Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Havo M&O 'makkelijker dan gedacht'

Havo M&O 'makkelijker dan gedacht'

Door Roos

Bijna 17.000 havisten maakten vanmiddag het examen management & organisatie (M&O). In tegenstelling tot vorig jaar vonden veel scholieren M&O dit jaar heel goed te doen. Maar niet iedereen was even enthousiast.

"Het examen M&O ging echt beter dan verwacht. Ik had me van tevoren allerlei doemscenario's voorgesteld, maar dat bleek niet nodig", vertelt scholiere Nicole Kuijf. "Toen ik de eerste vraag ging maken, viel alle stress eigenlijk binnen vijf minuten van me af". 

Havist Lisanne Brandsema denkt er hetzelfde over. "Ik had veel geoefend met oude examens en die vond ik erg lastig. Maar na twee jaar M&O op de havo was dit examen prima te doen."

Toch ging het M&O-examen niet iedereen gemakkelijk af. Op Twitter kwamen veel reacties binnen van scholieren die er veel moeite mee hadden.

Tijdnood

Hoewel scholieren vaak in tijdnood raken bij M&O, lijkt dat dit jaar niet het geval. Havist Elise Kaak: "Ik vond het een kort examen. Na anderhalf uur waren de meeste kandidaten in mijn klas al klaar." Lisanne beaamt dit. "De jongens waren echt snel klaar, maar ook de meisjes hadden het examen M&O vrijwel allemaal op tijd af."

Docente Claudia de Groot denkt ook dat de meeste scholieren dit examen binnen de tijd moesten kunnen maken. "De vragen waren erg rechttoe rechtaan en beknopt. Dat heeft de kandidaten tijd bespaard, want ze hoefden niet eerst na te denken wat er nou precies van ze gevraagd werd."

Weinig geklaag

Volgens scholierenvakbond LAKS zijn er, anders dan vorig jaar, tot nu toe weinig klachten over het examen M&O binnen gekomen. "Misschien komen die nog later op de avond, nadat scholieren rustig thuis gekomen zijn", legt klachtencoördinator Annelotte Lutterman uit. De klachten die er zijn, gaan traditiegetrouw over de lengte van het examen. 

Reacties op Twitter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 12 mei 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

R.

R.

Hoezo kon Hilde Wendel op twitter tijdens de examens?

9 jaar geleden

Chris

Chris

Ik denk dat Hilde na het examen naar buiten is gelopen en daar al twitterend op haar klasgenoten heeft gewacht :-)

9 jaar geleden

C.

C.

Echt makkelijk? Nee...
Te doen? Ja. Alhoewel sommige vragen erg vaag waren.

9 jaar geleden

B.

B.

Wat een vaag examen, en veel te lang.
Mensen die het in 1 uur en kwartier hebben gedaan zijn echt uitzonderingen. Je kan niet zeggen dat het dan over het algemeen een makkelijk examen is. Bijna iedereen bij mij op school vond 't een lang examen en zeer zeker niet makkelijk. Slaat weer nergens op dit artikel.

9 jaar geleden

T.

T.

Slecht artikel. 90% van de stof werd niet behandeld. Balansen, of een liquiditeitsbegroting? Nergens gezien.

9 jaar geleden

C.

C.

Dit artikel is dan ook gebaseerd op 1-2 scholen waar het toevallig wel goed ging. Veel van mijn klasgenoten vonden het echt niet makkelijk.

9 jaar geleden

S.

S.

Hoe kan het dat iedereen snel klaar was? Op mijn school was iedereen in tijdnood. In de laatste tien minuten moesten de meeste mensen nog 5 opdrachten...

9 jaar geleden

M.

M.

Dit artikel is echt hélemaal niet representatief!

9 jaar geleden

L.

L.

Het examen m&o vond ik maar een raar examen , het leek niets op het examen van de voorgaande jaren. De stof die we moesten leren kwam er niet eens in voor bepaalde opdrachten vond ik ook niet echt duidelijk. Best teleurgesteld :(

9 jaar geleden

S.

S.

