Heb jij stress over je studiekeuze? Of ben je er nog niet zo mee bezig? Laat het ons weten in het studiekeuze-onderzoek. Wij zijn benieuwd hoe we jou beter kunnen helpen!

 

Naar de vragenlijst

Rotjes, knallen en pijlen: moet vuurwerk verboden worden?

Denk je 'oud en nieuw', dan denk je 'vuurwerk'. Het is mooi, kleurrijk, feestelijk, maar ook gevaarlijk en luidruchtig. De meningen over het wel of niet afsteken van vuurpijlen en rotjes verschillen enorm. Moet het wel of niet verboden worden?

Oud en nieuw is een van mijn favoriete feestjes en daarin ben ik niet alleen. Wie houdt er nou niet van oliebollen, gezelligheid en het hoogtepunt van de avond: vuurwerk. Vorig jaar schoten Nederlanders maar liefst 70 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in! Ik houd zelf meer van siervuurwerk dan van al die harde knallen, maar er zijn ook mensen die een week van tevoren naar Duitsland of België rijden om de hele achterbak vol te proppen met het zware geschut. 

Pyromaantjes

Doordat ik verhalen heb gehoord over mensen die handen of ogen zijn kwijtgeraakt bij het afsteken van vuurwerk, durf ik alleen een rotje af te steken en laat ik de pijlen liever aan iemand anders over. Ik kijk er gewoon liever naar dan dat ik het zelf afsteek. 

Toch zijn er veel Nederlanders die met oud en nieuw in kleine pyromaantjes veranderen en het geweldig vinden om een prullenbak of brievenbus in de fik te steken. Dit is ook één van de redenen dat er in de politiek steeds meer gepraat wordt over een landelijk vuurwerkverbod voor consumenten, maar niemand lijkt degene te willen zijn die het echt verbiedt. 

Vuurwerkbrillen

Met oud en nieuw doet iedereen zijn best om er zo mooi mogelijk uit te zien, dus als je dan om twaalf uur zo’n spuuglelijke vuurwerkbril op moet, wordt al dat harde werk meteen teniet gedaan. Ik laat hem dus meestal liever af. Ik weet het, het is heel slecht van me, want ik draag eigenlijk liever een paar uurtjes die lelijke bril dan dat ik voortaan door het leven moet met één oog. Elk jaar neem ik me daarom voor om hem toch maar gewoon op te doen. 'Niet zo ijdel zijn', denk ik dan bij mezelf, maar toch gaat dat plastic ding altijd na een paar minuten weer af...

Compromis

Op een gegeven moment zal er toch een compromis gesloten moeten worden over dit hele vuurwerkgedoe, maar dat is nog niet zo makkelijk.

Als vuurwerk 'verboden' wordt, is de kans groot dat het voor veel mensen juist nóg aantrekkelijker wordt. Voor die mensen is verbieden dus geen goed idee. Toch zijn er vorig jaar bijna 500 Nederlanders op de eerste hulp beland vanwege vuurwerk en twee derde van de slachtoffers was toeschouwer. En dat simpelweg door een leuk feestje.  

Sterretjes, rotjes en knalerwten zijn vrij onschuldig, dus het lijkt mij prima als dit kleine, ongevaarlijke vuurwerk gewoon legaal blijft. Daarnaast kan er in elke buurt een vuurwerkshow georganiseerd worden. Zo kan iedereen veilig naar de mooie show kijken en omdat veel mensen het toch niet kunnen laten om zelf met vuur te spelen, kan je ondertussen wat rotjes en knalerwten op de grond smijten om die kick te krijgen. Niet zo’n grote kick, dat geef ik toe, maar dan is in ieder geval iedereen blij, toch?

Gepubliceerd op 30 december 2019
ADVERTENTIE
Open Avond = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Avond op woensdag 9 december dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel al je vragen én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo?

Meld je dan nu aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.