Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

Old skool spelletjes voor in de vakantie

Old skool spelletjes voor in de vakantie

Het is weer winter en dat betekent natuurlijk kou, vertraging bij de NS, glibberen op je fiets maar ook heerlijke lange winteravonden. Die kun je natuurlijk doorbrengen met je mobieltje of tablet op schoot, maar veel leuker zijn old skool gezelschapsspellen die je met een grote groep mensen kunt doen. Ik speel het liefst de hele winter (en de rest van het jaar) spelletjes.

In dit blog vertel ik over mijn vier lievelingsspellen. Heel tof om te spelen met een groep vrienden in afwachting van het nieuwe jaar of met je hele familie na het kerstdiner. 
 

Wie ben ik?
Iedereen kent het spelletje Wie ben ik natuurlijk, maar deze versie is veel leuker dan het bordspel dat je maar met z’n tweeën kan spelen. Iedereen schrijft een persoon of voorwerp op een papiertje en plakt dat op het voorhoofd van zijn buur. Om beurten stel je een vraag waar alleen 'ja' of 'nee' op geantwoord mag worden. Wie als eerste goed kan raden wie of wat hij is, heeft gewonnen!

Jungle Speed
Dit is zonder meer het meest gevaarlijke spel in het rijtje. Zorg ervoor dat alle breekbare spullen van tafel zijn, en dat iedereen zijn nagels heeft geknipt en zijn ringen heeft afgedaan. Het spel heeft iets weg van Halli Galli (dat spel met het belletje en fruitkaarten), maar je stressniveau zal nóg hoger zijn.

Zo werkt 't: in het midden van de tafel staat een totem en daaromheen leggen jullie om beurt een kaartje neer, kaartjes die allemaal extreem veel op elkaar lijken. Liggen er twee dezelfde op tafel? Grijp de totem! Gegarandeerde totemgevechten en half gekneusde vingers. Maar ook een hele leuke avond! 

Het ‘namenspel’
Dit is echt een van mijn favoriete spellen. Maak teams van ongeveer 4/5 personen en laat iedereen drie briefjes met daarop een naam of voorwerp (Giraf, Ernie en Sinterklaas zijn mijn favorieten) in een vergiet of hoed stoppen.

Hoe het werkt? Tijdens het spel zijn de teams afwisselend aan de beurt. Een van de spelers van het team pakt het vergiet. Zijn opdracht: zijn eigen team zoveel mogelijk briefjes binnen een minuut te laten raden. Dit gebeurt totdat alle briefjes op zijn, en dan is ronde 1 afgelopen.

Je speelt in drie rondes: in de eerste ronde mag je geen hoofdletters gebruiken (dus geen landen of namen noemen), in de tweede mag je maar één woord zeggen en in de derde mag je geen geluid maken; uitbeelden dus! 

30 seconds
Dit spelletje is de gesproken variant van Pictionary. Je speelt in teams en met een bord om de score bij te houden. Als je als team aan de beurt ben, neemt een van de spelers een kaartje om vervolgens alle vijf items op het kaartje uit te leggen aan je teamgenoten. Na 30 seconden is je beurt voorbij en is het andere team aan de beurt. Het aantal items dat geraden wordt, is het aantal dat jullie pionnetje vooruit mag. De items kunnen van alles zijn; merken, bedrijven, landen en bekende mensen. De beste tactiek voor 30 seconds is dan ook om teamgenoten te kiezen uit mensen die zo een hele rij namen uit hun mouw kunnen schudden.

Doe het zelf

30 seconds en Jungle Speed zijn in bijna elke willekeurige speelgoedwinkel te vinden. (De eerste is zelfs verkrijgbaar als app voor de iPhone en iPad) Voor het namenspel en Wie ben ik? scheur je een paar A4-tjes in stukjes en verzamel je een stapel pennen en je kan beginnen met spelen. Veel speelplezier!

Gepubliceerd op 20 december 2015
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.