Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Project P mag niet uitgezonden worden

Project P mag niet uitgezonden worden

Door Lisa

RTL mag de verborgen camerabeelden van de 12-jarige Patrick van het Einstein Lyceum in Hoogvliet maandag niet laten zien in het pestprogramma Project P. Dat heeft de rechtbank in Lelystad vrijdag beslist. RTL zal de bewuste beelden nu schrappen uit de aflevering.

Het Einstein Lyceum wilde met een gang naar de rechter voorkomen dat de uitzending over de 12-jarige scholier uitgezonden wordt, omdat de jongen in het programma met verborgen camerabeelden de pestpraktijken op zijn school aan het licht probeert te stellen. Ondanks dat de leerlingen geblurd zijn in het fragment, was de school van mening dat de leerlingen alsnog te herkenbaar zijn.

Het Einstein Lyceum spande daarop mede namens de ouders van de leerlingen een rechtszaak aan. De rechter vindt ook dat de privacy van de leerling zwaarder weegt dan het aan de kaak stellen van pestgedrag. Ook kunnen leerlingen er niet voor kiezen of ze op de beelden komen, omdat ze leerplichtig zijn en dus op school moeten zijn.

Herkenbaarheid

Het argument dat de school eerder aandroeg over de herkenbaarheid van de leerlingen wordt ook bevestigd door de rechtbank: hun naaste omgeving zal de leerlingen herkennen. Daarnaast zijn de beelden niet meer te verwijderen als ze eenmaal op social media geplaatst worden. 

Eerder dit jaar was er over het RTL-programma al ophef toen bleek dat er met de verborgen camera gefilmd werd om pestgedrag op diverse middelbare scholen in Nederland aan de kaak te stellen. Lees het nieuwsbericht van Scholieren.com daarover hier.

Gepubliceerd op 16 mei 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

B.

B.

Einstein lyceum is ook een kut school, en tja, erger kan het niet worden denken ze

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.