Kom je nest uit: solliciteren doe je zo
In opdracht van YoungCapital
In de 17 jaar dat ik op deze wereld rondloop, heb ik een aantal keer gesolliciteerd op een bijbaantje. Voor de gemiddelde scholier is die 5 euro zakgeld per week immers niet genoeg om een nieuwe telefoon, kleren en videogames te betalen, dus hup: aan het werk! Maar hoe zorg je er nou voor dat je op gesprek mag komen en belangrijk nog, wordt aangenomen?
Ik heb om te beginnen veel geleerd van al die sollicitaties. Een keer liet de werkgever bijvoorbeeld niets meer van zich horen (de klassieker) en een andere keer werd ik zomaar een clown genoemd tijdens een sollicitatiegesprek. Voor dit baantje bij Scholieren.com ben ik zelfs aangenomen door het over tongen te hebben hebben in mijn sollicitatiemail. Maar wat zijn nou eigenlijk de do's en dont's als je een baantje zoekt?
Hoe benader je een werkgever?!
Je hebt een bedrijf gevonden dat op zoek is naar personeel. Stap 1 is natuurlijk om contact met ze op te nemen. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar bellen. Grijp die telefoon, verzin geen smoesjes en bel ze! Wees enthousiast, stel jezelf voor en vraag wat ze van je willen weten.
Het kan zijn dat ze eerst een motivatiebrief en een cv (curriculum vitae) van je willen hebben. In zo'n brief is het belangrijk dat je vertelt waarom je zo graag voor ze wilt werken, wie je bent en wat je kunt. Heb je moeite met het schrijven van een brief? Check de sollicitatiebrief voorbeelden en tips van YoungCapital
Maak een professioneel cv
Naast je motivatiebrief wil een werkgever ook vaak je cv zien, maar hoe pak je dit aan? Bedrijven kiezen áltijd een cv uit dat opvalt. Waarschijnlijk heeft de manager een hele dikke stapel, saaie, witte papiertjes met daarop veel te lange uitgeschreven levensverhalen. Zorg er dus voor dat jouw cv een beknopt overzicht geeft van de dingen die jij te bieden hebt. Een makkelijke tool die ik hiervoor zelf wel eens heb gebruikt, is de cv maker van YoungCapital. Met deze tool hoef je alleen maar je gegevens in te voeren en je ontvangt gratis een professioneel cv.
Maar goed, de inhoud van je cv is toch écht het belangrijkst. Misschien heb je nog niet veel werkervaring, maar wat ook goed staat op je cv zijn je buitenschoolse activiteiten. Speel je voetbal? Dan ziet je werkgever al snel dat je een teamplayer bent. Zit je in het bestuur van een vereniging? Je werkgever zal opmerken dat je sociaal bent en leiding kunt geven, etc etc.
Bingo! Je mag op gesprek komen
Als je deze fantastische tips hebt gevolgd, zal je toekomstige werkgever je gegarandeerd uitnodigen op gesprek. Het eerste obstakel is overwonnen, maar je bent er nog niet. Een sollicitatiegesprek moet je voorbereiden.
Lees je dus goed in van te voren! Zorg dat je weet wat het baantje inhoudt, zodat je niet tijdens het gesprek voor verrassingen komt te staan. Zo heb ik zelf een keer gesolliciteerd op een functie als keukenhulp, terwijl ik dacht dat het om een baantje als serveerder ging en daar kwam ik pas tijdens het gesprek achter #ongemakkelijk. Ook is het goed om je te verdiepen in het bedrijf zelf.
Kleed je netjes, praat met twee woorden en let op je houding. Hahaha, nee! Doe je niet anders voor dan dat je bent. Ben je de leukste thuis? Maak vooral grappen! Kleed je jezelf altijd fucking stylish, show it!
En wat als het sollicitatiegesprek online is? Check voor het gesprek begint of alle techniek het doet, zoals je microfoon, camera en internetverbinding. Let op dat je goed in beeld bent en zorg ervoor dat je niet als een lui varken nog in je nest ligt. "Maar Tom, je zei dat ik mezelf moest zijn!" Je begrijpt best wat ik daarmee bedoel.
Ook YoungCapital heeft nog een aantal goede tips hoe je je kunt voorbereiden op een online sollicitatiegesprek:
Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt! Succes met je toekomstige sollicitatie(s)!
Gepubliceerd op 2 juni 2021