Examenkandidaten gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Radio maken op school

Radio maken op school

Door 7Days

Een muzieklokaal van scholengemeenschap Het Hooghuis in Oss is op dinsdagmiddag een dj-klas. Dertien scholieren worden er opgeleid tot radiomaker voor hun schoolzender, sCOOLradio.

Het is de eerste radiozender die samen met Radio 3FM een dj-opleiding heeft. "Hallo, leuk dat jullie luisteren."

Door Govrien Oldenburger 

De opdracht: regel binnen een uur een gratis taart. De dj’s van sCOOLradio overleggen in groepjes. "Is het een idee om Multivlaai te bellen en uit te leggen dat we een zender in opleiding zijn?" Jeroen (19) is aan het woord. "In ruil daarvoor kunnen we hun naam noemen in de uitzending!"

Productiewerk

Het is dinsdag vier uur en de groep heeft dj-les. Dertien scholieren zitten in het muzieklokaal. Vandaag moeten ze oefenen met productiewerk: snel dingen voor elkaar zien te krijgen. Want dat hoort ook bij radio maken. Er wordt koortsachtig overlegd. Dan belt Jeroen naar Multivlaai: "Ja goedemiddag, dit is Jeroen van sCOOLradio." De rest giechelt.

"We zijn de radiozender van Het Hooghuis en hebben de opdracht een gratis taart te regelen. Mag dat in ruil voor uw naamsvermelding op onze zender?" Het mag. De dj’s juichen, springen en geven elkaar high fives. Daarna trekken ze hun jas aan en gaan ze de vlaai ophalen.

Belofte waarmaken

Na de taart moeten ze alleen hun belofte nog even waarmaken: Multivlaai noemen. Het liefst op een grappige manier. De koppen worden weer bij elkaar gestoken. "We kunnen een beetje overdrijven," zegt iemand. "Door te zeggen dat de zon doorbrak en de vogels begonnen te fluiten." Luca (14) knikt. "En toen was het raak. We kregen taart bij Multivlaai." Luca notuleert. "Maar het is vlaai, geen taart," zegt Brandon (16). Luca krast het woord door.

Dan is hun spreektekstje af. Meteen moeten ze de studio in. "Nog drie minuten," telt hun leraar af. De dj’s bepalen hun plaats. "Nog anderhalve minuut." Jeroen, Brandon en Luca staan voor de microfoon. "Nog tien seconden. Iedereen stil!" "Leuk dat jullie luisteren naar sCOOLradio", begint Jeroen. "En toen brak de zon door", gaat Brandon verder. "We willen Multivlaai bedanken voor de heerlijke taart," zegt Luca. "Eh. Vlaai."

sCOOLradio

sCOOLradio is bedacht door muziekdocent Paul van der Heijden en Stanley Stokkermans, die ook de schoolmusical begeleidt. Eens per kwartaal krijgt de groep les van Timo Kamst van Radio 3FM. De dinsdaglessen worden door van der Heijden en Stokkermans gegeven. De dertien dj’s hebben, in groepjes van twee (en drie), hun eigen radioprogramma. De zender is te beluisteren via www.scoolradio.nl en de app sCOOLradio (alleen voor iPhone).

Dit artikel komt uit jongerenkrant 7Days, die sinds vrijdag in de brievenbussen en boekhandels ligt. De redacties van 7Days en Scholieren.com bundelen de krachten: wij bieden jullie een selectie van het nieuws uit 7Days en zij verblijden hun abonnees met sublieme schrijfsels van onze bloggers!

Gepubliceerd op 25 februari 2013
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.