Lieske: Alles Kantelt

Lieske: Alles Kantelt

Door Kim

Een boek lezen voor school? Jammer dat docenten alleen maar saaie romans het jaar nul adviseren. Gelukkig kan je met behulp van Scholieren.com en onze boekverslagenschrijver Kees van der Pol een wat moderner boek uitkiezen voor je lijst: elke week hebben we een verse aanrader voor je.

Alles kantelt is de zevende roman van de niet-zo-bekende schrijver Tomas Lieske. Z'n vorige boeken gingen over de verhouding van kind tot volwassene, maar in z'n nieuwste exemplaar heeft hij een origineler literair idee. Anton, een man van 34, lijdt aan epilepsie, heeft twee jaar ervoor zijn vrouw bij een ongeluk verloren en ziet op een dag zijn 'jongere ik' op straat lopen, zo weggelopen van een schoolfoto toen hij acht jaar was. Hij gaat met dit jongetje een reis naar Duitsland maken. Onderweg bekruipt je steeds het gevoel dat er sprake is van een vader-zoonrelatie, maar dat is het dus niet.


De oudere Anton is namelijk vergeten wat er na de oorlog is gebeurd. Zijn ouders hadden een Duits meisje in huis genomen, maar hij weet echt niet meer wat daarmee gebeud is. Hij heeft het laten verdringen. Dat is een interessant literair gegeven. De jonge Anton kan zich echter alles haarfijn herinneren.

Lieske gebruikt bovendien de structuur van de Möbiusband, een leuke wiskundige figuur. Daardoor kantelt alles in het boek: Lieske weeft allerlei spiegelingen, vooruitwijzingen en terugverwijzingen in zijn verhaal. En je zult als lezer ook flink moeten nadenken, want veel uitleggen doet de auteur niet. "En zo hoort het ook", vindt boekverslagenschrijver Kees.

Zijn oordeel: niet alleen de inhoud blijft tot het einde interessant, ook de prachtige zinnen die heel poëtisch aandoen zullen de lezer kunnen bekoren. Literatuur van een hogere klasse, die alleszins de moeite van het lezen waard is.

Schade: niet  heel veel (244) pagina's. Levert wel wat op: drie punten op je literatuurlijst.

Gepubliceerd op 27 december 2010

REACTIES

T.

T.

@ kees van der pol
Hoe zit het met: ´De nederlandse maagd´ van Marente de Moor ???

13 jaar geleden

T.

T.

Ik ga 'm halen!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.