Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Mathilde (17) sprak met Europarlementariërs over kinderarbeid

Mathilde (17) sprak met Europarlementariërs over kinderarbeid

Vrij krijgen van school om met een groep vrienden naar Brussel af te reizen: dat klinkt goed toch? Vorige week woensdag mocht ik, samen met negen andere jeugdambassadeurs, UNICEF vertegenwoordigen op de European Development Days. Dat betekende met veel hoge piefen praten en ideeën uitwisselen.

Mathilde Gerritsma (17) is éen van de tien leden van het jongerenpanel van UNICEF. Zij vertegenwoordigen de stem van jongeren binnen UNICEF en mogen vaak deelnemen aan gave evenementen. Voor Scholieren.com schreef ze een gastblog over de European Development Days. 

Dinsdagavond kon ik niet in slaap komen: de European Development Days is een evenement waar organisaties en mensen verschillende wereldproblemen onder de aandacht brengen en over oplossingen vertellen en brainstormen. Ongelofelijk leuk maar heel spannend, omdat er ook erg belangrijke mensen aanwezig zouden zijn, zoals verschillende Europarlementariërs en zelfs Ban Ki-moon!

Na een lange en gezellige busreis waren we eindelijk in Brussel. Bij binnenkomst zagen we drie enorme zalen, gevuld met allerlei 'kraampjes' van verschillende organisaties. Je moet je een soort markt voorstellen, maar dan met wereldproblemen in plaats van eten. Gelukkig hadden we tijd om daar rond te kijken: we hebben bijvoorbeeld virtual reality brillen opgehad, gratis chocola en USB-sticks gescoord, polaroidfoto's gemaakt en ideeën uitgewisseld met andere organisaties. 

Kinderarbeid

Maar toen was het tijd voor ons grote moment: we mochten ons eigen 'kraampje' gaan opzetten en mensen vertellen over het door ons gekozen wereldprobleem: de oneerlijkheden binnen de textielindustrie, met de focus op kinderarbeid. De belangrijkste boodschap die wij onze bezoekers mee wilden geven was dat kinderen niet in fabrieken zouden moeten werken, maar moeten kunnen spelen met vrienden en naar school moeten kunnen gaan.

Al gauw bleek dat mijn zenuwen van de avond ervoor nergens voor nodig waren geweest: de sfeer was heel open en gezellig en de reacties die we kregen van de bezoekers waren enthousiast en positief. We raakten in gesprek met allerlei interessante mensen, zoals een Europarlementariër die over onze actie zou vertellen wanneer hij weer een meeting had in het Europarlement. Uiteindelijk mochten een ander lid van het jongerenpanel en ik zelfs een kort interview geven aan de media!

Helaas was het in de namiddag tijd om weer naar huis te gaan. Mijn verwachtingen zijn overtroffen: ik had verwacht dat het leuk werd, maar niet zó leuk. Het gaf een enorme boost om de kans te krijgen om onze ideeën te delen en te socializen met zoveel en zulke belangrijke mensen. Ik hoop dat onze actie tegen kinderarbeid nog een staartje krijgt!

Gepubliceerd op 22 juni 2016
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.