Onschuldige schoolkrant wordt meme-account: hoe ver mag je gaan?

Vroegah hadden veel scholen een schoolkrantje, gemaakt door leerlingen, waarin alle laatste nieuwtjes van de school voorbij kwamen. Tegenwoordig gaat dit een stuk makkelijker via 'school-meme-accounts' op social media. Behalve nieuwtjes worden ook de laatste roddels gedeeld op deze accounts. Maar gaan deze soms niet íets te ver?

Een paar jaar geleden kwamen ze uit het niets tevoorschijn, de zogenaamde 'school-meme-accounts'. Er ging een wereld voor ons, scholieren, open. Eindelijk konden we roddels over docenten massaal met elkaar delen. Dat die twee docenten vorig jaar een affaire zouden hebben gehad, een andere docent gewoon kut lesgeeft en dat die geschiedenisdocent zichzelf kleedt alsof hij de Eerste Wereldoorlog zelf heeft meegemaakt. Best onschuldig, toch?

Ik vond van wel! Uren heb ik me er mee vermaakt, ten koste van mijn toetsweken. Maar zeg nou zelf: het is toch geweldig om te zien dat die, normaal gesproken, altijd serieuze docent totáál belachelijk wordt gemaakt? Volgens ons wel, maar kunnen we daarin niet te ver gaan?

Hier heb ik even over na zitten denken. Zelf denk ik dat de meeste docenten wel kunnen lachen om dit soort onschuldige roddels. Maar wij zouden geen scholieren zijn als we nooit de grens opzoeken, of in dit geval: de grens opzoeken, een aanloop nemen en er met een grote sprong overheen gaan. 

De grens over

Op sommige accounts worden docenten bijvoorbeeld vergeleken met nazi's of racistisch bejegend. Wat mij betreft gaat dat écht te ver en zouden deze plaatjes ook niet gedeeld mogen worden. Maar wie is eigenlijk verantwoordelijk? Maken de beheerder(s) van deze accounts de grappig bedoelde plaatjes zelf?

Soms wel, soms niet. Vaak worden deze plaatjes naar de beheerders gestuurd en plaatsen zij het vervolgens op hun account. Die beheerder(s) zijn dus óók degenen die bepalen of het op het account komt te staan of niet. 

Onwetendheid

Sowieso ligt de verantwoordelijkheid uiteindelijk dus bij de beheerder(s). Ik denk dat zij vaak niet doorhebben wat de consequenties kunnen zijn van dit soort plaatjes. Wanneer er om gelachen wordt door ons, hun leeftijdsgenoten , zien ze dat denk ik als een soort bevestiging.

Ze zien echter niet in hoeveel (imago)schade dit kan opleveren bij een docent. Die zou zich erg gekwetst kunnen voelen of misschien zelfs wel onveilig binnen het klaslokaal. Let dus een beetje op met wat je op social media dropt. Twijfel je? Vraag aan de desbetreffende docent om goedkeuring! Of vertrouw op je eigen gezonde verstand. De meesten van ons hebben dat heus wel. 

Gepubliceerd op 19 januari 2021
ADVERTENTIE
Raad jij de studie?

Waarschijnlijk heb je al wat studies op het oog. Maar heb je echt alle studies overwogen? Grote kans dat je wat toffe opleidingen over het hoofd ziet. In deze video gaan Lauren, Lin & Marit raden welke studie wij zoeken! Misschien is dit ook wel wat voor jou?


Meer info

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Stacik

Stacik

Ik vind idd dat er soms veel te ver word gegaan daarmee.

Gewoon een beetje respect blijven hebben!

1 maand geleden