofde hem, aangezien hij groot en stoer was. Achteraf denk ik: die gast was twaalf! Tuurlijk wilde een getrouwde lerares hem niet. Het personage Armani is geïnspireerd op die jongen." 

Geschorst

Of de heren nog een stoer verhaaltje willen vertellen. Yannick weet er wel een: "In de vijfde verknalde ik met vrienden de examenstunt. We waren in het zwart gekleed en droegen bivakmutsen. Als mongolen bekogelden we iedereen met rookbommen, waterballonnen met limonade, supersoakers en zelfs Poolse nitraten. We hadden niet ingeschat dat mensen het veel te intimiderend zouden vinden. Ik ben toen een tijdje geschorst."

En zijn eigen examenstunt? "Die moest heel basaal worden. We hadden het voor onszelf verpest."

Rundfunk in het theater

Genoeg gepraat. De heren moeten zich rap omkleden en de bühne op. Hun nieuwe voorstelling Wachstumsschmerzen staat garant voor een avondje snelle scènes en absurde grappen. Toch is het anders dan de tv-serie Rundfunk. "Met de middelbare school heeft het niets te maken. Het enige wat overeenkomt is de harde, snelle humor", legt Tom uit.

Waarom moeten alle scholieren van Nederland naar de voorstelling komen? Yannick: "Mensen gaan helemaal stuk van het lachen. Bijna alles is uitverkocht, dus je moet snel zijn. Straks hoor je al je vriendjes erover en heb jij het gemist."

Foto: Ka Wing Falkena

Recensie

Nee, ik ben geen theaterrecensent. Maar dan doen we gewoon alsof. Van de Velde en Van Kalmthout zijn briljant van de eerste tot de laatste minuut. Heerlijke absurde humor zoals we van het olijke tweetal gewend zijn. Origineel, vlijmscherp en vooral: schaamteloos. Want wie scheert vandaag de dag nog zijn balzak voor een uitverkochte zaal? Daarom: Vijf Heydrich-sterretjes voor Wachstumsschmerzen. En dat is heus geen onvoldoende. 

Rundfunk - Wachstumsschmerzen is tot en met 28 november 2018 te zien in de Nederlandse theaters. Bekijk de speellijst hier.

Gepubliceerd op 23 november 2017
ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!