Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Meer dan een hoedje van papier

Meer dan een hoedje van papier

Door 7Days

Blokfluit? Dat is voor kleuters! Of: dat geeft toch een hartstikke vals geluid? Vooroordelen genoeg. En ze kloppen soms ook nog, lacht Lucie Horsch (16). "Want als je niet weet hoe je erop moet spelen, dan kan het inderdaad héél lelijk klinken." Dat zal haar niet gauw gebeuren. Ze speelt al elf jaar en is een veelgevraagde solist in binnen- en buitenland. Afgelopen zaterdag speelde Lucie op Klassiek op het Amstelveld, een gratis openluchtfestival in Amsterdam. 

Door 7Days/Carolien Plasschaert

Blieb. Een e-mail van de directrice van het Kamerorkest van Canada. Of Lucie volgend jaar twee Vivaldi-concerten met hen wil komen spelen. "Yes! Naar Canada! Dat dacht ik toen ik haar bericht zag binnenkomen", grijnst Lucie breed. "Zo leuk! Ik kende haar niet, maar ze had filmpjes van mijn optredens op YouTube gezien en is zo bij mij terechtgekomen." 

Ze zit aan de keukentafel - haar favoriete studeerplek - met een blokfluit in haar handen. Ze heeft er een stuk of vijftien, vertelt ze. De een nog specialer dan de ander. "Om de zoveel tijd moeten ze terug naar de maker. Doordat je er constant en rechtstreeks in blaast, komt er vuil in. Hij slijpt het instrument bij en haalt er vieze prut uit. Hier, kijk, deze Renaissance sopraan is mijn favoriet."

Vluchtende poezen

Lucie studeert naast de middelbare school sinds vier jaar blokfluit aan de afdeling Jong Talent van het Amsterdamse Conservatorium. Ze is de jongste en de enige blokfluitist. "Jammer? Nee hoor, ik ben het wel gewend. Ik vind het juist wel leuk dat ik iets origineels doe." Met twee cello’s (van haar ouders) en violen (van haar broer) in huis, is ze opgegroeid tussen de klassieke muziek. Er staat een enorme vleugel in huis, want Lucie studeert ook piano aan het Conservatorium.

Alsof dat nog niet genoeg is, kan ze ook nog zingen en wil ze cello én gitaar leren spelen. "We hebben véél geluk dat onze buren nooit klagen, ondanks al het geluid dat wij produceren", vertelt ze. "Alleen als ik met mijn sopraan- blokfluit oefen, zijn ze wat minder blij. Dan vluchten zelfs de poezen de deur uit!" Oefenen, dat doet ze zo’n vier uur per dag. Zeker als er - zoals nu - een optreden aan zit te komen. "Het is echt niet alleen een kwestie van blazen en je vingers bewegen. Er komt veel techniek bij kijken. Een blokfluit reageert heel direct. Dat maakt het zo leuk en het geluid zo mooi." 

Facebook

Lucie doet veel mee aan concoursen en valt geregeld
in de prijzen. Niet dat het haar daar per se om te doen is, maar meedoen aan dit soort wedstrijden is volgens haar dé manier om jezelf aan de wereld te laten zien. "En natuurlijk om ervaring op te doen, kritiek te krijgen en te onderzoeken waar je staat ten opzichte van anderen", legt ze uit. Over dat laatste hoeft ze zich weinig zorgen te maken. Ze valt op, merkt ook Lucie zelf. "Laatst kwam ik ineens een fanpagina tegen op Facebook die ik niet zelf heb gemaakt. Dat was schrikken. Inmiddels is een vriend van mijn broer een website voor me aan het maken. Want blijkbaar is daar behoefte aan."

Dat veel van haar leeftijdsgenoten ondertussen met héél andere dingen bezig zijn dan met klassieke muziek, vindt ze niet erg. Muziek is haar leven, vertelt ze verder, en ze zou niet weten wat ze zonder moest. "Veel mensen vinden klassiek ontoegankelijk. Ze kennen het niet en vinden het daardoor elitair. Maar dat is het absoluut niet. Dat kán zelfs niet, want muziek is voor iedereen. Je moet het alleen leren luisteren. Dan kun je horen dat je met een blokfluit méér dan alleen Hoedje van papier kunt spelen."

Dit artikel komt uit jongerenkrant 7Days, die elke vrijdag in de brievenbussen en boekhandels ligt. De redacties van 7Days en Scholieren.com bundelen de krachten: een selectie van het nieuws uit 7Days en wordt doorgeplaatst op Scholieren.com en onze boekenrubriekverschijnt in de krant. Meer weten over onze samenwerking? Klikkerdeklik.

Gepubliceerd op 21 september 2015
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.