Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

'Maaltijden bezorgen te gevaarlijk voor jongeren'

'Maaltijden bezorgen te gevaarlijk voor jongeren'

Door Chard

Maaltijden bezorgen is te gevaarlijk werk voor 15-jarigen. Dat zegt vakbond FNV, een organisatie die opkomt voor werknemers, naar aanleiding van het dodelijke ongeluk afgelopen woensdag, waarbij een 15-jarige maaltijdbezorger in Utrecht om het leven kwam. Dit gebeurde bij het oversteken.

"Je hebt te maken met verkeerssituaties, met werkdruk en je krijgt vaak maar per levering betaald. Dat leidt tot situaties waardoor wij het als gevaarlijk werk beschouwen”, zegt een woordvoeder van de bond tegen de NOS. “Ook het feit dat maaltijdbezorgers vaak in het donker werken en het risico lopen om overvallen te worden, maakt de baan volgens de bond gevaarlijk.”

Niet iedereen is het eens met de mening van het FNV. Leon van Dijk (17), maaltijdbezorger bij een pizzeria, vindt het onzin: “Weet je wat het is, het maakt niet uit of je 15 of 73 bent. Ongelukken kunnen iedereen overkomen”, zegt hij. “Het zou raar zijn als je het alleen voor jongeren verbiedt terwijl het letterlijk iedereen kan overkomen.” Ook vindt hij dat de werkdruk niet bijzonder hoog is. “Er is bij ieder beroep tegenwoordig werkdruk, in supermarkten, bij cafés en waarschijnlijk ook bij Scholieren.com. Ik geloof niet dat de werkdruk hoger is bij bezorgingsdiensten.”

In Nederland is het voor 15-jarigen toegestaan om maximaal 2 uur te werken op een schooldag en dan alleen tussen 7.00 uur en 19.00 uur. Ook is het verboden om gevaarlijk werk te doen, maar wat precies gevaarlijk is en wat dan en wel niet mag, blijft voor velen een beetje vaag.

Gepubliceerd op 13 januari 2019
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.