Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Reli-reeks: Heleen (16) houdt niet van religie

Reli-reeks: Heleen (16) houdt niet van religie

Voor deze reeks heb ik al met jongeren van verschillende geloven gesproken en iedere keer ben ik gefascineerd door degene die ik gesproken heb. Religie is iets waar ik, dwalend door de straten op het late uur, dikwijls over nadenk. Maar niet iedereen deelt deze liefde voor verschillende geloven. Zo spreek ik vandaag Heleen (16), die droomt van een wereld zonder religie. 

In de reli-reeks spreken we verschillende jongeren over hun geloof en de cultuur die daarbij hoort. Ditmaal Heleen, die helemaal niets heeft met religie. 

Wereldbeeld

Heleen is dus atheïst. Maar wat betekent dat eigenlijk voor haar? "Heel simpel: dat ik niet geloof. Ik zie heilige boeken als de eerste fictieverhalen van de wereld en voor mij zijn het dus niets meer dan fabeltjes." Op haar christelijke oma na deelt haar hele familie deze overtuiging en ze heeft er dus ook nooit anders tegenaan gekeken.

Op de vraag of haar leven er anders uitziet dan dat van een christen of een moslim, zegt ze het volgende: "Ik weet niet zo goed wat een christen of moslim doet, maar dat doe ik in ieder geval niet. Ik doe gewoon waar ik zelf zin in heb, zonder na te denken of dat wel mag volgens een of ander boekje."

Normen en waarden

Betekent dat dat ze helemaal niet nadenkt over wat ze doet? Nou, gelukkig heeft ze wel normen en waarden meegekregen van haar ouders. "Volgens mij zijn die van mij echter niet heel bijzonder, hoor. Gewoon wat bij de Nederlandse cultuur past." Op een voorbeeld ervan kan ze zo gauw niet komen.

Eigenlijk twijfelt ze nooit aan haar overtuiging. Ze gelooft vol vertrouwen dat er na de dood helemaal niets gebeurt. En als ik haar vraag of ze dan niet bang is misschien naar de hel te gaan als ze het fout heeft, moet ze een beetje lachen. "Nee, helemaal niet. Dan zou de meerderheid van de wereld naar de hel gaan. Dat moet best gezellig zijn." Ook heeft ze niet het gevoel dat geloven in het bestaan van de hemel haar veel gelukkiger zou kunnen maken. "Je mag al van geluk spreken om überhaupt geboren te zijn. Er is een ontelbaar aantal mogelijkheden van mensen die hier in mijn plaats hadden kunnen zijn, en toch heb ik daglicht gezien."

Wetenschap en medicijnen

Wat Heleen te zeggen heeft over geloof, is niet erg positief. "Ik vind het een beetje dom, dat je in een mannetje in de lucht gelooft. Je leeft een soort sprookje en praat andere mensen na." Ze geeft toe dat het misschien wel een vooroordeel is om het etiket 'dom' te plakken op gelovigen. "Als je er goed over nadenkt en verder een gewoon leven leidt, vind ik het prima. Maar als je niet in wetenschap en medicijnen gelooft... Ja, dat vind ik toch wel echt dom. Sommige streng-christelijken laten zich zelfs niet inenten."

Dat Heleen niet zo dol is op religie, betekent niet dat ze religieuze mensen vermijdt. "Ik heb wel een vriendin die veel met het christelijke geloof heeft. Daar zit ik niet mee, maar ik let er wel op het onderwerp nooit aan te kaarten." Af en toe hoort ze nog wel eens dat ze iets doet wat niet in het geloof van die vriendin past, bijvoorbeeld als ze het heeft over uitgaan, seks en wiet. Daar zit ze totaal niet mee: "Dan zeg ik gewoon: 'Jammer voor je. Ik deel dat geloof niet'."

Wereld zonder religie

Wat Heleen wel waardeert aan religie, is het kerstfeest. "Maar dan vooral de heidense aspecten: lichtjes, lekker eten, samenzijn en natuurlijk de kerstboom. Dat laatste komt uit een heidense natuurreligie. Het idee daarachter is namelijk dat we de natuur vereren en in onszelf geloven. Je kan wel degelijk gelukkig zijn zonder een god."

Graag zou ze de godsdienstlessen op school zien verdwijnen. "We leren wat in de Bijbel staat, niet eens de diepere gedachtes en bedoelingen erachter. Levensbeschouwing is ver te zoeken. Eigenlijk is het alleen maar propaganda voor het christendom." Naast het lezen van de Bijbel tijdens de godsdienstlessen heeft ze ‘m overigens nog nooit opengeslagen. “Vrijwillig zou ik dat niet doen.”

Niet alleen de school, maar ook de wereld zou er veel mooier op worden zonder religie, volgens Heleen. "Ik denk dat we op wetenschappelijk en maatschappelijk gebied veel verder zouden zijn als we niet geremd waren door allemaal onzingeloven. En alle conflicten en oorlogen die voortkomen uit religie, zouden we dan niet meer hebben."

Gepubliceerd op 13 januari 2016
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

M.

M.

Ik was zelf naar een christelijke basisschool gegaan maar ik geloof niet echt. De evolutietheorie is te sterk en waarom zou een god 1 keer verschijnen en zich daarna niet meer laten zien? Zelfs als god bestaat dan zou ik waarschijnlijk toch in de hemel komen gewoon omdat ik op mezelf vertrouw. Ik ben het daarom ook wel redelijk met je eens. Zelfs al vertel ik het niet als het geloof aan te pas komt. Ik hou het een beetje stil want een mening kan anderen toch best wel raken.

8 jaar geleden

K.

K.

Waarom ben je er zo zeker van dat als... dan zou je in de hemel komen

8 jaar geleden

M.

M.

Als jij alleen de Bijbel hebt gelezen tijdens de godsdienst lessen, dan weet je dus niet echt wat er in staat. Je kan dus geen conclusie trekken over het christendom als je niet eens weet wat het inhoudt.

8 jaar geleden

H.

H.

beste Maria,

Tuurlijk weet ik wat er in de bijbel staat, ik ben misschien vergeten in het interview te melden dat ik naar een rooms katholieke basisschool ben geweest en verplicht elke ochtend de verplichte bijbellessen had. Mede daardoor komt mn dislike voor de bijbel. Als ik niet weet wat er instaat, zou ik überhaupt geen uitspraak er over doen.

Groetjes, Heleen

8 jaar geleden

S.

S.

Ik ben het met Maria eens, als je niet eens weet hoe Christenen of Moslims leven, hoe weet je dan zo zeker dat jij niet zo leeft? O ja en dan nog iets, ze leeft volgens de Nederlandse normen en waarden.. Als ze een beetje opgelet zou hebben zou ze weten dat heel veel normen en waarden vanuit het Christendom voortkomen. We leven nu eenmaal in een Christelijk land en dat blijft ook zo!

8 jaar geleden

T.

T.

Christelijk land? Laat me niet lachen. Merendeel is atheïst en de hoeveelheid Christelijke mensen in Nederland neemt ook sterk af de afgelopen decennia.

Ik ben blij dat ik helder genoeg kan nadenken om te beseffen dat een sprookje wat in het verleden is gebruikt door ongeïnformeerde mensen om het geen wat zei niet begrepen te verklaren niet als waarheid te zien.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.