Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Onvoldoende? Liever niet in het rood!

Onvoldoende? Liever niet in het rood!

Door Rixt

Je kent het vast: die teleurstelling bij het terugkrijgen van een onvoldoende. Een slecht cijfer halen is nooit grappig en Magister maakt het er zeker niet leuker op. Na het halen van een onvoldoende ziet mijn cijferlijst er al snel uit als een slagveld, vanwege de rode kleur die het cijfer krijgt. Dat kan anders, vind ik. 

Iedereen om mij heen kan die dieprode 4,9 van mijn laptopscherm zien springen. Al mijn mooie zwartgekleurde cijfers vallen weg door dat ene rode monster. Ik associeer de kleur rood met angst en negativiteit. Ik snap heus wel dat Magister mij op die onvoldoende wijst en soms is dat ook wel handig, maar zo duidelijk? Liever niet! 

Cijfers zijn te belangrijk

Het is inmiddels zover dat ik banger word van een rode onvoldoende op Magister dan van mijn uiteindelijke rapportcijfer. Want stel je voor dat ik niet meer dat mooie zwarte overzicht heb, maar dat alle slechte cijfers de aandacht trekken, dat zou toch verschrikkelijk zijn?

Koste wat het kost wil ik zo'n bloedbad op mijn cijferlijst voorkomen. Bovendien vind ik dat we cijfers op deze manier veel te belangrijk maken. Immers, je bent je continu bewust van hoe je prestaties zijn, doordat je slechte cijfers zo in het oog springen. Ik weet bijna zeker dat ik minder kritisch op mijn eigen resultaat zou zijn als hier minder negatieve nadruk op zou liggen.  

Wolkenlucht of grasveld in plaats van bloedbad

Goed, dit moet dus anders. Deze negativiteit kunnen we niet gebruiken in een onderwijssysteem waarin de focus toch al erg op cijfers ligt. Het is tijd voor verandering. De eerste optie is de situatie omdraaien en voortaan de voldoendes een groen kleurtje geven in plaats van de onvoldoendes met rood aan te duiden. Hierdoor wordt de aandacht op het positieve gelegd in plaats van het negatieve. 

Een andere mogelijkheid is om de onvoldoendes een minder opvallende kleur te geven, bijvoorbeeld donkerblauw. Er is dan nog wel duidelijk wat bijvoorbeeld een goede herkansingsmogelijkheid zou zijn, maar je slechte cijfers zijn minder goed zichtbaar voor de rest van de klas. Ja, een groen grasveld of een blauwe wolkenlucht lijken mij stukken beter dan een rood bloedbad.

Perfectionist

Kortom, die focus op mijn fouten sta ik niet langer toe. Door een kleine aanpassing in Magister zou onvoldoendes halen veel minder vervelend zijn. Misschien zou zelfs een perfectionist als ik een keer genoegen kunnen nemen met een wat lager cijfer, wetend dat deze niet zo opvalt. Misschien. 

Gepubliceerd op 10 maart 2021
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Elisa

Elisa

mee eens!!

3 jaar geleden

M.

M.

"Genoegen nemen met een lager cijfer" neemt de motivatie weg. Een onvoldoende halen is niet iets waar je tevreden over zou moeten zijn. Bovendien: wat maakt een kleurtje van een cijfer nou weer uit op Magister. Dat bloedbad maak je er zelf van. Beter leren en motivatie krijgen is de oplossing. Niet het veranderen van de kleur van cijfers op een schoolapp...

3 jaar geleden

A.

A.

"mijn bankrekening staat in het rood, kunnen jullie misschien in plaats daarvan mijn rekening groen maken als het weer positief is?" kaolo domme stelling

3 jaar geleden

N.

N.

geen haat of zo naar jou Rixt, maar die rode cijfer zijn juist om je er aan te herinneren dat je beter moet gaan leren en verder schrijf je goede artikels

3 jaar geleden

M.

M.

ik vind het wel een heel goed idee, maar het is niet dat je cijfer minder meetelt. het is wel fijn om een overzicht te hebben welke cijfers goed zijn en welke juist wat minder. alhoewel al die rode cijfers ook heel demotiverend kunnen zijn.

3 jaar geleden

Stacik

Stacik

misschien een knop toevoegen dat je precies de kleurtjes kunt wijzigen zoals je wilt. Want rood is zo negatief!

3 jaar geleden

Rixt

Rixt

Ook een goed idee!

3 jaar geleden

E.

E.

een somtoday doet dit ook

3 jaar geleden

E.

E.

Ik vind dit persoonlijk een zeer lastige kwestie omdat ik het deels wel mee eens ben en deels het een niet zo snuggere vraag vindt.

2 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.