Op de bonnefooi naar Londen verhuisd

Op de bonnefooi naar Londen verhuisd

Door Merel

Ze had geen geld, geen huis, geen studie en geen vrienden daar. Toch verhuisde oud-blogger Jorinde (19) vorig jaar na haar vwo-examen op de bonnefooi naar Londen om haar droom na te jagen.

Jorinde nam vorig jaar onze moderubriek What the Fashion voor haar rekening. Maar haar ambities reikten verder dan Scholieren.com: ze wilde koste wat kost naar de School of Fashion Journalism in Londen. Ondanks dat die haar afwees.

"Als ik zwak zou zijn, zou ik nu opgeven. Dan ga ik nu vijf dagen in mijn bed liggen huilen en mijn waardevolle bezittingen tegen de muur smijten," blogde ze kort na gezakt te zijn voor het toelatingsexamen. Maar dat deed ze niet: in plaats daarvan boekte ze tóch een enkeltje Londen.

Doorzetter

Waarom koos ze daar in godsnaam voor als ze daar niet kon studeren? Jorinde: "Ik was Nederland zat. De mensen, de cultuur, de creativiteit. Nederland zal Londen nooit evenaren of er überhaupt bij in de buurt komen. Ik heb dus de ambitie om modejournalistiek te studeren aan de universiteit Central Saint Martins. Om volgend jaar wel aangenomen te worden, moet ik mijn Engels bijspijkeren en intussen werkervaring opdoen."

En lukt dat een beetje, tot nu toe? "Sinds oktober werk ik voor Elite Associates," vertelt Jorinde. "Dat is simpel gezegd een soort uitzendbureau voor luxueuze winkels. In oktober heb ik gewerkt in de nieuwe Burberry-flagshipstore in Regent Street, daarna heb ik gewerkt voor Swarovski, Daks, Hugo Boss, Ermanno Scervino, Godiva en sinds december werk ik voor Marni."

Poging twee

Wauw, da's een hele mond vol. Maar hoe zit het met Fashion Journalism? "Momenteel ben ik mijn aanmelding aan het afronden. De deadline is 15 januari, dus ik ben weer fashionably late. Zoals altijd."

De kans dat Jorinde dit jaar wél wordt aangenomen, is echter minder dan 1 procent. "Lukt het niet, dan wil ik volgend jaar een 'foundation course' doen, een vooropleiding van een jaar voor de universiteit. In de tussentijd ben ik een modeproject aan het opzetten met mijn huisgenoot/vriendin/businesspartner. Zij is echt een beetje een soulmate geworden."

Maar is studeren in Engeland niet superduur? Hoe gaat ze dat betalen? Of verdient ze miljoenen bij Burberry en co.? "Klopt, een jaar studeren kost hier al gauw zo'n 9000 pond. En nee, de kledingwinkels betalen niet geweldig. Ik zal dus moeten lenen volgend jaar, en heb straks een fikse studieschuld als ik uiteindelijk afstudeer."

Working 9 to 5

Op dit moment woont Jorinde bij een vriendin, maar haar eerste woonadres in Londen was een ware ramp. "Echt een gekkenhuis. Ik woonde in een house share met zeven anderen, voornamelijk uit Bangladesh. Het was supersmerig, mijn huisgenoten hielden van koken tot twee uur 's nachts en er zat een wespennest naast mijn raam. Ik had ook best wel wat geldproblemen in die tijd en kon de huur niet altijd betalen. Nu ben ik weer blut, trouwens."

Bovendien is Jorindes baan superzwaar: het neemt al haar tijd in beslag. "Ik werk elke dag van 9 tot 5, maar moet al om half 7 's ochtends op vanwege de reistijd. Ik ben pas rond een uur of 8 's avonds klaar met werken, reizen en voor mezelf koken. Bovendien moet ik op mijn werk de hele dag op mijn benen staan - met hoge hakken eronder - en een minimum aantal producten verkopen, anders sta ik zo weer op straat."

Klinkt als een verschrikking, maar Jorinde blijft er opvallend rustig onder. "Ik accepteer het feit dat dit nou eenmaal het leven is van een adult, maar ik kan niet wachten om te studeren, want dit is horrible."

