Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Mijn naaktfoto lekte uit: dit was het gevolg

Mijn naaktfoto lekte uit: dit was het gevolg

Een pikante foto sturen naar jouw crush is voor veel jongeren heel normaal.  Uit recent onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) blijkt dat 47 procent van de mensen tussen de 16 en 34 jaar wel eens een naaktfoto of video heeft gestuurd. Maar óók dat 10 procent van de jongeren het wel eens door heeft gestuurd. Mijn pikante foto is ook verspreid toen ik 16 was. Dat één zo'n foto zoveel gevolgen had, wist ik van tevoren niet.

Vaak genoeg wordt gezegd dat een naaktfoto sturen super dom is, toch sturen veel van ons weleens zo'n foto. Niet gek, want je bent vaak op jonge leeftijd onzeker. Hoe fijn is het als iemand dan even tegen jou zegt dat je lichaam er mooi uitziet? Als een foto uitlekt, gaan mensen er al snel vanuit dat je het 'zomaar' naar iemand hebt gestuurd. Niet in mijn geval. Mijn ex-vriend stuurde 'm door.

Relatie

Van mijn 14e tot mijn 16e had ik een relatie met Mik. Deze relatie was heel gezond, we zaten allebei in ons eindexamenjaar en waren heel blij met elkaar. Meerdere keren vroeg Mik aan mij of ik een sexy foto van mezelf wilde sturen. Ik vond dat heel raar. Als ik hem vroeg waarom, zei hij altijd dat ik er heel goed uitzag. Dat maakte me blij. Ik vertrouwde Mik helemaal, ik kon me echt niet voorstellen dat hij ooit een foto van mij zou doorsturen.

Dus, als een soort verrassing, besloot ik hem een foto van mezelf te sturen. Ik herinner me nog precies hoe die foto eruitzag. Ik was niet volledig naakt. Ik had een zwarte kanten onderbroek aan, geen bh en de foto was in de spiegel gemaakt met mijn gezicht erbij. Ik stuurde de foto via Snapchat en zette er in de chat bij dat alleen hij het moest openen. Mijn hart klopte in mijn keel, echt doodzenuwachtig was ik. Zodra hij de foto opende, kwamen er meteen allerlei super lieve berichten van hem binnen. Dat gaf me zo'n geweldig gevoel, ik voelde me meteen een stuk zelfverzekerder en ik zag dat hij geen screenshot had gemaakt. Dat stelde me helemaal gerust.

Schaamte

Drie maanden nadat ik deze foto stuurde, ging onze relatie uit. Ik was niet meer verliefd. Een week later op vrijdagavond kreeg ik berichten van vriendinnen dat er een naaktfoto van mij rond ging. Zelf kregen ze de foto niet doorgestuurd, maar het werd hen wel verteld. Ik kreeg daar veel stress van, maar probeerde mezelf rustig te krijgen. Ik wist dat er geen screenshot van was gemaakt, dat kun je namelijk zien op Snapchat. Het gaat vast om iemand anders, dacht ik.

Op maandag ging ik naar school, mijn hart bonzend van angst, zoals ik nog nooit had gevoeld. Die dag werd mijn ergste nachtmerrie waarheid: mensen vertelden me dat vrienden van mijn ex de foto op hun telefoon hadden. Een vriend van mijn ex liet me die foto zien en ik schaamde me zo erg dat ik wel door de grond kon zakken. Hij zei dat maar een paar mensen het hadden gezien. Ik was al super onzeker en dit maakte alles alleen maar erger.

Heel hard huilen

Ik moest iets doen, ik kon niet laten gebeuren dat die foto nog langer rondging. Dus schraapte ik al mijn moed bijeen en stapte naar de schoolleiding. Ik vroeg een gesprek aan met iedereen die de foto had. Daar zat ik dan, keihard te huilen, te vertellen hoeveel pijn dit me deed. Ik denk dat deze jongens dit moment nooit meer gaan vergeten. Mijn tranen waren echt en ik wist dat ik duidelijk moest maken hoe erg ze mijn leven op dat moment hadden verpest.

Na dat gesprek kwamen ze één voor één naar me toe, boden hun excuses aan en verwijderden de foto. Inclusief mijn ex. Ik deed aardig terug, want ik wilde dat die foto werd verwijderd. Misschien zagen sommigen me daarna als 'dat zielige meisje' van die naaktfoto, maar dat kon me niet schelen. Het belangrijkste was dat die foto weg was. 
Dat laatste jaar van mijn examens was echt een rollercoaster. Ik zat helemaal niet lekker in mijn vel, sliep super slecht, en vertrouwen in mensen? Ho maar, dat was helemaal weg. Ook al hadden maar een paar mensen die foto gezien, voor mij voelde het alsof de hele wereld er naar had gekeken.

Veranderd als persoon

Toen ik de stap van de havo naar het vwo maakte, voelde dat als het openen van een nieuw boek: nieuwe mensen ontmoeten en een frisse start maken. En dit is zeker gelukt. Ik ben een stuk zelfverzekerd geworden omdat ik niet meer bezig was met die stomme foto. Toen er vorig jaar iemand een grapje probeerde te maken over mijn verleden, kon ik die persoon gewoon uitlachen. Ik weet nu precies hoe ik voor mezelf op moet komen. En met die verandering kwamen ook nieuwe vriendinnen. Ik ben misschien wel veranderd, maar ik ben nog steeds dat lieve, zachte meisje van toen. Alleen nu, als ik het ergens niet mee eens ben, dan laat ik dat duidelijk weten.

Op dit moment ben ik een super gelukkig persoon en stuur ik echt nooit meer een foto van mezelf zonder bh of zelfs naakt. Ik heb wel een harde les geleerd: je moet nooit zomaar iedereen vertrouwen, ook al staat iemand dicht bij je. Ondanks dat ik nu gelukkig ben, ben ik wel eens bang dat die foto boven water komt. Ik probeer hier nooit te veel bij stil te staan en realiseer me ook echt dat ik die hele situatie in mijn hoofd veel groter heb gemaakt dan het was. Ik kies er daarom ook om me te focussen op het nu en het verleden in het verleden te laten.

Zoals je leest kan het sturen van naakt foto’s best tricky zijn. Als je wel naakt foto’s stuurt is het cruciaal dat je het veilig aanpakt. Als je besluit om nudes te sturen, zorg dan dat je dit doet naar iemand die je door en door vertrouwd en houd je gezicht buiten beeld. Op die manier bescherm je je privacy net wat meer. Onthoud goed: als een foto ongewenst wordt gedeeld, ligt de fout niet bij jou. Het zegt veel meer over het karakter van de persoon die jouw vertrouwen beschadigd, dan over jou.

Kom in actie! 

Ongevraagd naaktbeelden van iemand ontvangen? Kijk op hetstoptbijjou.nl 

Gepubliceerd op 19 april 2024
ADVERTENTIE
Durf jij de uitdaging aan?

Ben jij tussen de 17-30 jaar en wil je kennismaken met Defensie en een bijdrage leveren aan de samenleving? Tijdens de MDT Missie van het Ministerie van Defensie en Stichting TijdVoorActie zet je jezelf 80 uur in voor zelfontwikkeling, maatschappelijke impact én teamwork. Meer weten? 

Check de video

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.