Liever een appje dan bellen

Liever een appje dan bellen

Door Ruben

Met al die mogelijkheden op de smartphones van nu zou je bijna vergeten waar de telefoon eigenlijk voor is bedacht. Want daar waar-ie, pak hem beet, twintig jaar terug alléén gebruikt werd om iemand op afstand te spreken, lijkt bellen nu helemaal uit de tijd te zijn. Of durven we  simpelweg gewoon niet meer te bellen? 

De Volkskrant berichtte deze week dat sommige hogescholen 'belles' geven aan hun leerlingen, omdat zij moeite hebben met telefoneren. Dat zou nadelig zijn bij bijvoorbeeld sollicitaties. Tijd voor een belrondje(!) langs een aantal scholieren. 

Bang voor reactie

''Als het niet nodig is, bel ik ook liever niet. Bellen is eigenlijk geen oplossing. Ik denk dat ik bang ben voor een reactie'', zegt Merle (17). ''Ik heb veel liever dat ze face to face reageren, dan dat ik een reactie via een telefoongesprek moet krijgen.'' Even een telefoontje naar haar werkgever zit er voor Merle ook niet in. ''Mocht ik hem nodig hebben dan laat ik mijn ouders wel bellen en desnoods zoek ik hem even op. Er is altijd wel een oplossing voor.''

Ook Emma (16) vindt dat langsgaan een goede manier is om iemand alsnog te spreken. ''Ten eerste is het sneller dan een e-mail sturen en ten tweede kan iemand dan ook zien hoe ik het bedoel. Soms kan ik nogal bot of lomp overkomen en dan wordt mijn boodschap totaal verkeerd begrepen.'' Tegenover haar werkgever heeft Emma het wel gewoon eerlijk vertelt en dat maakt het voor haar weer een stuk gemakkelijker om af en toe een keertje naar haar werkgever te bellen.

Ontslag via WhatsApp

Ook Juliët (17) stuurt liever een berichtje dan dat ze belt. ''Wat wel grappig is, ik heb een tijdje terug ontslag genomen en zelfs dat heb ik via WhatsApp gedaan.'' De oude werkgever van Juliët lijkt de bel-angst van tegenwoordig wel te begrijpen, want ''hij kon het wel waarderen'', volgens Juliët. ''Ik heb zelfs een keer het verkeerde telefoonnummer doorgegeven omdat ik zo zenuwachtig was tijdens het gesprek. Nu schrijf ik altijd alles van te voren op, zodat ik weet wat ik moet zeggen.''

Juliët maakt zich geen zorgen over de toekomst, ze verwacht dat als ze ouder is er wel vanaf te zijn. ''Het is gewoon ouder worden en veel bellen. Op die manier wordt het wel een gewoonte en ken je het bellen net zo goed als de binnenkant van je broekzak'', grapt ze.  

Stotteren

Lune (16) stottert, en dat kun je er natuurlijk niet echt bij gebruiken als je telefoonangst hebt. ''Zo nu en dan heb ik nog periodes dat ik heel erg stotter en dan bel ik ook echt liever niemand. Dan heb ik liever dat iemand anders het doet. In dat geval bel ik zelfs niet naar familie of vrienden.'' Een spontaan telefoon gesprek is volgens Lune veel gemakkelijker dan een 'zakelijk' of werk-gerelateerd gesprek.

Zo kom je er vanaf

Studenten van het Windesheim in Zwolle krijgen tijdens de lessen Journalistiek telefoonles. Hun docent Egbert Hermsen geeft de volgende tips:

- Schrijf van te voren in steekwoorden op wat je wil weten, vragen of vertellen. Houd dit papiertje erbij tijdens het gesprek zodat je kan spieken wanneer je het even niet meer weet.
- Als het zakelijk is, zorg dan voor een korte duidelijke introductie. Oefen deze van te voren even hardop, dan hoor je hoe het klinkt.
- Oefen met een vriend(in) of familielid. Op deze manier voelt het veilig.
- Neem eens een oefengesprek op. Dan kan je het terugluisteren en leren van jezelf. 
- Wanneer je zenuwachtig bent voor een gesprek kun je gaan lopen. Tijdens het lopen kan je lekker met je armen wapperen en dat maakt je net iets ontspannender. 
- Maak gebaren. Diegene waarmee je belt ziet het toch niet. Door gebaren help je jezelf praten. 

Vind je het nog steeds doodeng om je telefoon te pakken? Niet getreurd; over tien jaar is bellen vast helemaal verdwenen, en solliciteren we allemaal via Snapchat...

Gepubliceerd op 11 september 2015
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.