Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Leven als in een film: Luan ging een jaar naar een Amerikaanse high school

Leven als in een film: Luan ging een jaar naar een Amerikaanse high school

Door Rixt

Een jaar lang in Amerika wonen en leven zoals in de films, wie wil dat nou niet? Voor Luan Gritter (18) was dit een droom die uitkwam. Ik interviewde haar over haar uitwisselingsjaar. 


Luan, wat heb je in jouw jaar in Amerika gedaan?

"Ik ben in het schooljaar van 2019 - 2020 in Houston, Texas, geweest met de organisatie EF op High School Exchange Year. Ik woonde daar in een gastgezin. Dat bestond uit een vader, een moeder, hun dochter (maar die ging al naar de universiteit), mijn Duitse host sister (ook een uitwisselingsstudente), ik, vijf katten en een hond. Een goed gevuld huis dus!"

Hoe kwam je daar zo bij?

"Mijn neef en nicht waren eerder al geweest en hun verhalen klonken echt geweldig. Ik twijfelde eerst wel omdat je heel lang van huis weg bent. Ik besloot het eens op te zoeken en toen ik alle filmpjes zag, was ik overtuigd. Dit wilde ik ook."

Wat vonden je ouders ervan? 

 "Ze zeiden van het begin af aan dat ze me zouden steunen. Dat was heel fijn."

Hoe ging de voorbereiding? Duurde dat lang?

"Ja. Ik ging eerst naar een bijeenkomst van EF, omdat ik graag meer informatie wilde over dit avontuur. Daarna had ik een kennismakingsgesprek, waarbij je in het Engels praat over jezelf. Dat was om te kijken of je jezelf in het Engels zou kunnen redden. Daarna moest ik allerlei formulieren invullen en mijn visum aanvragen. Daarvoor moest ik naar het consulaat in Amsterdam.

Toen was het wachten op het vinden van een geschikt gastgezin. En dat duurde lang. Maar gelukkig, toen ik net op vakantie was, werd ik gebeld dat er een gezin voor mij was gevonden. Ik stond te springen op het hotelbed van blijdschap."


Ik stond te springen van blijdschap toen ik hoorde dat er een gastgezin voor mij was gevonden.


In de zomer was het eindelijk tijd om mijn koffer te pakken. Dat was best lastig, want je moet je hele leven in één koffer proppen. Ik begon - uiteraard - veel te laat met inpakken: drie dagen van tevoren. Afgeladen vol zat mijn koffer. Ik durfde 'm niet meer te openen, haha."

Je zat daar op een Amerikaanse high school, hoe was dat?

"Super leuk! Het leek best veel op de films, eigenlijk. Nou ja, ze gingen natuurlijk niet met eten door de school gooien, maar verder waren er best veel overeenkomsten. Ik had economie, wiskunde, fotografie, Engels, Forensics (forensisch onderzoek doen met DNA enzo), wereldgeschiedenis en band. Ik had band als vak en ook als hobby. Na school speelde ik daar op mijn klarinet. We speelden liedjes en we marcheerden. Ik deed daar ook aan wedstrijden mee. Dat was echt geweldig! 

Je nam een tussenjaar, terwijl je op de middelbare school zat. Hoe kan dat?

"Doordat ik daar gewoon naar school ging met een studentenvisum, mocht ik weg. Het kon niet na de middelbare school, want dan zou ik te oud zijn."

En toen brak corona uit...

"Ja, pijnlijk.. Het was een heel moeilijke tijd. Ik zou nog twee maanden blijven, de maanden waarin alle leuke dingen kwamen, zoals prom en graduation. De organisatie had eerst gemaild dat we zelf mochten kiezen of we bleven of dat we naar huis gingen. Ik heb die tijd veel geskypet met mijn ouders.

Het was een heel lastige keuze. Enerzijds wil je natuurlijk blijven. Er was nog nauwelijks iets over corona bekend en als ik naar huis zou gaan, terwijl alles een maand later weer normaal zou zijn, zou ik mijzelf dat nooit vergeven. Anderzijds wil je ook niet vastzitten in Amerika als er geen vluchten meer naar Nederland gaan. Gelukkig hakte EF uiteindelijk de knoop door: alle uitwisselingsstudenten moesten naar huis."

Dat is flink balen!  

"Ja, het was heftig. Het bericht kwam 19 maart en op 22 maart zat ik in het vliegtuig naar huis. Mijn high school avontuur is dus heel abrupt geëindigd en dat vind ik superjammer. Ik heb nog van 3 vriendinnen afscheid kunnen nemen en dat was het. Ik wil heel graag nog een keer terug, we zouden eigenlijk deze zomer gaan, maar dat is gecanceld, wederom door corona.."

Wat is het mooiste dat dit jaar je heeft opgeleverd?

"Mijn High School Exchange Year heeft mij heel veel nieuwe levenslessen gebracht: het leren van een nieuwe taal, leven in een nieuwe cultuur en het heeft me zelfstandiger gemaakt. Ik zou dit aan iedereen aanbevelen!"

Wil jij ook een jaar High School doen?

Een uitwisselingsjaar met Education First (EF) is het avontuur van je leven. Je kunt je nu aanmelden voor 2022. Check de link voor meer informatie over een High School Exchange Year. 

Gepubliceerd op 1 juli 2021

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.