Quirine (18) liep vast in haar studiekeuze en nam een tussenjaar

Quirine (18) liep vast in haar studiekeuze en nam een tussenjaar

Het is een algemene struggle onder scholieren: wat ga je doen als je je diploma hebt? Veel scholieren weten het echt niet en kiezen daarom voor een tussenjaar. Blogger Marijn speelt ook met die gedachte en sprak Quirine Muller (18), die haar tussenjaar invulde met het studiekeuzeprogramma van Intermijn. "De beste keuze die ik had kunnen maken."

Bekijk hier wat het programma van Intermijn inhoudt en of het iets voor jou is. 

Marijn: "Hoi Quirine! Ik twijfel of ik na mijn middelbare school meteen wil gaan studeren. Jij hebt vorig jaar een tussenjaar genomen, toch?"

Quirine: "Klopt. Ik wilde na het behalen van mijn havodiploma het liefste doorleren tot ik mijn vwo zou halen, maar toen mijn cijfers niet goed genoeg bleken, belandde ik in een zwart gat."

M: "Wist je toen meteen zeker dat een tussenjaar de juiste optie was?"

Q: "Eigenlijk voelde op dat moment niets als de juiste optie. Door de laatste twee jaren van de middelbare school en de minder leuke mensen die ik in die tijd ontmoet had, was ik negatief over mezelf én over de toekomst. Ik had geen zin om naar open dagen te gaan, over de toekomst na te denken en me ergens op vast te pinnen, maar alleen geld verdienen en het leren verleren leek me ook niets. Ik zat vast."

M: "Waarom heb je dan uiteindelijk toch voor een tussenjaar gekozen?"

Q: "Ik maakte via het TussenjaarKenniscentrum, een website voor studenten met een tussenjaar, kennis met Intermijn. Dat is een organisatie met het doel om mensen te helpen die, net als ik, vastzitten in hun studiekeuze, toekomstdromen en zelfbeeld. In hun programma helpen zij je om jezelf beter te leren kennen. Samen met mijn moeder ging ik naar een gesprek met een coach van de organisatie en onmiddellijk was ik om."

Zelfkennis

M: "Wat heb jij dan tijdens het programma over jezelf ontdekt?"

Q: "De meeste dagen begonnen met zelfreflectie. In onze groep, die altijd uit tien personen bestaat, deden we samenwerkingsopdrachten. Daardoor kwam ik erachter dat het negatieve filter dat altijd over mijn gedachten heen zat, onnodig was. Ik ben positiever naar mezelf én naar de toekomst gaan kijken en kreeg er vertrouwen in dat ik de juiste keuze kon maken."

M: "Waren er programma-onderdelen die je hebben verrast?"

Q: "We gingen een keer boksen. Ik had totaal niet door dat het boksen ook een manier was om jezelf te leren kennen. Achteraf hoorden we echter dat we aan de boksles konden merken of we personen waren die ruimte gaven of juist namen. Toen besefte ik me dat die kennis me heel erg heeft geholpen. Ik ben een ruimtenemer. Voor mij had het geen directe link met mijn uiteindelijke studiekeuze, maar het was een onderdeel van het hele traject van jezelf ‘ontdekken’; je eigenschappen, waarden en normen, kwaliteiten, valkuilen. Toen we uiteindelijk specifiek naar studiekeuze gingen kijken, kon ik die kennis goed gebruiken."

M: "Boksen, tof! Deden jullie vaak actieve dingen?"

Q: "Ja! We hadden vaak leuke workshops en iedere donderdag mochten we ergens op werkbezoek, wat superleuk was. Doordat het programma lekker centraal in Utrecht werd gegeven, waren er heel veel plekken waar we naartoe konden. Ik ben bijvoorbeeld op werkbezoek geweest bij een fotograaf die werkte met verstandelijk beperkten, bij PepsiCo en bij het hoofdkantoor van het Rode Kruis. Ik leerde hoe het er bijvoorbeeld in het management van een bedrijf aan toe ging, hoe de persoon met wie je meeliep zijn of haar beroep uitvoerde en ik zag in dat er zo veel meer mogelijkheden zijn dan dat ik zelf eigenlijk dacht.

Kosten

M: "Misschien is dit studiekeuzeprogramma iets voor mij, maar ik twijfel over de kosten."

Q: "Met mijn ouders sloot ik een deal: zij betaalden de ene helft en ik zou, met het baantje wat ik de rest van mijn tussenjaar zou nemen, de andere helft betalen. Het kost je wel wat, maar het is een investering die ik de moeite waard vond. "

Studiekeuze

M: "Heb je een studie kunnen kiezen?"

Q: "In februari start ik, na een hele zware selectie, met de hotelschool The Hague in Amsterdam. Ik heb er vertrouwen in."

M: "Zou je mij zo'n studiekeuzeprogramma aanbevelen?"

Q: "Ja, ja en nog eens ja. Een tussenjaar zou voor zó veel mensen meer een plan A moeten zijn dan een plan B. Je leert jezelf kennen in andere een omgeving dan de middelbare school, er ging echt een wereld voor mij open."

Hier vind je alle informatie over het tussenjaarprogramma van Intermijn.

Gepubliceerd op 28 november 2018

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.