Mert (20) is een hit op Vine

Mert (20) is een hit op Vine

Mert Ugurdiken (20) is een hit op Vine. Zijn filmpjes worden door duizenden mensen bekeken en besproken op Twitter. "De kracht van Vine is humor. Mijn doel is ook om mensen aan het lachen te maken. Als dat lukt, ben ik tevreden."

"Eigenlijk heb ik al een jaar een Vine-account," vertelt Mert. "Maar pas sinds december dit jaar ben ik er echt serieus mee aan de slag gegaan. Ik vond het een uitdaging om grappige filmpjes te maken binnen een heel korte tijd."

Binnen no time telde zijn account vijfduizend volgers. "Dat komt ook doordat ik de filmpjes doorplaats op Facebook en Twitter," legt Mert uit. "Omdat ik eerder al Youtube-filmpjes maakte en een groot aantal volgers op Twitter en Facebook heb (lees:  ruim 31.000 likes en ruim 43.000 volgers), werd ik ook snel door een aantal mensen op Vine gevolgd. Toch had ik niet verwacht dat mijn filmpjes zo snel door zoveel mensen bekeken zouden worden."

Veel tijd

De populaire filmpjes gaan meestal over het verschil tussen buitenlanders (vooral Turken) en Nederlanders, op een humoristische manier. Die zes-seconden-durende filmpjes zien er heel simpel uit, maar dat is totaal niet het geval. "Er gaat best veel tijd in zitten," vertelt Mert. "Je moet in een paar seconden grappig zijn, dus dat moet je echt goed uitdenken en timen. Ik denk er goed over na, voor ik aan de slag ga. Soms zit ik zo een paar uur achter mijn notitieblok om ideeën uit te werken. Uiteindelijk heb ik dan 10 ideeën en vind ik er eentje goed genoeg om mee aan de slag te gaan. Het moet wel écht goed zijn, daar ben ik heel kritisch in."

Ook in het filmen gaat veel tijd zitten. "Voor sommige gecompliceerde Vines moet ik vanuit verschillende camerahoeken filmen, dan oefen ik het eerst nog een paar keer voor ik m'n kostuum aantrek en echt aan de slag ga." Mert wil z'n filmpjes ook niet te geforceerd plaatsen. "Ik probeer consequent te zijn en elke week een filmpje te posten, maar dat is me tot nu toe niet altijd gelukt. Een filmpje moet wel echt grappig zijn, anders plaats ik het niet."

Bakken met geld

In Amerika verdienen Amerikanen bakken met geld door hun Vine-filmpjes, maar in Nederland lijkt dat nog niet het geval te zijn. Mert: "Ik krijg wel aanbiedingen van partijen, maar dat gaat meer over mijn online content in het algemeen. Ik ben ook actief op andere platformen, zoals Youtube, Facebook en Twitter, en bereik daarmee veel publiek. Adverteerders willen dan samen iets tofs maken op internet en op die manier publiek bereiken. Daarom ben ik een interessante partij om mee samen te werken, want ik heb dat publiek natuurlijk."

Mert verdient zoveel geld dat hij nu fulltime met zijn online content bezig is. Toch loopt het op Vine nog geen storm, geeft hij toe. "Bekende vloggers van Youtube zitten eigenlijk weinig op Vine, de meesten zien het als iets voor 'erbij'. Nederlanders kijken sowieso meer Amerikaanse en Britse Vines, daar leeft het ook echt."

Lachen

Voor nu is Mert dus nog een van de weinige populaire Viners. Wat is volgens hem de kracht van Vine? "De succesvolle kanalen zijn allemaal erg humoristisch," zegt Mert. "Dat is ook mijn doel: mensen aan het lachen maken. Als ik mensen blij kan maken met mijn filmpjes ben ik tevreden. Dat is het allerleukste om te bereiken."

Gepubliceerd op 1 april 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.