Mbo-opleiding moet weer aantrekkelijk zijn

Mbo-opleiding moet weer aantrekkelijk zijn

Door Daniëlle

Stel: de opleiding voor vakmensen heeft een slecht imago, en je hebt dus te weinig vakmensen in je land. Wat doe je dan? Juist, ervoor zorgen dat de opleiding weer aantrekkelijk wordt. Dat gaat onderwijsminister Jet Bussemaker in ieder geval proberen door het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) flink te hervormen.

In een interview in de Volkskrant vertelt minister Bussemaker maandag dat ze het mbo "innovatiever, kleinschaliger en regionaler" wil maken. Ook wil ze af van het slechte imago, door de opleidingsniveau's andere namen te geven. Nu is er nog sprake van mbo niveau 1 tot en met 4, straks moet elk niveau een eigen naam krijgen. Niveau 1 wordt komend studiejaar al omgedoopt tot 'entreeopleiding'. Niveau 2 en 3 wil de minister "'middelbaar vakonderwijs' gaan noemen, en niveau 4 zal de naam 'middelbaar beroepsonderwijs' houden. 

Experimentele opleidingen

Daarnaast wil minister Bussemaker scholen de ruimte geven om nieuwe, experimentele opleidingen te beginnen. Als er in Friesland bijvoorbeeld veel vraag is naar waterwerkers, dan kan een Friese mbo-instelling daar een opleiding in beginnen. Als de school kan aantonen dat er na deze opleiding werk voor haar leerlingen is in de regio, dan wordt de nieuwe opleiding goedgekeurd. Ook moeten mbo-instellingen meer samen gaan werken met bedrijven in de regio.

Intakegesprekken

Verder wil de minister ook graag dat er studiebijsluiters en intakegesprekken komen, net zoals op het hbo en de universiteit. Op deze manier weten studenten al voor ze gaan studeren waar ze aan toe zijn. 

Beter en uitdagender

Ten slotte wil de minister dat meer leerlingen specifiek voor het mbo gaan kiezen door de opleidingen beter en uitdagender te maken. Om hiervoor te zorgen, moeten er volgens haar standaardexamens, zoals de centrale eindexamens op de middelbare school, komen. 

Uitdagender onderwijs moet ook meer leerlingen richting de vakopleidingen trekken. Hiervoor wil Bussemaker een excellentieprogramma invoeren. Leerlingen die dat volgen, leren via een "meester en gezel"-constructie: ze werken dan bij een vakman, die hen het vak in de praktijk bijbrengt. 

Al deze hervormingen moeten er uiteindelijk voor gaan zorgen dat scholieren het mbo niet langer links laten liggen. Want dat is volgens de minister talentverspilling. "Het leren van een vak is iets om trots op te zijn. Dat moet aantrekkelijker en zichtbaarder worden."

Gepubliceerd op 2 juni 2014

Lees verder

Fiene maakt mentale gezondheid bespreekbaar: ‘Je verdient het om gehoord te worden’
Fiene maakt mentale gezondheid bespreekbaar: ‘Je verdient het om gehoord te worden’
16- en 17-jarigen verdienen óók stemrecht
16- en 17-jarigen verdienen óók stemrecht
Schaf nablijven af: het helpt niemand vooruit
Schaf nablijven af: het helpt niemand vooruit

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.