Manifesteren: zweverig gedoe of toch niet?
Ik wil graag mijn examen halen. Dat gebeurt alleen niet van de ene op de andere dag. Nee, ik zal er hard voor moeten werken. Ik kan het manifesteren. Of ik in manifesteren geloof, weet ik niet zo zeker. Maar wat ik wel weet, is dat ik het begrip de laatste tijd overal zie opduiken.
Dit maakt mij nieuwsgierig. Want wat is manifesteren nou eigenlijk precies? En heeft het echt zo’n positieve werking als sommige mensen beweren?
Manifesteren
Kort gezegd is manifesteren het waarmaken van je wensen of verlangens. Ik vind dat een beetje klinken alsof je iets wenst en het je dan zou moeten komen aanwaaien, maar het tegendeel is waar. Als je iets wil manifesteren, moet je vooral zelf aan de bak. Ik kan niet in mei de gymzaal inlopen en hopen dat er iemand zegt: "Fay, jij hebt zo hard gewenst dat je het examen haalt. Weet je wat? Hier heb je de antwoorden!" Was het maar zo’n feest. Ik zal toch echt eerst uren moeten blokken, voordat ik de vlag mag uithangen.
Je kan niet alles krijgen wat je hartje begeert door te manifesteren, want je kan nu eenmaal niks veranderen aan dingen die buiten jouw macht liggen. Zoals het weer, je lengte, de tijd, het leven van anderen, en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Stress
Maar dingen die je zelf in de hand hebt, schijn je dus wel te kunnen manifesteren. Dat betekent dat als ik iets maar graag genoeg wil, het werkelijkheid kan laten worden. Ik zou nu heel veel geld kunnen gaan sparen en over een paar jaar op reis kunnen gaan. Ik zou nu een nieuw document kunnen openen en gewoon kunnen beginnen met het schrijven van een boek. Ik kan vanaf nu elke dag Italiaans leren en het over een paar jaar vloeiend spreken. Dat ik al deze dingen zou kunnen krijgen, lijkt een beetje te mooi om waar te zijn en ik word er zelfs een beetje gestrest van.
Al dat manifesteren klinkt toch wel een tikje zweverig als je het mij vraagt, maar er zit blijkbaar wel een kern van waarheid in. Hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk vertelt aan de Volkskrant dat er genoeg voorbeelden zijn waaruit blijkt dat bepaalde gedachten daadwerkelijk een uitwerking hebben in het echte leven. "Denk bijvoorbeeld aan een skiër die ervan overtuigd is dat hij gaat vallen. Hij zal verkrampen, waardoor de kans op een valpartij groter is. Of neem de persoon die er vanuit gaat dat iedereen op het feestje hem stom zal vinden, en door die houding ook daadwerkelijk minder leuke gesprekken heeft."
Gewoon doen
Het komt er eigenlijk op neer dat manifesteren gelijk staat aan actie ondernemen. Dus ski alsof je een pro bent, loop zelfverzekerd een feestje binnen, leer voor je examen en wie weet pakt het goed uit. Voor hetzelfde geld doet het dat niet en val je met je neus in de sneeuw of zak je voor je examen. Dat maakt dan ook niet uit, want je hebt in elk geval je best gedaan.
Lees ook
Elke maand verhuizen
Met keuze uit ruim 1.600 hbo- en wo-bachelors in Nederland is het best lastig om een studie te kiezen. Hoe begin je met zoeken, en hoe kom je dichterbij de studie die bij je past? Om je daarbij te helpen, hebben we vijf belangrijke vragen op een rijtje gezet die je jezelf moet stellen tijdens je studiezoektocht.
1 seconde geleden