Makkelijker dan vorig jaar? Dacht het niet, vorig jaar kreeg je tenminste een formuleblad met daarop bijvoorbeeld de rentabiliteit formule en toen moest je 2 getallen invullen en klaar.
Dit jaar was hij niet makkelijker vergeleken met vorg jaar.

9 jaar geleden

I.

I.

ja dat dus! Ik vond het ook nergens op slaan dat we niet eens een formuleblad kregen!

9 jaar geleden

S.

S.

Deze m&o examens was echt heel vaag. Je snapte bijna niet wat ze van je wouden weten. En nu ik de correctievoorschrift heb gezien is het helemaal vaag. Ik heb 29 punten gehaald. Hopen dat het een voldoende is.

9 jaar geleden

M.

M.

Was totaal geen makkelijk examen, neem bijvoorbeeld vraag 25 waar je ineens rekening moest houden met inkomstenbelasting om de nettowinst te berekenen. Ook moest je nu de formule van solvabiliteit uit je hoofd weten(al is die niet heel moeilijk) terwijl je die anders op een formuleblad kreeg!!

9 jaar geleden

T.

T.

Waar slaat dit artikel op? Onze school vond 'm moeilijk en ik lees hier dat er veel mensen zijn die dit artikel totaal niet representatief vinden.. Volgende keer nog maar een keer checken?

9 jaar geleden

D.

D.

Wat Een SuperBullshit!! Makkelijk examen?? Nee never, dat nooit. Omdat je toevallig naar 2 scholen bent geweest en een paar leerlingen hebt geïnterviewd die snel klaar waren kun je onmogelijk zeggen "dat het wel meeviel". Ik heb een heleboel examens van voorgaande jaren gemaakt die redelijk op elkaar leken, maar dit examen was echt een geval apart! Vreemde en onduidelijke vragen en die 5 punts vraag sloeg werkelijk waar ook helemaal nergends op! Ik ben erg
Benieuwd wat er met de norm van dit " makkelijke" examen gaat gebeuren

9 jaar geleden

I.

I.

Ik vind dit oordeel helemaal niet representatief, want dit gaat over leerlingen van misschien 1/2 scholen. Dus om nu al de conclusie te trekken dat het m&o examen makkelijk was is niet reëel. Ik en mijn klasgenoten vonden het namelijk hartstikke moeilijk!! En niemand was klaar voor 2,5 uur.

9 jaar geleden

S.

S.

klopt! Bij ons moesten heel veel leerlingen doorwerken omdat ze het anders niet afkregen, op www.nu.nl staat er nu ook dat het examen meeviel? Onzin!! Straks krijgen we nog een lage nterm terwijl er best veel klachten zijn

9 jaar geleden

N.

N.

nou ik vond het mo examen ook verschrikkelijk moeilijk hardstikke vaag en kwam ook nog eens in tijd nood. nu klacht indienen bij LAKS

9 jaar geleden

H.

H.

Deze toets was de vaagste toets ooit! Ik heb 2 examens hiervoor geoefent zonder te leren en allebei waren te doen, deze examen kwam lettelijk bijna niks van terug wat ik geleert had, echt een kut examen

9 jaar geleden

L.

L.

Ik hoop gewoon dat de normering wordt aangepast. De vragen waren te onduidelijk. In het examen staat niks van wat je had moeten leren af en toe wel iets maar verder nada kon niks terug vinden bovendien vind ik het gek dat de meningen zo verschillende liggen ....

9 jaar geleden

J.

J.

Ik hoop dat iedereen die hieronder heeft gereageerd dat ze het een vaag examen vonden, ook daadwerkelijk een klacht hebben ingevoerd op examenklacht.nl ! Dan zal er pas wat aan gebeuren. Zelf vond ik het ook maar een raar examen en ik vind dit artikel niet representatief.

9 jaar geleden

L.

L.

Mijn klacht hebben ze al in de pocket, en met mij nog 1290 leerlingen.

9 jaar geleden

M.

M.

Het was een ruk examen, veelste moeilijk, vragen werden te onduidelijk gesteld, vooral vraag 19, antwoordenmodel daarvan klopt ook niet.

9 jaar geleden

L.

L.

