'Kortere lessen en meer beweging graag'

Renske

'Bestuurders en deskundigen praten honderduit over hoe ze scholen kunnen verbeteren. Maar weet jij, als scholier, niet veel beter hoe het onderwijs beter kan?' Die vraag stelden wij en onze collega's van 7Days dit jaar aan jullie. We publiceren alle school-verbeter-plannen van scholieren en bieden deze in het voorjaar aan de minister van Onderwijs aan. Hoort ze eens vanuit de schoolbanken hoe ze haar werk moet doen. Hieronder het tweede (!) schoolplan van Kiek (16).

"Gapend en met je ogen half dicht staar je naar het schoolbord. Ondertussen probeert de leraar voor de twintigste keer iets aan de klas uit te leggen. De tijd tikt langzaam weg terwijl jij al aan je lunchbroodje zit te denken. De bel gaat. Je slentert naar de volgende les en het hele verhaal begint opnieuw…

Kom maar op met die energie!
Dat kan anders! We moeten er met z’n allen achter zien te komen hoe we scholieren kunnen stimuleren om naar school te gaan. Kom maar op met die energie! Laat dat bloed door die aderen stromen!

Ten eerste lijkt het me een goed idee om de leerlingen meer te laten bewegen. Dit kan worden uitgevoerd door bijvoorbeeld het rooster zo in te delen dat je tussen de lessen door zoveel mogelijk moet lopen.

Laat ons meer lopen
Op onze school hebben we namelijk de 'bèta'-kant en de 'alfa'-kant. Als je het 3e uur biologie hebt en het 4e uur natuurkunde, dan hoef je drie stappen te zetten en ben je al in het volgende lokaal. Maar als je het vierde uur Frans hebt, in plaats van natuurkunde, dan ben je zo vier minuten verder voordat je bij je bestemming aankomt.

Die vier minuten van activiteit helpen je al om geconcentreerder in de les te kunnen zitten en ook nog wat vet weg te branden zonder dat je het merkt! Er zijn steeds meer kinderen met overgewicht en ik denk dat dit echt een groot verschil zal maken als er tussen de lessen door meer gebruik wordt gemaakt van de benenwagen.

Maak lessen korter
Ten tweede: maak de lessen korter! De leraar wordt zich er dan hopelijk van bewust dat hij maar beperkte tijd heeft (bijv. 35 minuten) het feit dat hij die tijd daarom nuttig moet gebruiken. Daardoor ontstaat er een les die vlotter verloopt en waar iedereen meer aan heeft.

De leraar kan op school de stof uitleggen en de leerlingen kunnen thuis opdrachten maken als huiswerk. De overgebleven tijd kan worden besteed aan leuke dingen en niet aan in je neus peuteren.

Wees dankbaar
Ten derde vind ik dat alle leerlingen zelf ook eens dankbaarder mogen zijn voor het feit dat zij naar school mogen. Wees blij dat jij kennis tot je mag nemen, dat je nieuwe en interessante dingen mag leren!

In vele landen kunnen kinderen niet naar school. Ze hebben het geld er niet voor, het is te gevaarlijk om erheen te gaan of er is simpelweg geen school. Ik vind dat we het zelfs verplicht zijn aan alle andere kinderen op de wereld om met liefde naar school te gaan. Zij hebben niet de mogelijkheid om naar school te gaan en wij wel. En die moeten we benutten ook."

Heb je zelf ook een idee over hoe het Nederlandse onderwijs beter kan? Schrijf je eigen schoolplan voor de minister! Alle serieuze plannen verschijnen op Scholieren.com en Sevendays.nl. De bedenker mag zijn idee uitgebreid promoten in de papieren 7Days en op Scholieren.com. Doe mee!

Gepubliceerd op 13 februari 2016

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

F.

F.

Het is niet alsof kinderen van die 15 minuten extra lopen per dag (wat op slakken tempo gaat) extra zullen afvallen. daarbij hebben vele scholen ook gedeeld materiaal. De ene keer heeft scheikunde de materialen nodig en de andere keer natuurkunde. Ook lessen korter werkt niet altijd, je hebt al gauw 10 minuten nodig om huiswerk op te geven, leerlingen te tellen etc. Dan houd je nog 25 minuten over voor de les, dan kan die misschien wat uitleggen maar helpen met huiswerk lukt niet meer. Al met al vindt ik dit dus geen goed en uitvoerbaar plan.

4 jaar geleden