Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Meer jongeren willen docent worden: 'De stakingen hebben me op het idee gebracht'

Meer jongeren willen docent worden: 'De stakingen hebben me op het idee gebracht'

Door Chard

Leraren met protestborden, veel lesuitval en het compleet sluiten van scholen: de afgelopen dagen stonden in het teken van docentenstakingen. Toch lijkt dit de nieuwe generatie scholieren niet af te schrikken om het onderwijs in te gaan. Fors meer scholieren zijn dit jaar de opleiding voor basisschooldocent gaan doen.

Uit cijfers van de Vereniging Hogescholen blijkt dat er dit collegejaar 452 meer aanmeldingen zijn binnengekomen bij de pabo dan vorig jaar, een stijging van 9.5 procent. Hierbij is het opvallend dat het aantal mannen dat ervoor kiest het basisonderwijs in te gaan harder stijgt dan het aantal vrouwen. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, vindt dit een positieve ontwikkeling: "Het is goed om te zien dat de extra inspanningen van hogescholen om meer mannen aan de trekken nu zijn vruchten afwerpen."

"Helpen met rekenen, taal en knutselen"

Anne (17), wil graag de pabo doen als ze klaar is met de middelbare school. "Eigenlijk ben ik er recentelijk pas achter gekomen dat ik in de toekomst in het basisonderwijs wil werken. Het lijkt mij leuk om met kinderen te werken en om ze te helpen beter te worden in taal, rekenen en knutselen. In het bijzonder de kinderen die het écht moeilijk hebben in de maatschappij."

Anne zit op het vwo en krijgt daarom vaak de vraag waarom ze kiest voor de pabo in plaats van de lerarenopleiding op de universiteit. "Nou ja, het gaat me niet zo om het salaris, als docent op een middelbare school ligt dat namelijk veel hoger. Ik vind het  belangrijk om de zwakkeren in de maatschappij gewoon een goede basis geven."

"Mijn vader, oom en moeder zijn docent"

Jonathan (17), wil ook de pabo doen. "Dit klinkt misschien een beetje raar, maar sinds de stakingen ben ik eigenlijk gaan nadenken over de pabo. Er was ineens zoveel aandacht voor, waardoor ik bedacht dat het een heel mooi beroep is. Het is best gek dat ik het nooit eerder heb overwogen aangezien mijn vader, moeder en oom ook docent zijn. Maar ik geloof wel dat de stakingen en de aandacht voor het vak hebben bijdragen aan die stijging."

Het lerarentekort lijkt hier nog niet meteen mee opgelost, maar volgens Minister Van Engelshoven van Onderwijs, is het wel een mooie stap vooruit om het tekort op te lossen. 

Gepubliceerd op 4 februari 2020
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.