Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Mijn neppe beste vriendin

Mijn neppe beste vriendin

Hidde

Ik heb een nieuwe vriendin. Ze heet Claire, speelt graag The Sims 3 en is fan van Real Madrid. Helemaal mijn type. Bovendien zie ik op Facebook dat ze ook met de rest van de Scholieren.com-redactie bevriend is.

Maar net als ik verliefd op haar begin te worden, geeft de realiteit mij een keiharde bitch slap: ik ken Claire niet eens echt. Zij voegde mij toe op Facebook, ik accepteerde haar vriendschapverzoek klakkeloos. Maar niemand van onze gezamenlijke vrienden blijkt haar echt te kennen. Bestaat deze Claire van der Berg wel?

Contact!

Claire heeft ruim vierhonderd vrienden, afgelopen jaar eindexamen gedaan op het Gerrit Rietveld College in Utrecht en komt elke dag wel even online. Klinkt als een 'echt' persoon, wat mijn smartphone bevestigt als ik 'm voel trillen. Claire van der Berg heeft iets op je timeline geplaatst.

De bitch. Mijn mannelijk oerinstinct slaat over in pure frustratie en een paar muisklikken later zit ik midden in het online leven van De Claire. Het aantrekkelijke meisje blijkt slechts een Google Afbeelding te zijn. Mijn nieuwe beste vriendin met haar verschrikkelijke duckface... is hartstikke nep.

Waarom een nepaccount?

Jeroen Bertrams'Claire' fascineert mij. Ze reageert steeds vaker op mijn foto's en we voeren hele discussies. Maar haar echte identiteit blijft geheim. Dagenlang vraag ik mij af: waarom besteedt iemand zoveel tijd aan een nep-Facebookaccount? Ik vraag het Jeroen Bertrams, auteur van het boek Social Media Expert in een Week.

"Ongeveer 83 miljoen Facebookprofielen zijn nep," begint Bertrams. "Vaak zijn dit mensen die anoniem actief willen zijn zodat ze stiekem anderen kunnen volgen, of juist ongewenst berichten sturen. Of ze worden gebruikt om te cyberpesten." Fijn. Ik heb dus een stalker.

"Volgens de algemene voorwaarden van Facebook is het niet toegestaan om zo'n nepprofiel te hebben. Je kunt zo'n profiel melden, dan onderzoekt Facebook het." Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen: ik had 'Claire' nooit achteloos moeten accepteren als vriend.

"Het is verstandig om altijd een profiel goed te bekijken wanneer je een verzoek krijgt om vrienden te worden," vindt Bertrams. Inmiddels weet ik wel waarom. Als ik bijvoorbeeld post dat ik trots ben op mijn tweede prijs bij het Nederlands Online Filmfestival, boort Claire me met mijn enthousiasme en al keihard grond in: "Wie is er nou trots op een tweede plek? Alleen de winst telt..." schrijft ze.

Dag Claire

Met mijn nieuw opgedane social media-skills start ik de volgende dag Facebook op. Ik surf naar Claires profiel. Een goede vriend van mij heeft één woord gebruikt om haar te beschrijven. Een ander een link via een of andere domme vragenlijst-app gedeeld. Trillend beweegt mijn muis richting de rechterbovenhoek van het beeldscherm. Ik had 276 vrienden. Zojuist is er één gesneuveld. Eentje die zo nep was als de tieten van Roxeanne Hazes. Vaarwel Claire.

Gepubliceerd op 27 september 2012
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

heel goed geschreven! xx

9 jaar geleden

M.

M.

HAHAHA epic gedaan hidde.

9 jaar geleden

G.

G.

Ik heb Claire ook als vriend. Wow.

9 jaar geleden

Pim

Pim

Je hebt zojuist het leven van alle Claire van der Bergen uit Nerdeland grondig verpest Hidde... ;-)

9 jaar geleden

-.

-.

Echt super leuk geschreven!

9 jaar geleden

H.

H.

Bedankt, mijn lezers. Jullie complimenten dragen enorm bij aan mijn ego.

9 jaar geleden