Scholieren tussen 13 en 17 jaar gezocht!

Doe mee aan dit korte onderzoek over statiegeld en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed

Meedoen

Maak filosofie een verplicht vak

Maak filosofie een verplicht vak

Je leert manieren om vergelijkingen op te lossen. Je leert wanneer de slag van Waterloo plaatsvond. Je leert zelfs hoe de mens zich voortplant. Maar waarom leer je dat? Waarom leer je überhaupt? Filosofie geeft het antwoord daarop. En daarom moet het een verplicht vak worden op het vwo, vind ik.

Filosofie betekent letterlijk 'wijsbegeerte', het begeren van wijsheid. Dat klinkt heel stoffig, maar dat is het niet. Wijsheid begeren is in normaal Nederlands namelijk niet meer dan 'dingen willen weten'. Niet slecht om je een aantal uur per week mee bezig te houden.

Waarom filosofie?

Filosofie is de basis van alle wetenschappen en daarmee de basis van alle schoolvakken. Je zou dus kunnen zeggen dat filosofie de reden is dat scholen überhaupt bestaan. Filosofie is kijken naar de wereld en zeggen: "Maar waarom dan?"

Maar daar stopt het niet. Bij filosofie leer je de antwoorden die filosofen door de jaren heen gegeven hebben op vragen die de mensheid altijd al bezig hebben gehouden. Dus als een van je vrienden besluit diepzinnig te gaan doen en vraagt: "Wat is eigenlijk de zin van het leven?" kan je doodleuk antwoorden: "Ligt eraan! Wiens opvatting wil je horen?"

Waarom filosofie?

Filosofie leert je objectiever en analytischer naar de wereld te kijken. Zo wordt het nog leuker om de onzin van Geert Wilders in een debat aan te horen, omdat die man alleen maar onzin blijkt te spuwen. Ook wordt het opeens veel makkelijker om je ouders klem te lullen - ook al biedt de filosofie helaas nog geen antwoord op "Ja, maar ik ben je moeder en jij gaat nu gewoon je kamer opruimen".

Klinkt wel leuk hoor, maar gaat verplichten niet wat ver?

Nee! Want filosofie is het enige vak waarbij je niet voor school leert, maar voor het leven. Het zou namelijk best kunnen dat je helemaal niets gaat hebben aan de kennis die je bij economie leert, als je bijvoorbeeld wetenschapper wordt. Andersom zul je niets aan natuurkunde hebben als je econoom wordt. Filosofie helpt je bij beide richtingen. Zo kun je je dan als wetenschapper afvragen wat de wetenschap eigenlijk voor nut heeft. Of je kijkt als econoom of het überhaupt wel goed is dat alles om geld draait. 

Filosofie is de basis van alle kennis en leert je afstand nemen van de dingen die je doet, zodat je je kan afvragen waarom je bepaalde dingen doet of denkt. Dit is een basisvaardigheid die een hoop ellende zou kunnen voorkomen, lijkt me. Als filosofie verplicht zou worden op het vwo, worden bijna alle hooggeplaatste functies in Nederland in de toekomst vervuld door begripvollere en bekwamere mensen. Een goed streven voor het middelbaar onderwijs.

Gepubliceerd op 22 april 2013
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test

REACTIES

E.

E.

Wat ik zelf ook wel een goed idee vind: in 4 VWO verplicht, daarna als keuzevak...
Ik heb ook filosofie gekozen, en het verbreedt je blik!!!

12 jaar geleden

L.

L.

Helemaal mee eens. Ik zie veel leeftijdgenoten om me heen die nogal wat tekortkomingen hebben op het gebied van denken. Dat zou de perfecte en ook nog eens leuke oplossing zijn!

12 jaar geleden

T.

T.

helemaal mee eens! er komen zoveel dingen dagelijks terug waar we het bij filosofie over hebben gehad. en het is ook nog gewoon leuk om zo over dingen na te denken!

12 jaar geleden

M.

M.

Nee, asjeblieft niet!
Dit zou echt een vak zijn waarop ik zou zakken.
Het idee alleen al dat ik een heel examen zou moeten maken vol beargumenteer- en leg-uit-vragen. Ik moet er niet aan denken.
Van zo'n vak zou ik echt gestoord worden!

12 jaar geleden

M.

M.

Ja, ja, ja.

12 jaar geleden

Jorieke

Jorieke

Maar waarom alleen op het vwo, en niet bijvoorbeeld op de havo of het vmbo?

12 jaar geleden

P.

P.

Op mijn school (VWO) is filosofie in de eerste tot en met de vierde klas verplicht. Maar, omdat het een verplicht vak is, helpt het niet echt denk ik. Pas wanneer je er zelf voor kiest, heeft het vak nut, omdat je dan bereid bent om er echt diep over na te denken. Overigens zitten er op mijn school extreem veel bèta- ers, dus misschien dat het daarom ook een wat minder populair vak is..

