Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Laptops straks ook verboden? Dacht het niet!

Laptops straks ook verboden? Dacht het niet!

Beste docent,

Echt, een laptopverbod? Serieus?

Wat een verrassing was het om vorige week te horen dat, naast telefoons, ook laptops binnenkort op de lijst van verboden items belanden. Ik moet eerlijk toegeven, ik was al een beetje verbluft toen ik Tim achterin de klas zag zitten met pen en papier. Dat is echt een zeldzaamheid; normaal zit hij vastgelijmd aan zijn laptop.

Jullie hebben ons nu al een tijdje beziggehouden met het telefoonverbod in de klas. Fair enough. Maar serieus, nu gaan jullie ook laptops verbieden, omdat we er potentieel misbruik van maken? What's next, moeten we teruggaan naar de leisteen en krijtjes? Het is 2024! Het scenario klinkt misschien wat absurd, maar wat ik probeer te zeggen is dat het maken van aantekeningen voor velen makkelijker is op een laptop dan met pen en papier. Je verbiedt toch ook geen gereedschap 'omdat het potentieel misbruikt kan worden'? Ja, een hamer kan schade veroorzaken als je hem verkeerd gebruikt. Maar dat betekent niet dat we alle hamers moeten verbieden. In plaats daarvan moeten we mensen leren hoe ze het gereedschap op de juiste manier kunnen gebruiken. Zo ook met laptops.

Ja, ik snap het, afleiding is een issue. Maar het is niet de technologie die ons afleidt, het is onze eigen discipline die te wensen overlaat. Zelfs zonder die verleidelijke laptop om naar te staren, vinden we altijd wel iets anders om onze gedachten mee te bezetten. Ik kan me legio lessen herinneren waarin ik succesvol niet oplette, zonder dat er ook maar een laptop - of telefoon - in de buurt was. Dus nee, die laptop maakt echt niet het verschil; afleiding is er toch wel. Die keer dat jullie tijdens de les een uur lang over jullie weekendavonturen kletsten was minstens zo afleidend als het tikken op een laptop. Als ik niet wil opletten, dan doe ik dat gewoon niet. Of er nu een laptop voor me staat of niet. Dat maakt echt geen fluit uit.

Laptopverbod

Vóór de ingang van het telefoonverbod heb ik er nog nooit een docent over gehoord, en nu begint opeens iedereen te klagen. Is het omdat sommige leraren zich bedreigd voelen door het feit dat we toegang hebben tot een schat aan informatie met een simpele muisklik? Zijn jullie bang dat we jullie intelligentie in twijfel zullen trekken omdat we sneller iets kunnen opzoeken dan jullie kunnen praten? Tja, daar heb je wel een punt. Maar we leven in 2024, niet in 1848. Hoort het niet voor een groot deel bij de samenleving van nu om om te leren gaan met de technologie?

Bovendien is het vrij duidelijk om te zien of een leerling actief aantekeningen maakt tijdens de les of gewoon iets anders aan het doen is. Ik weet dat het nog een extra aspect is om op te letten tijdens het lesgeven. Toch heeft het uiteindelijk zijn voordelen: laptops (althans voor mij) hebben het maken van aantekeningen makkelijker gemaakt. Je hebt georganiseerde notities, netjes opgeborgen in online mapjes, en de mogelijkheid om dieper in de lesstof te duiken terwijl je leert. Google is immers binnen handbereik. Als je je boeken bent vergeten, komt je laptop goed van pas - van de meeste lesboeken is wel een online versie te vinden. Iedereen herinnert zich de dagen waarop je een onnodige hoeveelheid huiswerk meekreeg en met een mini-bibliotheek aan boeken en aantekeningen op je rug de trappen op en af sjouwde, hopend dat je ruggengraat intact zou blijven. Het gebruik van laptops is een perfecte oplossing hiervoor.

'Ronduit dom'

Zelfs áls het uiteindelijk afleidt, is dat toch de eigen verantwoordelijkheid van de leerling? Moet één slungel het voor de rest bederven? Erken nou eens dat de wereld is veranderd, en dat het is hoog tijd is dat het onderwijs met die veranderingen meegaat. Laptops in de les weigeren is niet alleen kortzichtig, het is ronduit dom. Je kunt het vergelijken met een struisvogel die zijn kop in het zand steekt in de hoop dat het probleem verdwijnt. Werkt het? Nee. Niet doen dus.

Ik hoop oprecht dat u deze boodschap ter harte neemt.

Met vriendelijke groet,

Benjamin

Gepubliceerd op 27 februari 2024
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

toad

toad

Eerst zeggen ze dat leren met een laptop voordelen geeft, dus nu ze het willen verbieden is het voor de gene die er al een hadden "zonder van het geld". Wat hierna verbieden? Kladpapier en dan ook maar meteen schriften, omdat "kinderen er in lopen te teken en klieren, dus verbieden wij het maar".

1 maand geleden

Benjamin Miguel

Benjamin Miguel

Goed argument, Toad! Helemaal eens.

1 maand geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.