Lotte Rolleman (17) wint Mijn Kort Verhaal 2017

Lotte Rolleman (17) wint Mijn Kort Verhaal 2017

Door Roos

De 17-jarige Lotte Rolleman sleepte zaterdag de hoofdprijs van schrijfwedstrijd Mijn Kort Verhaal in de wacht. Haar verhaal 'Als mijn maag danst en mijn brein het ritme kwijt is', werd door de jury met veel bewondering ontvangen. "De titel is al bijna een verhaal op zich", sprak jurylid Suzanne Holtzer Lotte lovend toe.  

Zaterdagmiddag kwamen in boekhandel Paagman in Den Haag de 10 genomineerde scholieren met hun families en vrienden bijeen, om de uitreiking van de derde editie van schrijfwedstrijd Mijn Kort Verhaal bij te wonen. Uit 225 deelnemers werden de beste drie verhalen gekozen door de deskundige jury.

Na een spannende ontknoping, werd Lotte uiteindelijk tot winnares gekroond. Zij wint met haar verhaal een citytrip naar Berlijn, een boekenpakket en haar verhaal zal op Scholieren.com en Zoemer.nl gepubliceerd worden. Lotte was blij verrast met het winnen van deze prijs. "Ik had het niet verwacht, maar ik ben er heel erg blij mee. En Berlijn is echt mijn favoriete stad."

Lotte was geen onbekende van Mijn Kort Verhaal. Alle drie de edities heeft ze meegedaan. Ze was al vaker opgevallen bij de jury, maar dit keer konden ze niet meer om haar heen. "Het eerste verhaal van Lotte een aantal jaar geleden was meer een filosofische pennenstreek. Mooi, maar nog geen verhaal met een begin en eind. Lotte heeft de afgelopen jaren haar talent zichtbaar ontwikkeld en dat heeft geresulteerd in dit prachtige verhaal over gemis", aldus jurylid Theo Knippenberg.

Van links naar rechts: Femke (nr. 2), Omar (nr. 3), Lotte (nr. 1)

Nog meer prijzen

De tweede prijs werd gewonnen door de 15-jarige debutant Femke van de Griendt met haar verhaal 'Blindgestaard in de duisternis'. Zij was ontzettend verrast. "Ik had mijn verhaal zomaar ingestuurd, nooit verwacht dat ik zo ver zou komen." De derde prijs ging naar Omar Ghaly, die een prachtig en verrassend verhaal schreef over een oude man en een voetbalwedstrijd. Zijn verhaal droeg de mooie titel 'Al buraq - de bliksem'

Eerder was al bekend geworden dat de piepjonge Suze Dona van 13 jaar de publieksprijs had gewonnen. Zij kreeg de meeste stemmen op haar verhaal 'Psycholoog'. De jury sprak ook over dit verhaal hun bewondering uit. Suze gaat naar huis met een jaar lang gratis school- en schrijfwaren van het merk Oxford.

Toekomst

De jury bestond dit jaar uit veel flinke namen. Zo werden de verhalen gelezen door hoofdredacteuren fictie van de Bezige Bij Nederland en Vlaanderen. Onder de andere juryleden bevonden zich ook de jonge auteur Alma Mathijsen. Zij droeg een verhaal voor over hoe zij haar eigen schooltijd beleefd heeft en inspireerde daarmee de jonge talenten. "Schrijftalent is als een puppy, je moet hem elke dag voeren en water geven zodat 'ie gaat groeien. Ik hoop dat jullie dat ook zullen blijven doen", spoorde ze de lezers aan. 

 

Gepubliceerd op 19 februari 2017

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.