Niet geleerd? Maak er dan in ieder geval een leuk proefwerk van

"Gegroet, Keizer, zij die zullen sterven, groeten u."
Dit zeiden Romeinse slaven voordat ze een dodelijk gladiatorengevecht in de arena aangingen. Ik vond het altijd een beetje pessimistisch klinken; alsof ze al opgaven voor het goed en wel begonnen was. Later ging ik er anders over denken. Als je dan toch zeker weet dat het je niet gaat lukken, maak er dan ook maar het beste van. Dat werd mijn instelling voor het naderende proefwerk Latijn…


Leraren hebben altijd tegen mij gezegd dat als je een antwoord niet weet, je maar gewoon moet gokken. Dan maak je in ieder geval nog kans dat je het goed hebt. Bij open vragen gaat dat natuurlijk lastiger, maar dan nog kan je opschrijven wat je wél weet. Als je een paar steekwoorden opschrijft die er misschien wel mee te maken kunnen hebben, en daar iets van een verband tussen legt, heb je misschien nog kans op een paar puntjes.
Maar wat nou als je het écht niet weet? Je kan dan wel proberen wat steekwoorden te gissen, maar als zelfs dat niet lukt, is het vooral zonde van je tijd.


Briljante ingeving

Ik had onlangs een proefwerk Latijn. We moesten drie pagina's tekst helemaal uit ons hoofd leren en die letterlijk kunnen reproduceren. Normaal gesproken heb ik geen moeite met tekst in mijn hoofd krijgen, maar het vervelende van deze tekst was dat het geen lekker lopende zinnen waren. Een tekst is veel moeilijker te leren als die bestaat uit zinnen van vier regels met minimaal twee bijzinnen. Terwijl mijn hele klas dagenlang die tekst in hun hoofd aan het stampen was, besloot ik voor plan B te gaan. Het leek mij namelijk volkomen zinloos al mijn tijd in die tekst te stoppen als ik het ook aan nuttiger huiswerk kon besteden. Ik besloot er dus maar gewoon een leuk proefwerk van te maken. 


Mijn plan

Het uur voor het proefwerk had ik een tussenuur en de hele klas deed nog een poging om die teksten te leren, maar ik had wat beters te doen. Ik kende geen enkele tekst (had immers niet geleerd), maar wilde ook geen leeg blaadje invullen. Ik besloot een zelfbedacht legendarisch gladiatorengevecht op te schrijven en zocht op mijn telefoon nog een aantal bekende Latijnse quotes. Die leerde ik uit mijn hoofd met als bedoeling die in mijn verhaal te verwerken. Ik weet niet in hoeverre sommige van die quotes wel echt bekend waren, maar ik hoopte maar dat mijn docent er iets van kon brouwen.


Het proefwerk

Het proefwerk begon en ik had er eigenlijk wel zin in. Ik beschreef het gladiatorengevecht met de quotes die ik uit mijn hoofd had geleerd, en sloot mijn proefwerk af met het verzoek om geen 1,0, maar een 1,1 voor de moeite te krijgen zodat er wel een stijgende lijn in de cijfers van mijn oude vertalingen zou zitten… 


Een aantal lessen later kreeg ik het proefwerk terug en ik had een 2 gekregen! Dat was toch een verdubbeling van mijn vorige cijfer!

Lang verhaal kort: als je weet dat iets echt een onbegonnen zaak is, maar je moet het toch echt doen... maak er dan wat leuks van. Wie weet levert het toch nog wat op ;) 

Gepubliceerd op 17 maart 2020

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Petra

Petra

Het leven is een feest! En Jonathan hangt de slingers op :)

3 weken geleden