Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Maarten van der Weijden over 'zijn' vraag in vwo-examen biologie

De bijna 22.000 vwo-eindexamenkandidaten met biologie in hun pakket zagen het gisteren al: de eerste drie pagina's van het vwo-examen biologie gingen over zwemmer Maarten van der Weijden. En dat is niet voor de eerste keer, zo viel docent Klaas Wieringa op.

"Tien jaar geleden stond hij in het havo-examen biologie, blijkbaar zijn zijn zwemprestaties nuttig voor biologie-examens", aldus de docent. Maar wat vindt de olympische kampioen eigenlijk zelf van deze 'prestatie?'

Maarten van der Weijden

Het examen gaat in op de eerste poging die Van der Weijden deed om de 200 kilometer lange Elfstedentocht te zwemmen. Dit deed hij om geld in te zamelen voor onderzoek naar de behandeling van kanker. Deze eerste poging slaagde dus net niet, maar een jaar later lukte het wel. Ook werden de vwo'ers gistermiddag meegenomen naar zijn intensieve trainingsperiode vooraf.

De vragen hierover gaan onder meer over de wet van Fick, spiervezels, stofwisselingsprocessen, het animale zenuwstelsel en bloedvaten. Heb je alle vragen over Van der Weijden goed beantwoord, dan heb je 12 van de 64 punten gescoord.

Examen

"Wat leuk", reageert de olympisch kampioen als hij het vwo-examen biologie onder ogen krijgt via Scholieren.com. Hij noemt het "heel eervol" dat hij een volledige opgave is bij biologie. "Ik heb zelf in 1998 vwo-examen biologie gedaan. Ik ben blij dat deze vraag er toen niet tussen zat, want die had ik niet geweten."

Gepubliceerd op 26 mei 2023


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?