Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Proest: Dag van de Gezonde Schoolkantine

Proest: Dag van de Gezonde Schoolkantine

Vandaag is het de Dag van de Gezonde Schoolkantine. Proest. Giechel. Maar ook: kreun.

De pogingen van gezonde volwassenen om moeilijke pubers van die pizzabroodjes en saucijzenbroodjes weg te houden, zullen nooit effect hebben.

Wij pubers zijn moeilijk. We willen gewoon een patatje mayonaise. Een blikje energiedrank. Een Mars. Dat is makkelijk en lekker. Gezonde voeding is geen welbekende term voor onze fat ass-generatie. Sporten doen we ook al liever niet.

Fat ass-factor

De Gezonde Schoolkantine dus. Zo’n initatief het Voedingscentrum, ongetwijfeld gesteund door schoolbesturen en ouderraden. Dat viel ook wel weer te verwachten, want onze fat ass-factor wordt steeds erger. In pauzes snellen we naar de kantine voor onze benodigde energie om slaapverwekkende lessen te kunnen overleven. Om die concentratie hoog te houden.

Suikers helpen daarbij, echt. Kies zelf maar: óf een Mars, óf je verlepte oude geplette boterhammetjes die half uit het zakje zijn gevallen... dan is de keuze toch snel gemaakt?! Niet te vergeten die halfbruine appel met deukjes die je moeder er vol vertrouwen elke dag bij gooit.

Junkfood maakt gelukkig

Bovendien: junkfood maakt gelukkig, al is het maar tijdelijk. Onze levens zijn af en toe toch best hard, na het zoveelste teleurstellende punt, de zoveelste onbegrijpelijke wiskundeles, of een van de vele saaie tussenuurtjes. Je moet toch wat om dat verdriet weg te eten.

Maar mijn belangrijkste reden om deze goedbedoelde Dag van de Gezonde Schoolkantine af te keuren, is het verzet dat ongetwijfeld zal volgen. Bij ons pubers kun zoveel doen als je wilt, tegen welke slechte gewoonte dan ook, het werkt toch niet. Gezond-eten-posters? We zullen er snorretjes of geslachtsdelen op tekenen. Het is allemaal één grote grap.

Schokkende shit

Als volwassenen verandering willen brengen in ons eetsysteem, moeten ze met echt schokkende shit komen. Als ze ons niet van blowen, overmatig drinken en roken kunnen afhouden, wordt gezond eten ook een probleem. Zo steken we simpelweg niet in elkaar.

Misschien moeten die volwassenen ons gewoon aan ons lot overlaten. Als een klasgenoot met obesitas ineens doodziek wordt wegens een afstervend immuunsysteem door gebrek aan vitamientjes... ja, dan valt het kwartje wel.

Je kunt ons moeilijk die sla inclusief cholesterol-geaccepteerde olijfolie door de strot douwen. Sorry, bedankt voor de goede bedoelingen, maar een dag als deze heeft echt geen effect. Ik neem nog een saucijzenbroodje.

Gepubliceerd op 17 april 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

S.

S.

Ik ken een jongen van 15 die heeft diabetes, gaat ie mee op zeilkamp, dan houdt 'ie z'n waarden niet goed in de gaten. Moet je dan als zeilleider wachten tot 'ie out gaat of toch maar controleren?
Overigens had je in de VS ook allemaal gezonde schoolkantine-initiatieven. Pizza werd dus verboden. Maar niet voor lang: na hard lobbyen door de pizza-industrie hebben ze de politiek kunnen overtuigen dat pizza óók een groente is. Er zit immers tomatenpuree op. Echt waar, lees maar: http://www.huffingtonpost.com/2011/11/16/pizza-vegetable-school-lunches-lobbyists_n_1098029.html

12 jaar geleden

I.

I.

@Simon: Handig dat pizza is een groente verhaal, ga ik gebruiken.
Muhahahaha.

12 jaar geleden

I.

I.

Ik neem zelden wat uit de schoolkantine, behalve als ik mijn eigen lunch vergeten ben. Elke dag ongezond eten is wel leuk voor op dat moment, maar gezond eten kan ook ontzettend lekker zijn en het is natuurlijk beter voor je.

12 jaar geleden

S.

S.

Op mijn oude middelbare school probeerde ik met de leerlingenraad de school zo ver te krijgen dat ze gezonde dingen gingen verkopen. De school wou het uiteindelijk niet omdat gevulde koeken, appelkoeken en marsen veel langer houdbaar zijn. Als tegenreactie ging de leerlingenraad een paar dagen broodjes gezond verkopen in de pauze. Binnen 15 minuten was alles uitverkocht. Als nog weigerde de school om gezonde dingen te verkopen. Zelfs appels verkopen vonden ze nog te ver gaan.

12 jaar geleden

S.

S.

@speelgoedgitaar: ronduit bizar verhaal.

12 jaar geleden

S.

S.

Ik vind het zelf ook bizar hoor. In samenwerking met de schoolkrant hebben we zelfs enquêtes gehouden onder de scholieren. Het merendeel gaf toen aan dat het graag gezondere dingen wou hebben in de kantine. Toch gaf de school hier geen gehoor aan. Dit is ondertussen alweer 4 of 5 jaar geleden. Hoop dat mijn oude middelbare school nu wel gezonde dingen verkoopt...

11 jaar geleden

E.

E.

@Simon Ik weet uit ervaring dat je de waardes gewoon controleren, anders krijg je hele boze ouders op je dak. De kinderen zijn op dat moment gewoon jouw verantwoordelijkheid.

11 jaar geleden

F.

F.

ik vind zelfs dat je junkfood "het'' moet noemen

11 jaar geleden

V.

V.

Bij ons heeft ook het gezonde voedsel de bovenhand.. Jummie! Wij hebben een catering op school met verse broodjes. Niet allemaal even gezond als je kijkt naar de calorieën, maar wel gezonder dan snoep. Ook enkel bruine broodjes, behalve op woensdag hotdogdag. We hebben echt voor ieder wat wils; zelfs ik als vegetariër heb ruime keuze. Liever een goed belegd broodje wat prima vult, dan een chocoladereep waar je na 3 repen nog niet genoeg van hebt. Bovendien zijn de broodjes ook echt lekker, heel wat anders dan een verlepte boterham met wat half gesmolten kaas van de warmte.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.