12 jaar geleden

S.

S.

O, alsjeblieft niet. In de VWO klas met extra uitdaging is het verplicht van de eerste tot de derde. Toen vond ik het ontzettend leuk omdat je telkens moet nadenken over allerlei kwesties. Ik koos het voor de bovenbouw en ik heb echt spijt, we doen al het hele jaar niks anders dan een beetje leren over wie wat zei zonder zelf ook maar na te denken. Filosofie is leuk, maar niet bij ons helaas.

12 jaar geleden

S.

S.

Helemaal mee eens! Bij ons op school is levensbeschouwing verplicht, dan lijkt filosofie me leuker en interessanter als je toch een verplicht schooleigen deel moet hebben :-) Dat stimuleert je echt over alles na te denken (o.a. over het nadenken zelf) ipv domweg stoffige feitjes uit je hoofd te leren.

12 jaar geleden

M.

M.

Wilders heeft overigens tot op zekere hoogte wel gelijk, maar door alle scheldwoorden die hij meent te moeten gebruiken en de dwaze maatregelen zoals kopvoddentaks die hij voorstelt maakt hij zichzelf ongeloofwaardig.

Ik vind dat je bètaleerlingen niet mag pesten met nog een alfavak. Uiteraard zijn er bèta's die prima filosofie kunnen, maar pest nou asjeblieft niet alle bèta's ermee. Ik denk eigenlijk ook niet dat alle alfa's hier op zitten te wachten.

12 jaar geleden

W.

W.

Zou inderdaad verplicht moeten worden. Snap alleen niet waarom alleen op vwo? Beetje elitair weer. Maar voor de rest een top idee.

12 jaar geleden

W.

W.

Oja filosofie is een alfa-vak zie ik hier voorbij komen, dat is best wel bullshit. Bepaalde onderdelen (logica, wetenschapsfilosofie en kennisleer) zijn zeer geschikt voor beta's

12 jaar geleden

R.

R.

Jaaaaa, maar dan ook op havo.

12 jaar geleden

G.

G.

Ja lul maar raak, filosofie is de basis van wetenschap, maar zo lust ik er ook nog één, zonder scheikunde zouden we niet kunnen leven, ja, klopt, maar je hoeft het nog niet te begrijpen, zukkel. Je kunt je het nut ergens vanaf vragen et filosofie, maar dat heb ik niet nodig hoor, en wat koop je ervoor?

12 jaar geleden

D.

D.

Bij mij op school hebben we godsdienst, wat vooral in de 3e en 4e meer richting levensbeschouwing en filosofie gaat. We behandelen de filosofen, ook. Ik ben van mening dat bij mij op school filosofie overbodig is.

12 jaar geleden

Casper

Casper

Vet dat jullie school filosofen behandelt! Als filosofie verplicht wordt, worden alle vormen van KGL, levensbeschouwing of godsdienst volledig overbodig. Dit omdat ik denk dat filosofie je op een veel basaler niveau leert om je heen te kijken en de meningen van anderen te respecteren, in plaats van je door de strot te douwen "DAT ELKE GODSDIENST GELIJK IS EN IEDEREEN HEEFT ZIJN EIGEN GEBRUIKEN EN GEHANDICAPTEN ZIJN OOK MENSEN"

12 jaar geleden

D.

D.

Ik ben het er helemaal mee eens dat filosofie een topvak is, maar ik denk niet dat iedereen dat vind. Ik denk dat filosofie als vak alleen goed is als je het zelf leuk vind en kan. Als je het vak verplicht zou stellen komen er zoveel ongeïnteresseerde mensen bij die de les verpesten, dat het voor niemand leuk meer is...

11 jaar geleden

S.

S.

Sorry maar het zal vast een intressant en nuttig vak zijn (eigenlijk zijn alle vakken dat wel) maar ga die arme dyslecten en bèta's die niets van alfa-vakken bakken niet pesten. Voor sommige is het hebben van Nederlands, Engels, Duits, maatschappijleer en levensbeschouwing een behoorlijke kwelling. Dus heb medelijden en accepteer dat het vooral achterlijke bèta's (los van de arrogante rechtenstudenten natuurlijk) zijn die op achterlijke partijen stemmen. Uiteindelijk zijn zij toch de motor van de economie.

11 jaar geleden

R.

R.

Wat je zegt is waar maar is dat niet een beetje erg onaardig? Die ''achterlijke'' beta's, kunnen wel mooi wiskunde leraar worden.

11 jaar geleden

R.

R.

Verplichting vind ik een beetje ver gaan maar ik zou het geweldig vinden als het als een extra keuze vak ook werd aangeboden op lagere niveaus. Ongeveer 50% van alle scholieren zitten op het vmbo, het zou zinnig zijn om het ook beschikbaar te stellen voor het vmbo.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.