Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Olympische scholieren

Olympische scholieren

Door Tim

Indrukwekkende sporters genoeg op de Olympische Spelen. Maar wist je dat er ook piepjonge gasten meedoen?

Pubers die bij jou in de klas zouden kunnen zitten of net eindexamen hebben gedaan. Die hoogstwaarschijnlijk beter in gym zijn dan jij.  

Op deze slotdag van de Spelen, in de categorie leeftijdsgenoten-waar-we-u-tegen-zeggen: acht inspirerende Olympische scholieren. 

1. Kathleen Ledecky - USA

"Kathleen, wat heb jij deze zomervakantie gedaan?" - "De Olympische Spelen gewonnen in Londen, jij?" Ze is nog maar vijftien jaar, heeft stapels huiswerk en traint bij de lokale zwemclub in 't stadje Bethesda, Maryland. Klinkt allemaal niet zo bijzonder eigenlijk, alleen keert Kathleen Ledecky na de vakantie terug in de schoolbanken als Olympisch kampioene op de 800 meter vrije slag. Voor de leken: dat is zestien baantjes keihard zwemmen. Ledecky doet 't in pakweg 8,5 minuut.

Foto: Twitter.com/laurasmulders2. Laura Smulders - NED

Als je dacht dat BMX een mannensport was, dan heb je het heel, heel erg mis. Deze achttienjarige Nijmeegse pakte afgelopen juni haar atheneumdiploma en afgelopen vrijdag de bronzen medaille in Londen. Terwijl ze eigenlijk gepland had om pas in 2016 mee te doen met de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Over scholieren-waar-we-u-tegen-zeggen gesproken: Laura is net als wij groot fan van tiener-dj Erik Arbores.

3. Rebecca Tunney - GBR

Deze turnster is nog maar vijftien en naar eigen zeggen amper op school: "I've not been to school for quite a long time but they know why I'm away and where I'm going, they're supportive about everything and I sometimes take work with me," vertelde ze in verschillende media. Haar beste Olympische resultaat tot nu toe was 'slechts' een zesde plek op de individuele meerkamp, maar deze chick is nu al een favoriet voor de volgende Spelen.

4. Tom Daley - GBR

Tom Daley - Flickr / CC-BY Charles McCain Deed op veertienjarige leeftijd al mee in Peking (2008) maar werd toen zevende bij het schoonspringen. Nu is hij achttien en heeft-'ie nét z'n examens achter de rug, waarvoor hij voor een foto-opdracht trouwens supermodel Kate Moss wist te strikken.

Deze Spelen werd hij vierde bij het synchroon-schoonspringen. Meisjes opgelet: sixpack-alarm!

5. Ivan Garcia Navarro - MEX

Een schoonspringer van achttien die wel heel erg opvalt in het zwembad: Navarro laat namelijk lekker zijn lichaamshaar staan én hij heeft een unibrow. Nu is die unibrow niet heel speciaal, maar het feit dat hij zilver pakte bij synchroon-schoonspringen mét lichaamsbeharing is wel apart.

De meeste zwemmers, fietsers, athleten en andere sporters waxen/harsen/scheren alles namelijk helemaal weg 'omdat je dan sneller wordt'. Blijkbaar heeft Navarro geen last van z'n bosjes. Zoek de verschillen tussen hem en z'n partner!

Foto: Twitter.com/svrouwendaal6. Sharon van Rouwendaal - NED

 Achttien lentes jong, op zevenjarige leeftijd naar Frankrijk verhuisd en komt sinds 2008 uit voor Nederland bij het zwemmen. Houdt van surfen op het internet, naar de bioscoop gaan en natuurlijk zwemmen. Beste resultaat was een zesde plaats in de finale van de 4x100-meter estafette.

Oh ja, en ze was afgelopen mei trouwens bijna d'r havo-examen Frans vergeten...

7. Gabrielle Douglas - USA

Toestelturnster van, nu nog, zestien, die twee keer goud pakte bij de meerkamp (in de landenwedstrijd en individueel) maar op het internet bekend werd door haar 'verwaarloosde kapsel'. Want ja, het láátste waar je als tienermeisje natuurlijk druk om maakt, is of je haar wel goed zit...

8. Victoria Moors - Canada

Ook al een turnster, vijftien jaren jong, superster in Canada en met het landenteam vijfde op de meerkamp geworden. Had wel verwacht in de top acht te komen en hoopt nu op een nóg beter resultaat in 2016.

Het is zomervakantie! Onze voltallige redactie ligt momenteel in een hularokje op een exotisch strand te nippen van een kokosnootcocktail. Tot en met 2 september publiceren we slechts drie artikelen per week, daarna komen we weer op volle kracht bij je terug. Verveel je je in de tussentijd? Check dan de allerbeste blogs uit ons archief bij de Klassiekers!

Gepubliceerd op 12 augustus 2012

REACTIES

H.

H.

tom <3________<3.

11 jaar geleden

J.

J.

Tom Daley <3<3<3

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.