Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Scholen gaan open: pauzes in het lokaal en niet elke dag les

Scholen gaan open: pauzes in het lokaal en niet elke dag les

Vlak voor de eindstreep van de zomervakantie gaat het toch gebeuren: de middelbare scholen gaan nog even open. Vanaf 2 juni word jij weer verwacht in de schoolbanken, mits er geen nieuwe uitbraak komt. Maar er gaat wel een en ander veranderen. Vandaag brachten verschillende onderwijsorganisaties een protocol uit. Hierin staat een advies aan scholen over hoe ze jou straks weer mogen ontvangen. 

1,5 meter afstand houden, zoveel mogelijk met de fiets komen en geen verplichte mondkapjes. Dat zijn een aantal regels uit het protocol om de middelbare scholen weer te openen, meldt de NOS.

Vooral die afstand bewaren is lastig. Denk maar even terug aan de pauzes op school, waar je minimaal tien keer tegen een brugklasser opbotst voordat je aan je tafel zit. Daarom wordt geadviseerd om niet alle leerlingen tegelijk naar school te laten komen. Bij de meeste scholen zal ongeveer een kwart tot een derde van de leerlingen tegelijkertijd mogen komen. Daarnaast staan de tafels 1,5 meter uit elkaar, zullen er gespreide begin- en eindtijden zijn, vaste looproutes en blijf je zoveel mogelijk in één lokaal, de leraar wisselt van ruimte. Overigens gaan de kantines niet open en eet je bammetjes ook in de klas.

Niet elke dag school

Als je straks weer les krijgt op school, wordt geadviseerd om alleen de kern van de vakken te behandelen. Ook gym, handvaardigheid en techniek kunnen doorgaan, als er maar voldoende afstand kan worden gehouden.

Vanwege de gespreide lestijden, is de kans groot dat je niet elke dag naar school zult hoeven. Scholen bepalen zelf of en op welke manier leerlingen vanuit huis ook nog les volgen. Zo wordt er naar de mogelijkheid gekeken om lessen te streamen, dus dat je zowel thuis als op school dezelfde les krijgt.

Fietsen

Tot slot nog een duidelijke boodschap aan scholieren die normaal met het OV naar school komen: pak je fiets uit de schuur of kijk je ouders lief aan. Het advies is namelijk om niet met het OV naar school te reizen en al helemaal niet tijdens de spits. Voor scholieren die buiten een straal van 8 kilometer van de school wonen, en afhankelijk zijn van het OV wordt nog naar een oplossing gekeken.

Op 20 mei beslist het kabinet definitief of de scholen weer open kunnen gaan na Pinksteren, dus op 2 juni.

Gepubliceerd op 7 mei 2020
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!