Belachelijk artikel! Heel raar, bij mij op school waren we zeker met nog de helft van de klas aanwezig om half 5. En dan heb ik het nog niet over de vage vraagstelling gehad. Ik heb ongeveer 30 punten, hopen op een voldoende.

9 jaar geleden

M.

M.

Hahahaha ; " Maar na vijf jaar M&O op de HAVO was dit examen te doen ", ik weet niet hoe vaak je bent blijven zitten? Bij mijn wetens is het vak namelijk alleen te volgen in de tweede fase.

Vragen waren totaal niet 'direct' gesteld ; vooral vaag.
Slecht artikel, dat lijkt geschreven door een kleuter?

En @thomas als je de afgelopen 2 jaar geen balansen of liquid.begrotingen gezien hebt, zou ik toch maar even naar de dokter gaan voor een borderline analyse.

9 jaar geleden

Jon

Jon

hou het beschaafd ajb.

9 jaar geleden

D.

D.

Ik hoop dat iedereen een klacht indient bij laks, want alleen hierop klagen heeft geen zin. Ik ben het met veel reacties eens, niet eens een formuleblad en een erg lang examen. Ik ga mijn klacht nu indienen

9 jaar geleden

M.

M.

Come on, you can do it!

9 jaar geleden

T.

T.

Dit artikel is inderdaad gebaseerd op 2 scholen, mijn school vond het niet te doen. Te lang (de helft van de mensen zat er tot het einde) en te vaag (bij sommige vragen had ik geen idee wat ze van me vroegen)! En één meisje in dit artikel heeft het erover dat het examen te doen was na 5 jaar M&O. Ik weet niet hoe het bij haar is, maar wij hebben op de havo maar 2 jaar M&O... Ik vraag trouwens iedereen om te klagen op www.examenklacht.nl

9 jaar geleden

R.

R.

Je hebt gelijk over 5 jaar M&O, dat kan natuurlijk niet, dat heb ik aangepast. Excuus!

9 jaar geleden

A.

A.

Ik vond dit examen echt makkelijk, goed te doen en na anderhalf uur was ik klaar. Ik heb ook niemand gehoord die het wel moeilijk vond of in tijdnood kwam.
School: CCC Zwolle

9 jaar geleden

L.

L.

Pff makkelijk, bijna alle kandidaten bij ons bleven tot de laatste minuut zitten, Heb zelf als oefeningen de examens van vorig jaar ook gemaakt en vond die toch een stuk makkelijker. Werd bij mij in de klas ook veel geklaagd.

9 jaar geleden

K.

K.

Beste roos,
Ik heb even een vraag, niet lullig bedoelt maar dat artikel op scholieren.nl is natuurlijk niet helemaal representatief dus het zou fijn zijn als je misschien een van de reacties eronder ook in je artikel zou verwerken.. dat veel het toch wel moeilijk vonden. want het is natuurlijk niet gunstig voor de normering als ze gaan denken dat iedereen het makkelijk vond... misschien iets te snel een conclusie getrokken? want op mijn school heb ik het woord makkelijk niet gehoord..
ik hoop dat je deze kritiek niet persoonlijk opvat en er iets mee kan want nu er op Nu.nl ook al staat dat M&O makkelijk was en straks gaan alle mensen het nog geloven ook.
mvg kaley

9 jaar geleden

C.

C.

Dit artikel heeft geen invloed op de normering. Echter wekt dit artikel de indruk dat M&O goed te doen was, en dat iedereen moeiteloos alles kon invullen. Helaas was dat niet het geval.

Ik zou het beter vinden als de redactie even wacht met het posten van de "nabeschouwing" van een examenvak.

9 jaar geleden

D.

D.

Echt raar examen, veel geoefend maar bijna niks kwam erin. Alle formules uit me hoofd geleerd maar er werd niks gevraagd over voor en na calculatie of over quick/current ratio en het was zeker NIET makkelijk! Zoveel vage vragen zaten erin

9 jaar geleden

H.

H.

Bij mij op school zat iedereen tot half 5, het lijkt wel of de mensen die na 1,5 uur al klaar waren en het makkelijk vonden een andere toets hebben gehad want ik heb alleen maar negatieve dingen gehoord van mensen uit mijn klas.

