Leraar Jörgen maakt vlogs over boeken

Pepijn

Een boek voor je leeslijst kiezen kan lastig zijn: de achterkanttekst van een boek is soms leuker dan het boek zelf. En er zijn zoveel boeken om uit te kiezen... Hoe weet je nou wat leuk is? Nederlands docent Jörgen maakt het allemaal iets makkelijker: hij filmt vlogs over boeken voor je leeslijst. "Als je even snel kunt horen waar een boek over gaat, kun je beter kiezen."
 

Jörgen, docent op het Fioretti College in Lisse, wilde altijd al iets doen met video en literatuur, maar hij wist niet wat: "Totdat ik de filmpjes van Hank  Green en John Green, die schrijver van The Fault in Our Stars, zag. Zij maken vlogs over boeken waarbij ze in de camera kijken, wat erg goed werkt. Dat wilde ik ook gaan doen." Resultaat: de website Vlogboek.

Kort en bondig
Hij zag namelijk dat zijn leerlingen worstelden met het kiezen van een boek van de boekenlijst. Jörgen: "Scholieren kiezen bepaalde boeken omdat hun vader dat boek goed vond of omdat het toevallig in de kast staat. Vaak valt een boek dan tegen, omdat ze geen idee hebben wat het onderwerp is en hoe lastig het boek is."

Volgens Jörgen helpt een video daarbij het beste: "Leerlingen lezen geen recensies, want die staan in kranten die ze zelf niet lezen. En het kost teveel tijd. In mijn video's vertel ik kort en bondig over drie verschillende boeken, waardoor je gelijk een goed beeld van het boek krijgt."

In de huiskamer

De filmpjes maakt Jörgen gewoon in zijn huiskamer: "Eén dag per week is er niemand thuis. Dan neem ik mijn video voor die week op, want anders lopen er steeds mensen door het beeld heen."

Hoe hij precies te werk gaat? "Ik lees 1 à 2 boeken per week. Terwijl ik een boek aan het lezen ben, maak ik al aantekeningen. Daarna beslis ik welke boeken er samen in de video komen." Dat doet hij meestal aan de hand van een thema, zoals verschillende boeken die zich in het buitenland afspelen. Vervolgens gaat hij filmen: "Ik spreek elke stukje tekst los in, dat heb ik ook van Hank en John Green geleerd."

Beetje beroemd

De vlogboek-video's zijn erg populair op de school waar hij werkt: "Er wordt soms 'vlogboek' in de gang geroepen als ik langsloop. Ik krijg ook veel reacties van leerlingen, omdat ze dankzij mijn video eindelijk een goed boek hebben gevonden."

Soms krijgt Jörgen zelfs online reacties van leraren van andere scholen: "Ze sturen mij dat ze mijn video's erg goed vinden en ook in hun eigen klas gebruiken. Dat is natuurlijk een hele eer!"

Jörgens video's zijn vanaf nu ook te bekijken op ons videoplatform. Binnenkort staan ze er allemaal op!

 

Gepubliceerd op 18 oktober 2015

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.