Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Minimumleeftijd drank en sigaretten naar 18

Minimumleeftijd drank en sigaretten naar 18

Door Kim

De kogel is door de kerk: vanaf volgend jaar moet je minimaal 18 zijn om alcohol of sigaretten te mogen kopen. Dat geldt ook voor bier en wijn. Daar heeft de Eerste Kamer gisteren groen licht voor gegeven.

De nieuwe minimumleeftijd gaat meteen op 1 januari 2014 in.  Een nieuwe voorlichtingscampagne moet ervoor zorgen dat iedereen op tijd op de hoogte is. Ook de leeftijdgrens om alcohol bij je te mogen dragen gaat omhoog: nu kun je alleen een boete krijgen als je daar als zestienminner mee over straat loopt, straks riskeren ook 17-jarigen  dat.

Wat als je het nu wel al mag drinken?

Maar wat als je nu al 16 of 17 jaar bent en momenteel volgens de wet al bier en wijn (geen sterkedrank) mag drinken en mag roken? Dan heb je straks waarschijnlijk pech. Als je pas in 2014 (of 2015) meerderjarig wordt, wordt het vanaf 1 januari weer verboden en zul je moeten wachten tot je 18e verjaardag voordat je weer mag proosten.

De meeste politieke partijen vinden deze wetswijziging de slimste manier om overmatig alcoholgebruik en gezondheidsproblemen (en alle bijkomende kosten, want zo'n retourtje ziekenhuis na een avond comazuipen is verrekte duur) tegen te gaan. Alleen de PVV en D66 waren tegen: de PVV vindt het 'symboolwetgeving' ("ondanks zo'n wet komen jongeren toch wel aan alcohol en drank als ze dat willen").

'Eigen verantwoordelijkheid'

D66 vindt dat het afblijven van alcohol de verantwoordelijkheid van pubers en hun ouders is, niet die van de Nederlandse overheid. De andere partijen zijn het daar op zich wel mee eens, maar zij vinden dat de wet juist een steuntje in de rug is voor ouders met een dorstige puber.

Gepubliceerd op 19 juni 2013
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Ja hoor! Allemaal te danken aan de kindjes die niet verantwoordelijk om kunnen gaan met een flesje bier op een feestje. Erg jammer dit. Zijn genoeg jongeren die er wél goed mee om kunnen gaan. Zou eigenlijk niets mogen zeggen omdat ik binnenkort 18 wordt, maar ik ken (erg) veel 16 en 17 jarige die door hebben dat alcohol en sigaretten geen kinderspul is en er verstandig mee om kunnen gaan. Maarja.. Zo kijk ik er tegen aan.

8 jaar geleden

B.

B.

Alcohol is nooit verstandig voor 16 en 17-jarigen.

8 jaar geleden

R.

R.

Ik vind het wel erg raar dat ze het volgend jaar dan ook verbieden voor degene die het dit jaar al mogen. Erg vreemd. Daarbij zal het niet werken omdat jongeren toch wel aan drank komen, via iemand anders bijv. en dan heb je het al helemaal niet meer onder controle. Verbied iets en ze gaat het stiekem doen!

8 jaar geleden

B.

B.Nonsens. Wat voor controle dacht je nu te hebben?

Men zorgt er nu in elk geval voor dat de 15-jarige niet meer met zijn 16-jarige klasgenoot alcohol of tabak kan halen in de schoolpauze."Verbied iets en ze gaat het stiekem doen! "

Nietszeggende oneliner. Alle wetten kunnen overtreden worden.

8 jaar geleden

L.

L.

Hamsteren!

8 jaar geleden

L.

L.

Bijna onderweg!

8 jaar geleden

F.

F.

Slim, straks hebben ze allemaal nog nooit gedronken voor hun 18e en beginnen ze meteen aan de sterke alcohol ipv. 15- % alcohol..

8 jaar geleden

L.

L.

helemaal mee eens!

8 jaar geleden

R.

R.

Waardeloze wetgeving. Problemen verschuiven, en nu mag het weer wel voor 16-17 jarigen, dan weer niet, en over een paar maandjes weer wel. Die terugwerkende kracht kunnen ze ook half toepassen. Onvoorstelbaar idioot gedoe.

8 jaar geleden

K.

K.

Een beetje onzin. Ik ben van mening dat de gemiddelde 16 of 17 jarige verstandig kan omgaan met drank. Het is het kleine aantal idioten die het voor de rest verpesten door te comazuipen ofzo.

8 jaar geleden

A.

A.

Dat is niet waar. Het overgrote deel van de jongeren misbruikt alcohol. Maar een klein deel drinkt weinig tot niet.

8 jaar geleden

B.

B.

Tjezus, die foto ook echt... Alsof drank en kotsen altijd samengaan. Het door mensen die zo denken dat deze regels worden ingevoerd.

8 jaar geleden

Kim

Kim

het zijn natuurlijk nog altijd excessen. Maar juist de situaties zoals hierboven op de foto hebben ervoor gezorgd dat de politiek dit besluit heeft genomen. Als iedereen zich altijd braaf aan de regels hield een hoogstens wat tipsy werd na een braaf aantal biertjes, dan zou de politiek het niet nodig vinden.

8 jaar geleden

2.

2.

Alsof ze dat verbod kunnen handhaven bij 18-'ers, het lukt ze nu al niet bij 16-'ers -.-'

8 jaar geleden

B.

B.Handhaven voor 16-jarigen wordt nu dus makkelijker.

8 jaar geleden

O.

O.

YES dan mogen we straks allemaal met sterke drank achter het stuur en dat in een keer!

8 jaar geleden

M.

M.

Gelukkig was het huidige beleid al niet te handhaven, dus waar maken we ons druk om.

8 jaar geleden

W.

W.

Ach, dan mag ik een halfjaartje niet (legaal) drinken. Alsof dat een ramp is.

Ik drink sowieso niet zoveel.

8 jaar geleden

A.

A.

Helemaal goed! Van mij zou het zelfs naar 21+ mogen. Jongeren moeten niet meer zo makkelijk aan drank kunnen komen. Hou het bij een cola. Net zo gezellig.

8 jaar geleden

D.

D.

Ik vind de drank geen probleem, maar dat je geen sigaretten mag kopen onder je achttiende vind ik wel erg ver gaan. Vroeger konden kinderen van twaalf gewoon sigaretten kopen, en als je vijftien bent en gewoon een sigaret wilt, moet je ervoor zorgen dat je in je vriendenkring een achttienjarige hebt of je ouders moeten halen. Onzin!

6 jaar geleden

W.

W.

dit is echt vet

4 jaar geleden