Eindexamens 2025

Wat vind jij van onze examenberichtgeving? Geef je mening

Wat vind jij van onze examenberichtgeving? Geef je mening

Media hebben geen invloed op normering

Door Joca

Woedende reacties kwamen er op het blog over het havo-examen Management en Organisatie. Veel havisten waren het namelijk niet eens met het artikel, waarin stond dat het examen makkelijker was dan gedacht. "Straks krijgen we nog een lage n-term terwijl er best veel klachten zijn!"

Zo schreef Senem: "Bij ons moesten heel veel leerlingen doorwerken omdat ze het anders niet af kregen, en op NU.nl staat dat het examen meeviel? Onzin!!" Ook Bas is ontevreden: "De pers neemt dit artikel klakkeloos over waardoor er een verkeerd beeld ontstaat. Het lijkt nu alsof het examen meeviel, terwijl uit de vele reacties hier wel mag blijken dat dat absoluut niet zo is."

Klachten

Lotte wil graag dat iedereen een klacht indient: "Zo kunnen we ervoor zorgen dat het totale aantal klachten toeneemt en de media laten zien dat ze niet zomaar een artikel moeten schrijven dat gebaseerd is op maximaal twee scholen. Pfff."

Veel reageerders zijn ook bang dat positieve berichten in de media ervoor zorgen dat de norm van een examen lager wordt. Zouden journalisten er stiekem alles aan doen om de examencijfers laag te houden? Nee hoor, dat is gelukkig onzin. 

Geen media-invloed

De media hebben geen invloed op de normeringen, vertelt Annelotte Lutterman van het LAKS. "Daar hoeven scholieren zich niet druk om te maken. Bij het vaststellen van de norm zijn heel andere factoren bepalend."

Hoe gaat het vaststellen van de norm dan wel in zijn werk? Het College voor Examens (CvE) bepaalt de definitieve norm. Die baseren ze op onderzoek van toetsenmaker Cito, adviezen van leraren en de klachten die binnenkomen bij het LAKS.

Aangepast

Als er geen geheim mediacomplot is, waarom was het blog over M&O dan toch zo positief? Blogger Roos vertelt: "Toen wij één uur na examens dit schreven, waren de scholieren die wij spraken nog vrij positief over M&O, maar dat is schijnbaar omgeslagen." Daarom zijn later aan de artikelen op Scholieren.com en NU.nl ook negatieve reacties toegevoegd. Dat kan soms gebeuren volgens Roos. "Ons artikel is geen representatieve steekproef. Het is slechts een eerste indruk en andere media realiseren zich dat ook."

Maak je dus geen zorgen over wat er in nieuwsberichten over de examens staat. Dien gewoon je klachten in op Examenklacht.nl en het komt allemaal goed. Veel succes!

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 11 mei 2017


Reacties Reacties

0

💜 Lucht je hart, help elkaar en blijf respectvol 💜

Lees onze volledige Communityregels

Bezig met laden...

Praat mee!

0 / 5000 tekens

Afbeelding toevoegen
Of kies voor een Account aanmaken
ADVERTENTIE
Maak kans op 50 euro Bol.com tegoed 💜

Scholieren.com wil weten hoe school écht is voor jou. Vul de vragenlijst in (7 - 10 min) en laat weten wat er beter kan. Wij luisteren — en je maakt kans op 50 euro 💶

Doe mee

Alles over de examens in je timeline?