Moslima-klasgenoot over de PVV

Door Justine

"Ik kan best me best in PVV-stemmers verplaatsen die nare ervaringen hebben met moslims," zegt mijn klasgenoot Islam (14). Ze doet 3-atheneum en is een voorbeeldige leerling: serieus studeren, hoge cijfers.

Hoe is het voor een 'goede' moslima om te zien dat de PVV zo hoog scoort? En dat er zoveel gebitcht wordt op moslims in het algemeen en Marokkanen in het bijzonder, de laatste jaren?

"Het klinkt misschien heel raar om dit zelf als moslima te zeggen, maar ik ben ook niet blind. Ik erger me zelf ook wel eens dood aan sommige moslims."

Islam ("Die naam blijft toch een beetje raar in Nederland") is geboren in Marokko maar verhuisde na acht maanden naar Nederland. Nu zit ze bij mij in Maastricht op school en, ze zal het niet zo snel over zich zelf zeggen, maar ze is een goeie student een getalenteerde leerling. "Van vooroordelen heb ik weinig last."

Die vooroordelen zijn bekend: overlast veroorzaken, drugs dealen, mensen lastig vallen. "Ik erger me zelf soms ook dood aan sommige moslims, maar dat betekent nog niet dat ik ze háát. Ik weet dat er ook genoeg 'goede' moslims zijn en ga niet een hele bevolkingsgroep wegzetten omdat er een paar zich niet kunnen gedragen."

Trots

"Ik kan begrijpen dat je als je verder geen moslims kent, je je oordeel baseert op die groepjes die je op straat lastig vallen en dat je dan op de PVV stemt."

Ook al wordt er veel slechts over geschreven, Islam is trots op haar afkomst. "Ik hou van Marokko, van de cultuur en vooral van de mensen daar. Als ik in Marokko ben, ben ik er echt trots op dat ik daar geboren ben. Me schamen heeft ook geen zin, anders kan ik net zo goed met een zak over mijn hoofd lopen, want ik zie er ook wel uit als een Marokkaans meisje."

PVV'er voor de klas?

Wat zou ze ervan vinden als een leraar of lerares van haar op de PVV stemde? "1 op de 10 mensen in Nederland stemt voor de PVV, dus het zou pas bijzonder zijn als geen één van mijn docenten PVV stemt. Het doet me niet echt veel, je raakt eraan gewend. Ik kom naar school om mijn lessen te volgen, verder hoef ik geen vrienden te zijn met een docent. Zolang hij of zij wel zo professioneel is om de les 'neutraal' te beginnen, en iedereen gelijk behandelt, zal ik over iemands stemgedrag niet zo moeilijk doen."

En als ze haar niet gelijk zouden behandelen? “Ik ga niet het heilige boontje spelen, ik kan erg fel zijn als ik word gediscrimineerd. Waar ik later wel weer spijt van krijg. Maar er zijn bij mij gewoon drie dingen die bij mij heel gevoelig liggen, en dat zijn: mijn geloof, mijn familie en mijn afkomst. Als je dingen roept van 'kutmarokkaan' of 'kutmoslim'. Ja, als ik dan mijn dag even niet heb kan ik echt grof reageren, maar soms ga ik er niet eens op in. Dit komt ook bijna nooit voor gelukkig.”

Hoofddoekjesverbod?

Op sommige scholen in Vlaanderen zijn hoofddoekjes, net als petjes, verboden. Wat als er een boerka of hoofddoekjesverbod bij ons op school komt? “Ik heb heel veel respect voor meisjes die boerka’s of hoofddoekjes dragen, maar met een boerkaverbod op school zou ik het eens zijn. Beetje een raar idee dat je dan een klasgenoot hebt waar je alleen de ogen van kan zien. Maar een hoofddoekverbod zou ik wel dom vinden. Voor die mensen die 'm dragen is het al niet makkelijk. Ze moeten zelf dragen wat ze willen dragen. En ze vallen er niemand mee lastig!”

Heeft Islam nog een boodschap voor PVV-aanhangers die dit lezen?

"Nou, alle PVV-aanhangers, ik sta open voor vriendschap! Ping me!"

Vandaag wordt het nieuwe kabinet van premier Rutte gepresenteerd. De ministers en staatssecretarissen komen allemaal van de VVD of het CDA, dus er zit geen PVV'ers in het kabinet. De PVV van Geert Wilders geeft wel gedoogsteun aan dit kabinet: ze hebben beloofd in de meeste gevallen 'ja' te stemmen als dit kabinet een wetsvoorstel doet. Uiteraard krijgen ze daar iets voor terug: strengere wetgeving rondom immigranten bijvoorbeeld.

Gepubliceerd op 14 oktober 2010

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

V.

V.

'hoeddoekjes' en hoefddoekverbod'?

9 jaar geleden

T.

T.

Wat leuk!

Gave klasgenoot heb jij zeg!

9 jaar geleden

-.

-.

[reactie verwijderd. anoniem en beledigend]

9 jaar geleden

F.

F.

Jah SOMS, vind ik die lui uit mijn buurt wel vervelend maar er zijn zat andere mensen die zo irri doen. en als je dan toevallig daarvandaan komt dan ben je volgens sommige mensen opeens een verveelende allochtoon?

9 jaar geleden

S.

S.

Alllaaahhhh

9 jaar geleden

L.

L.

wat een aanstellerij...
ik zie hier alleen maar moslims die aanslagen plegen... ik zie hier alleen maar islamitische landen oorlog voeren... beetje verdacht, niet?

9 jaar geleden

J.

J.

nou, dat ligt wel wat genuanceerder. De grootste oorlogen van de afgelopen tien jaar zijn gestart door de VS (waar trouwens -op zich- ook veel moslims wonen). Dat ze Irak aanvielen: het is nog steeds niet duidelijk waarom. In ieder geval had Saddam Hoessein niks met 9/11 te maken en hij had ook geen massavernietigingswapens. De VS had dus geen 'rechtvaardige' strijd tegen 'moslimterroristen' te vechten daar.Je hebt recht op je mening, maar als je ergens een oordeel over wilt vellen doe je jezelf tekort als je je er niet in verdiept hebt. Vind ik tenminste.Peace!

9 jaar geleden

R.

R.

Wilders heeft gelijk vind ik ! die moslims zeggen ook altijd zulke domme dingen tegen mij

9 jaar geleden

M.

M.

ik vind het altijd zo kneuzig als mensen over de pvv praten alsof ze een moslim hatende partij zij. misschien is wilders dat, zou best kunnen. maar de pvv staat er NIET voor zomaar alle moslims het land uit te donderen. ( ik refereer niet naar Justine's tekst, ze weet waar ze het over heeft).

9 jaar geleden

?.

?.

laat mensen toch dragen wat ze willen,Nederland is toch een vrije land en dat betekent niet dat je anderen om hun uiterlijk en of cultuur moet beledigen. en ik snap niet waarom de pvv (wilders) zo moeilijk moet doen over moslims.

9 jaar geleden

S.

S.

@lame
in palestina worden nog steeds moslims vermoord door joden, de moslims noemen dan toch ook niet gelijk de hele jodengemeenschap terroristen!

9 jaar geleden

A.

A.@Sobrianne:

9 jaar geleden

T.

T.@Sobrianne:

9 jaar geleden

A.

A.

toch zijn het mensen die nog nooit een marokkaan hebben gezien die pvv stemmen, dus mijn boodschap tegen pvv stemmers is: GEBRUIK JE HERSENEN EENS VOOR 1X!!

9 jaar geleden