Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Netwerken tijdens TEDxYouth

Netwerken tijdens TEDxYouth

Hoe maak je van een random zaterdag een geweldig inspirerende dag? Door naar TEDxYouth Amsterdam te gaan. Daar kwamen zo'n honderd jongeren samen om te netwerken, workshops te volgen en over hun ideeën te praten.

TEDxYouth is nog maar drie keer in Nederland is georganiseerd, maar is nu al hartstikke bekend. Dit komt door de drie ingrediënten die zo’n TEDxDay tot een bijzonder succes maken: workshops, inspirerende TEDtalks en tijd om te netwerken.

Willemien Netjes was international reporter tijdens TEDxYouth. Ze schreef een reportage over alle highlights voor Scholieren.com.

Inspirerende sprekers

Deze drie ingrediënten waren er zaterdag 17 november in overvloed. Onder de slogan ‘bringing ideas alive’ vertelden jongeren over hun droom en vooral over hoe ze die probeerden te realiseren. De belangrijkste boodschap hierbij was dat je dit niet alleen kunt: je hebt elkaar nodig om je dromen te bereiken.

Op de dag zelf zie ik veel inspirerende sprekers, waaronder de dappere Wilma Westenborg. Het meisje met de tumor in wang heeft erg veen media-aandacht gekregen. Daarnaast spreekt ze regelmatig met Prins Willem-Alexander, ‘’eergisteren toevallig nog.’’  Wat ze de zaal mee wil geven, is dat je moet doorzetten: ‘’Maak van je zwaktes je sterktes.’’

Een andere highlight is de speech van dertiger Manon Ossevoort, beter bekend als ‘het tractormeisje’. Hoewel de bedoeling eigenlijk is dat de TEDtalks door jongeren worden gegeven, is haar verhaal zo stoer dat ze toch mag spreken. Haar droom: om naar ‘het einde van de wereld’ te reizen, namelijk de Zuidpool. Hoe ze daar kwam? Met de tractor. Manon vertelt super enthousiast en ze krijgt dan ook een daverend applaus.

Nieuwe contacten

Tijdens de lunchpauze is het tijd om te netwerken. Er worden veel nieuwe contacten gelegd, aangezien dit dé manier is om je droom te realiseren. Daarna beginnen de workshops: Percussie, Mozaïek ID, 1000 Drawings en Durf Te Vragen (DTV). In DTV kan je hulp vragen bij je eigen idee. Raymond de Vries (19) heeft bijvoorbeeld een heel goed idee: hij stelt voor om TEDtalks op scholen te geven. Iedereen denkt met hem mee. De uiteindelijke oplossing? Leraren naar filmpjes van TED laten kijken. Zo raken ze geïnspireerd en willen ze vast zelf ook TEDtalks geven.

Een andere workshop, percussie, wordt begeleid door Gijsbert Zwart, onder meer bekend van slagerij van Kampen. De mensen die aan deze workshop meedoen, mogen later ook op het podium laten zien wat ze hebben geleerd. Het publiek doet ook mee en het dak gaat eraf.

Droomboom

Omdat niet iedereen mee kan doen aan de workshop DTV, zijn er tussen de Talks door ook een aantal keren de ‘3 Minutes of Fame’. Naast het podium staat de ‘droomboom’ waar een beamer vervolgens de tweets op projecteert. Zo verschijnt er een tweet van blogger Hidde op de boom en hij mag op de rode stip zijn droom komen vertellen. Hidde is van plan komende zomer de beste Nederlandse speelfilm ooit te maken, en daar wil hij graag aandacht voor vragen. Maya Thomas wil graag haar eigen goede doel oprichten, het liefst iets met scholen in het Midden-Oosten.

Doordat mensen uit het publiek dus af en toe ook op het podium mogen staan, is het lekker afwisselend. Het is een super inspirerende en geslaagde dag die iedereen heeft gemotiveerd om met hun idee aan de slag te gaan. Precies dit is waar TEDxYouth Amsterdam zich voor inzet: ‘’je bent nooit te jong om je droom te realiseren.’’

Nieuwsgierig geworden naar de talks? Pim schreef over de drie bijzonderste talks en Joca vroeg de bezoekers naar hun dromen en ideeën.

Gepubliceerd op 22 november 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.