'Nederlandse scholieren minst gemotiveerd van de wereld'

'Nederlandse scholieren minst gemotiveerd van de wereld'

Nederlandse scholieren zijn ongemotiveerd. Sterker nog: als je Nederlandse scholieren vergelijkt met scholieren over de hele wereld, scoren wij het allerlaagst. Dat blijkt uit een rapport van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. 

Volgens het rapport zijn Nederlandse klassen "onordelijk en rumoerig", zo schrijft De Volkskrant. Ook 'goede leerlingen' zijn niet echt bij het onderwijs betrokken. Er zou te weinig aansporing zijn voor scholieren om zich in te spannen. School staat teveel in het teken van straffen, in plaats van belonen. Bedenk je maar eens: als je slechte cijfers haalt, blijf je zitten. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk als je goede cijfers haalt? Je gaat wel naar de volgende klas, maar daar houdt het mee op.

Spierwitte ziekenhuismuren

Eerder hielden we op Scholieren.com, in samenwerking met 7Days, een wedstrijd waarbij je je schoolplannen in kon sturen. Daaruit bleek ook: veel scholieren zijn niet gemotiveerd.  Zo schreef onze blogger Hizir dat hij 'als een zombie in het klaslokaal zit'. "Moe. Energieloos. Geïrriteerd. Kapot. Niet alleen ik, maar het merendeel van mijn klasgenoten ziet er zo uit."

"Ik, en een boel andere leerlingen, gaan elke maandag weer met volle tegenzin naar school", schrijft de twaalfjarige Hidde. "Daar is een reden voor. Sommige leraren zijn verschrikkelijk saai, de lessen zijn saai." Over de klaslokalen is hij ook niet te spreken, met "die spierwitte ziekenhuismuren". 

Ook de zeventienjarige Brecht is niet echt positief over het onderwijs van nu. "De stagiaire van geschiedenis kan niet uitleggen en tijdens Engels verveel ik me te pletter omdat ik al weet wat er verteld wordt. Mijn lerares Duits zit voor in de klas en dreunt de antwoorden op uit het antwoordenboekje van het huiswerk dat niemand gemaakt heeft."

Scholier én docent

En meer leerlingen klagen in de schoolplannen: over ondoorgrondelijk zware literatuur, dodelijk saaie lessen en urenlange uit-het-raam-staar-sessies. Maak school interessanter, is de boodschap. "Scholieren voelen zich blijkbaar niet genoeg uitgedaagd", concludeerde staatssecretaris van Onderwijs, Sander Dekker, al na het zien van de plannen.

Hij denkt dat het niet alleen aan scholieren ligt, maar ook aan de docenten. "Het is de truc voor leraren om niet alleen een goede les te verzinnen, maar eentje die ook bij de belevingswereld van jongeren past. Als je ongemotiveerd bent, ligt dat niet alleen aan jou. Het is uiteindelijk een samenspel van leerling en leraar."

[poll:728]

Gepubliceerd op 26 mei 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

C.

C.

mij motiveert ook niets, ik ben een gewone nederlandse scholier

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.