Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Mijn nachtmerries over wiskunde

Mijn nachtmerries over wiskunde

Heb je moeite met rekenen en wiskunde? Je bent niet alleen: het gaat niet goed met het wiskunde- en rekenniveau op middelbare scholen. Dat staat in een nieuw rapport van de Onderwijsinspectie

Bij ons op school is het niet anders. Waar voorgaande schooljaren twee of drie mensen wiskunde hadden laten vallen, zitten we nu met een groep van ruim twintig mensen zonder het exacte vak.

'Nog niet de reken- en wiskundevaardigheden'

In het rapport van de inspectie staat dat een flink deel van de leerlingen 'nog niet de reken- en wiskundevaardigheden heeft die nodig zijn voor het succesvol vervolgen van hun vmbo/havo/vwo-opleiding en hun doorontwikkeling om later zelfstandig te kunnen functioneren in de maatschappij.'

Dat wiskunde ook voor mij een complete nachtmerrie is, staat buiten kijf. Zelfs als ik achter de kassa bij de Xenos sta en een klant betaalt met twintig euro, in plaats van met de twee euro en vijftien cent die nodig is, duurt het minstens twintig – behoorlijk awkward – seconden voordat ik eindelijk heb uitgevogeld wat het wisselgeld moet zijn. Het systeem dat het voor me uitrekent verdient absoluut een lofzang, maar als er iets fout gaat, moet ik het toch echt zelf uitrekenen.

Ik heb wiskunde dan ook zo snel mogelijk laten vallen. Mijn leraar smeekte me bijna om het te lozen. Hij gaf me de keuze: overgaan zonder wiskunde, of blijven zitten mét wiskunde. Voor mij was de keuze dus snel gemaakt, maar de vraag blijft: waarom hebben zoveel jongeren moeite met wiskunde?

De bekende COVID

Een klasgenoot van mij zegt dat ze nog liever woordjes stampt dan oefent met wiskunde. "Ik ben meer een theoretisch ingesteld persoon dan iemand die gemakkelijk formules kan uitrekenen. Ik heb er vaak geen tijd voor en ook geen zin in." Lea, een andere klasgenoot, geeft aan dat ze op de basisschool nooit moeite heeft gehad met wiskunde en rekenen. Ze zegt: "Pas in de derde klas ging het slechter. Ik snap de logica achter wiskunde gewoon niet."

Wanneer ik zoek, zie ik eigenlijk maar één grote boosdoener: corona. "Het is misschien geen noodgeval meer, maar we hebben nog steeds te maken met de gevolgen van de crisis", zegt Dr. Karyn Lewis in een onderzoek van NWEA. NWEA is een non-profitorganisatie die zich richt op onderwijsbeoordelingen en -bevordering. Lewis werkt daar als medeauteur van het onderzoek en directeur van hun Centrum voor School- en Studentenvooruitgang. Volgens het onderzoek zouden scholieren in totaal 4,5 maand extra nodig hebben om weer op het niveau van wiskunde te komen waar ze voorheen waren. 

Als ik terugkijk op mijn eigen ervaring, herken ik de gevolgen van corona wel. Het volgen van online wiskundelessen ging op zijn zachtst gezegd nou niet bepaald soepel voor mij. Niet zo soepel als bijvoorbeeld een geschiedenis- of Engels-les; dat begreep ik simpelweg veel beter en sneller. Wiskunde was al een ramp, laat staan via Teams. De digitale uitleg was voor mij onbegrijpelijk, en zelfs als ik om extra uitleg vroeg, snapte ik het niet.

Sorry juf!

Een andere veelvoorkomende reden die ik tegenkom, is het gebrek aan een 'solide fundament'. Het leren van wiskunde is vergelijkbaar met het bouwen van een huis – zonder een stevige basis kom je niet ver. Er zullen al snel scheuren in de muren verschijnen, die uiteindelijk tot instortingen kunnen leiden. En zelfs als je een goede basis hebt gelegd, kunnen ontbrekende stenen in de muren later problemen veroorzaken. Hetzelfde principe geldt voor wiskunde. Als je de basisbeginselen niet begrijpt, zul je later tegen problemen aanlopen.

Ik denk dat dit voor mij op de basisschool al is begonnen. Tafels leerden we als een soort mantra, maar hoeveel ervan is echt blijven hangen? Het spijt me juf Jannie, maar het antwoord is: helemaal niks. Ik snapte toen al geen snars van rekenen, maar erg veel zin had ik er ook niet in. Ik denk dat als ik toen beter mijn best had gedaan, de kans groot was geweest dat ik nu nog steeds wiskunde zou hebben. Nou ja, daar heb ik nu niks meer aan.

En begrijp me niet verkeerd, ik ben echt geen hopeloos geval. Eenvoudige sommetjes kan ik nog wel aan, maar kom niet aankloppen voor iets geavanceerder. Voor nu lijkt het erop dat mijn nachtmerrie met wiskunde nog lang niet voorbij is: een ramp zal het denk ik altijd blijven. Maar wie weet, misschien is er nog hoop voor een onverwachte wending in de toekomst.

Gepubliceerd op 3 april 2024
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.