Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Ouders laten scholieren meer zelf betalen

Ouders laten scholieren meer zelf betalen

Door Noah

Een paar jaar geleden betaalden ouders veel meer voor middelbare scholieren dan nu. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse scholierenonderzoek van het Nibud.

Scholieren moeten tegenwoordig vaak zélf hun telefoonrekening en kleding betalen om goed om te leren gaan met geld, zo ontdekte de voorlichtingsorganisatie. Steeds vaker hebben we een baantje of krijgen we kleedgeld om meer overzicht te krijgen van al onze kosten. 

Vroeger betaalden ouders massaal alles waar hun kroost om vroeg. Nu zijn ze strenger geworden, zeker tegen hun dochters. Twee jaar geleden betaalde 61% van de ouders alle kleding en schoenen voor hun kinderen, nu doet 48% van de ouders dat.

Uit het onderzoek ook blijkt dat meisjes meer zelf moeten betalen dan jongens: 60 procent van de jongens krijgt kleedgeld en 36 procent van de meisjes. Dit zou betekenen dat meisjes beter leren met geld om te gaan dan jongens. Volgens het Nibud moet daar verandering in komen. 

Telefoonabonnement

Aan die smartphone die iedere scholier wel in handen heeft, zit tegenwoordig bijna altijd een prijzig abonnement gekleefd. Gemiddeld betaalt slechts 28% van de scholieren dat zelf. Van de 12-jarigen betaalt 20% zijn telefoonkosten zelf, maar bij de 17- en 18-jarigen is dat al wat meer, namelijk 49%.

Scholieren zelf lijken (naast hun gestreste ouders) ook onder de crisis te lijden, ze zijn zuiniger geworden dan vier jaar geleden. Er komt gemiddeld 118 euro per maand binnen en er gaat weer 92 euro uit. Een jaar geleden was dat 103 euro en gaven we 113 euro uit - jawel, dan stond je dus rood! Ook zijn scholieren beter geworden in sparen: 52% spaart tegenwoordig automatisch een vast bedrag, terwijl dat twee jaar geleden 46% was. Klinkt alsof we goed bezig zijn, toch?

Opvoedende ouders

Onze ouders verdienen volgens het Nibud wel een applausje. Ze doen er heel goed aan door hun kinderen meer zelf te laten betalen: da's namelijk goed voor je financiële opvoeding. Vooral over de kinderen-zelf-hun-kleding-laten-betalen-methode is de geldorganisatie erg blij. Daarmee leren scholieren zelf beter na te denken over waar ze nou eigenlijk voor betalen en of het wel nodig is.

Waar het Nibud minder blij mee is, is de betrokkenheid van scholen. Op 44% van de scholen is nog nooit les over geld gegeven, zeiden de deelnemers van het onderzoek. Die scholieren leren dus alleen thuis met geld om te gaan, wat niet altijd genoeg is. Het Nibud en Stichting Weet wat Je Besteedt blijven scholen daarom pushen meer lessen over geld te geven. Want school is er om te leren, dus waarom niet ook over geld toch? 

Hoera!

Verder is het Nibud dus zeer tevreden over ons zelfstandig-met-geld-omgaan-peil, dat blijft stijgen. Wij hopen dat we bij de uitslag van het volgende onderzoek, in 2015, kunen concluderen dat scholieren alleen maar nóg zelfstandiger zijn geworden. Wat nou crisis? Wij zijn in ieder geval op de goede weg!

Gepubliceerd op 28 mei 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

N.

N.

De zin klopt niet:
Uit het onderzoek ook blijkt dat meisjes meer zelf moeten betalen dan jongens: 60 procent van de jongens krijgt kleedgeld en 36 procent van de meisjes.

Moet dat niet andersom zijn?

10 jaar geleden

Kim

Kim

Nee hoor. Jongens krijgen immers vaker (kleed)-geld van hun ouders dan meisjes. Ik quote letterlijk uit het Nibud onderzoek: Het Nibud vindt het opvallend om te zien dat jongens meer geld van hun ouders krijgen en dat jongens minder zelf hoeven te betalen. Jongens krijgen gemiddeld € 65 kleedgeld en meisjes € 59. Bij jongens betaalt 60% van de ouders alle kleding; dit is bij 36% van de meisjes het geval.

10 jaar geleden

J.

J.

Niet meer dan logisch nu iedereen opeens met een telefoon van 500,- moet lopen om 'gezellig' mee te appen, tweeten en weet ik wat allemaal. Ik doe er niet aan mee, old soldiers never die, NOKIA POWER

10 jaar geleden

O.

O.

over die kleding; ik krijg geen kleedgeld, maar mijn ouders betalen wel mijn kleding (behalve als ze vinden dat ik al teveel gekocht heb, maar dat is bij mij nooit zo, want ik koop niet zoveel en ik doe overal best lang mee)
vind het wel dom dat jongens meer geld krijgen dan meisjes, we leven in de 21e eeuw hoor.

10 jaar geleden

A.

A.

Ik vind het geen applausje waard dat ik zelf me kleren enz. moet betalen... Al vanaf me 13e werk ik om kleren en make-up enzo te kopen, zonder kleedgeld of zakgeld te krijgen. Ik zou toch wel liever wat meer geld krijgen, zoals 50 euro per maand.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.