En mijn tweet staat in het examen, 37/61 punten, wat ik jammer vind omdat ik een zeven gemiddeld moet staan voor al mijn vakken omdat ik naar vwo wil, en ik had wel beter verwacht.

9 jaar geleden

T.

T.

Echt een rottoets, de toets van vorig jaar en het jaar ervoor was nog te doen. Bij 2014 kwamen er geen soortgelijke opgaves in voor die we ooit in de klas hebben gedaan. Bullshit!

9 jaar geleden

L.

L.

Als iedereen een klacht indient, kunnen we ervoor zorgen dat het totale aantal klachten toeneemt zodat we de media kunnen laten zien dat ze niet zomaar een artikel moeten schrijven dat gebasseerd is op max. 2 scholen pfff

9 jaar geleden

R.

R.

Ik snap niet waar dit artikel op gebaseerd is, ik hoor van iedereen dat ze veel tijd nodig hadden en dat het moeilijk was niet alleen op mijn school maar ook omringende scholen in de buurt..

de volgende keer graag een wat grotere steekproef doen voordat jullie zo'n artikel plaatsen! dit kan slecht uitvallen voor de examenkandidaten in verband met de normering!!

9 jaar geleden

R.

R.

Hoi Ruben en anderen. Ik wil nogmaals benadrukken dat media nóóit invloed hebben op de normering. Alleen het LAKS gaat straks na de examens samen met het CvE om tafel zitten om alle klachten te bespreken en te kijken naar een normering die daar bij past. En dat is maar goed ook. Het heeft dus zeker zin om een klacht in te dienen als je een examen te moeilijk of te lang vond! Het LAKS kijkt objectief naar alle klachten. Onze blogs zijn altijd een eerste reactie op een examen, dus maak je er echt niet te druk om als wij in het begin stellen dat een examen makkelijk gevonden lijkt te worden. Bovendien, ook het LAKS (en media) kunnen al jullie reacties op dit stuk lezen en zien dat jullie het hier echt niet mee eens zijn. Heel veel succes met de rest van de examens allemaal!

9 jaar geleden

A.

A.

Oke, M&O was wel te doen??? Wat zijn dit voor nerdo's?

9 jaar geleden

F.

F.

Er zaten vage opgaven in, en de meeste vragen waren niet eens direct gesteld. Verder zat er geen formuleblad bij. Dus zo makkelijk was het ook weer niet.

9 jaar geleden

S.

S.

examenklacht.nl ! ik vond het echt een heel erg afwijkend examen qua opdrachten, stof en vragenstelling. Net als die 4/5 theorie vragen het missen va een formule blad, en hele irritante opgaven die in geen enkele methode staat als menoplus maar echt alleen inzicht verschaft (behalve opgave 4) jammer dit

9 jaar geleden

S.

S.

Als het bij een paar mensen goed gaat betekend dat niet dat het voor iedereen makkelijk was... Voor mij en een heel groot aantal van mijn school was dit niet zo simpel. Ook kwam er bijna niks in waarvoor je geleerd hebt.. -.- En dan doe je zo je best met leren.. Pff

9 jaar geleden

M.

M.

De havo-leerlingen van mijn school waren ook niet te spreken over m&o. Moeilijk en vooral vaag waren sommige vragen.

9 jaar geleden

M.

M.

Het is trouwens slim om de klacht in te dienen op examenklacht.nl. Hoe meer klachten, hoe serieuzer het genomen wordt.

9 jaar geleden

F.

F.

Makkelijk werd het examen niet ervaren bij mij op school. De lengte was oké, ik was net op tijd klaar, maar er heerst veel onzekerheid over dit examen. Ik heb niemand met zekerheid horen zeggen dat het goed ging. Ik zelf was teleurgesteld, had gehoopt tussen de 6 en 7 uit te komen maar schat dat ik tussen de 5 en 6 zit. We zullen het zien.

9 jaar geleden

H.

H.

Typte mijn eigen naam in op Google en kwam op dit artikel uit. Schaam me echt dood voor mijn tweet. Had uiteindelijk toch hoger dan een 7 ;) dit jaar begonnen met vwo5 dus volgend jaar nog een keer M&O examen :)

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.