Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Leestips van Arthur Japin

Leestips van Arthur Japin

Door Lisa

Arthur Japin speelde niet alleen de boze buurman in Flodder, maar schreef ook een hoop boeken die jij waarschijnlijk op je literatuurlijst hebt staan.

Hij is onder meer bekend geworden door Een schitterend gebrek, De zwarte met het witte hart en Vaslav. Stuk voor stuk aanraders. Maar wat zijn eigenlijk z'n eigen favorieten? Wat adviseert hij middelbare scholieren om te lezen?

Twee tips van een literatuurkenner.

1. Een nagelaten bekentenis - Marcellus Emants

Hoofdpersoon Willem Termeer heeft zijn vrouw vermoord. Hij draagt dit geheim al tijden met zich mee, maar spijt heeft hij niet. Het was er toch wel ooit van gekomen, vindt hij. Het enige wat hem zwaar valt, is het zwijgen. En de behoefte om erover te praten wordt steeds groter en dwingender. Om zichzelf te beschermen, schrijft Willem Termeer zijn bevindingen op. 

Japin is razend enthousiast: "Het boek is mooi geschreven en gevat. Het vertelt het verhaal van een man die een geheim met zich meedraagt als een psychologisch portret en dat vind ik een knap staaltje schrijverswerk. Het is geen alledaags onderwerp, omdat Willem Termeer zijn hele levensgeschiedenis vertelt om zijn daad te verklaren en verdedigen, maar alsnog is het zeer toegankelijk voor vrijwel alle lezers."

De psychologische roman Een nagelaten bekentenis verscheen in 1894 en telt 251 bladzijden. In onze database staan 13 verschillende boekverslagen van dit meesterwerkje: klikkerdeklik.

Schrijver Japin en blogger Lisa.

2. De stille kracht - Louis Couperus

Op  het eiland Java vinden een aantal onverklaarbare gebeurtenissen plaats, die volgens de inwoners te wijten zijn aan 'de stille kracht', een eeuwenoud Indisch mysterie. Hoofdpersoon Otto van Oudijck vindt die stille kracht grote onzin, maar wanneer hij een regent ontslaat nadat die zich onbeschoft gedroeg, gebeuren er plots vreemde dingen in zijn omgeving.

Zijn vrouw, die met diverse mannen vreemdgaat, wordt uit het niets met bloed bespat terwijl ze in bad zit. Glazen op de eettafel breken in stukken en er klinken hamerslagen in het huis. Van Oudijck blijft er alleen achter, terwijl de rest van zijn familie vlucht. Hij voelt zich steeds zwakker en wordt ziek, waardoor hij steeds meer in de stille kracht gaat geloven...

Japin: "De stille kracht is niet alleen schitterend geschreven, maar ook een verrijking. Het bevat een uitstekende beschrijving van de situatie van Nederlanders in Indië. Ook heeft het een ietwat mysterieuze kant, maar dat maakt het verhaal des te aantrekkelijker. De geheimzinnige krachten van een eeuwenoud mysterie worden hierin aan het licht gebracht, terwijl eigenlijk alleen de plaatselijke bevolking erin gelooft. Het schetst een duidelijk beeld van mensen in de tropen en naar mijn idee is hier nog weinig over geschreven. Al met al is het een bloemrijk boek dat uitstekend op je leeslijst staat."

De stille kracht verscheen in 1900 en beslaat 248 pagina's. Op Scholieren.com vind je 16 uittreksels over dit boek: hier staan ze allemaal op een rijtje.

Pre-1940

Oplettende lezers hebben al gemerkt dat beide boeken van vóór de Tweede Wereldoorlog zijn. Veel docenten eisen minimaal twee pre-1940-boeken op je literatuurlijst. Dat blijft pittige kost, maar dit lijken zeker de perfecte boeken om je in vast te bijten. Heel veel leesplezier!

Gepubliceerd op 7 april 2013
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

G.

G.

Een aantal is enkelvoud dus dan is "Op het eiland Java vinden een aantal onverklaarbare gebeurtenissen plaats" een incongruente zin.
Verder is het wel een mooi blog.

9 jaar geleden