Mooie momenten

Heeft ze dan geen spijt van haar verhuizing? "Nooit. Er zijn ook mooie momenten hoor. Avonden met fijn en veel eten en goeie muziek. Fijne gesprekken over filosofie met leuke mensen, feestjes van de universiteit. Maar je moet kunnen doorzetten. Als ik dan Nederlandse studenten hoor klagen, met hun studiefinanciering, OV-jaarkaart en goede huisvesting... Nee, zo werkt het hier niet."

"Ik ben in vier maanden tijd een stuk volwassener geworden. Aan iedereen die vergelijkbare ambities heeft zou ik willen zeggen: volg je intuïtie. Maar je moet dit gewoon niet gaan doen als je een zwak persoon bent. De kracht zit hem in het níet opgeven en níet bij de eerste de beste tegenslag terugrennen naar het huis van je ouders.''

Gepubliceerd op 16 januari 2013

REACTIES

Lotte

Lotte

Jee, wat stoer.

11 jaar geleden

D.

D.

Ik hoop dat je aangenomen wordt!

11 jaar geleden

L.

L.

Heel tof dat ze dat durft. Ik ben meer een controlfreak die al een deel geregeld zou willen hebben voor ik überhaupt in een vliegtuig stap.

11 jaar geleden

B.

B.

Ik weet niet waar ik moet beginnen maar, hoe durft ze! toen die Jorinde hierover een keer een stuk schreef had ik ook al een reactie achtergelaten, maar ze heeft er blijkbaar niets van geleerd. Nederland is het beste land ter wereld, en 1000x zo goed als Londen. maarja laat die schoft van een landverrader maar lekker in Londen blijven. ze komt er wel achter.

11 jaar geleden

M.

M.

Beetje, neerbuigend

11 jaar geleden

H.

H.

Het is toch ook helemaal niks.

11 jaar geleden

J.

J.

Dan ben je ook niet helemaal bij je hoofd, heeft gewoon aandacht nodig ! vaaaagg

11 jaar geleden

H.

H.

Dit is wel verzet in zijn puurste vorm zeg, pfoe! Net van de middelbare school komen en je al te groot voelen voor Nederland, totaal misplaatst!

In beginsel is er niks mis met je heil zoeken in het buitenland, de aangedragen redenen zijn mij echter een doorn in het oog!
Daarnaast staat de lakse houding van de dame in kwestie mij niet aan, wat betreft het volgen cursus; met die 'fashionably late' insteek zul je nooit verder komen dan die kledingwinkels die, zoals jij reeds aangaf, weinig betalen.
Daarbij kun je jezelf al de vraag stellen in hoeverre een dergelijke pret opleiding jou middelen zal doen toekomen om later het hoofd boven water te houden. Dit zal wel nodig zijn om je latente schulden van Grieks kaliber af te lossen.

Mijn advies: denk rationeel en pak je biezen

11 jaar geleden

H.

H.

Ik vind het anders heel gaaf, Jorinde. Dat je gewoon gegaan bent en het dit jaar gewoon weer probeert. Dus.

11 jaar geleden

A.

A.

Ik snap heel goed waarom je wilde verhuizen. Ik kom uit iIrland en ik word helemaal gek hier. Iedereen hier in Nederland is arrogant en 'ignorant' en luid en onbeleefd en denkt te veel van zichzelf. Ik snap het helemaal, ik zou het liefst terug willen naar Ierland! In Engeland en Ierland is alles en iedereen veel aardiger en je helpt iedereen, ze zijn gast vrij en gewoon veel liever! Ik zeg 'good for you Jorinde!'

11 jaar geleden

S.

S.

relativeren kan je het ook noemen. Maar helemaal mee eens.

13 jaar geleden

D.

D.

Jaaa, hier wachtte ik op. Ik vroeg me vaak af wat er precies terecht gekomen van je was na die blog, jouw fashionblogs waren altijd mijn #1 favourite! Ik hoop echt voor je dat het uiteindelijk allemaal op z'n plek valt, en zoals je al zegt, met doorzettingsvermogen kom je echt een heel eind. Ik hoop dat je ondanks dit drukke leven toch soms wat post hier op scholieren.com, of heb je misschien toevallig iets van een blog?

11 jaar geleden

B.

B.

Stoer! Aan de foto's zie je gelijk al dat je echt talent hebt!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.