Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Plasticloos leven is makkelijker dan je denkt!

Plasticloos leven is makkelijker dan je denkt!

Het is hét onderwerp van gesprek geweest afgelopen maand: de klimaatmars. Helaas kon ik er niet bij zijn, dus bedacht ik een andere manier om mijn steentje bij te dragen. Ik ging vijf dagen lang proberen geen plastic afval te produceren. In deze blog lees je hoe me dat afging.

Ter voorbereiding op het experiment heb ik eerst alle producten verzameld die ik op een doorsnee dag gebruik en waar plastic bij komt kijken. Ik schrok hier best wel van. Zo’n 90 procent van de spullen die ik dagelijks gebruik, moest op de foto. Ik wist dat wegwerpflesjes water van plastic zijn en dat mijn brood in een plastic zakje zit, maar bij wattenstaafjes, theezakjes, en de coating van yoghurtpakken had ik nooit stilgestaan. Na het maken van de foto besefte ik me dat ik nog zeker de helft vergeten was. Make-up, wattenschijfjes, koekjes, toiletpapier en haarverzorging zijn bijvoorbeeld óók vrijwel altijd verpakt in plastic. Nadat ik me op deze manier besefte hoe groot het plasticprobleem inderdaad is, had ik nog meer zin om het experiment aan te gaan.

Regels

De regels waren vrij simpel: geen plastic afval produceren of spullen gebruiken die in plastic verpakt zijn. Uitzonderingen waren tandpasta, toiletpapier en gezichtsreiniger. Met mijn gevoelige huid is switchen naar een ander product bijna onmogelijk. En tja, degene die een alternatief weet voor in plastic verpakt toiletpapier mag zich melden.

Ervaringen

De eerste dag was erg ingewikkeld. Ik besefte me een aantal keer dat ik niet goed genoeg was voorbereid om voor alle producten een plasticvrij alternatief te gebruiken en kon dus niet alles doen en eten wat ik wilde. Zo had ik nergens smeerbare boter in een papiertje gevonden en was de melk in fles bij ons in het dorp die week niet leverbaar. Het frustreerde me ook enorm dat ik niet normaal mee leek te kunnen doen met het gezin. Het spontane zakje nootjes dat mijn moeder op de zondagmiddag had geopend moest ik overslaan en ook de salade kon ik niet eten. De sla, komkommer, avocado, paprika’s én croutons die erin zaten waren namelijk allemaal in plastic verpakt geweest. Sowieso vind ik het heel raar dat al die dingen, die van nature gewoon een schil hebben en je alleen even af hoeft te wassen, nog extra verpakt worden. Waar is dat voor nodig? Zelfs bananen zie ik tegenwoordig in plastic zakken in de supermarkt liggen. Gewoon stom, vind ik dat.

Gelukkig had mijn moeder die ochtend wel een heerlijk vers brood voor me gebakken en bleek dat hagelslag in papier verpakt is. Honger lijden hoefde ik uiteindelijk dus gelukkig niet.

Met iedere dag die volgde, merkte ik dat ik me makkelijker aanpaste en minder na hoefde te denken. ’s Ochtends vulde ik een Dopper met water voor school, ik pakte een washandje voor mijn gezicht in plaats van een watje, ik waste mijn haar met een verpakkingsvrije shampoo bar en ik nam de tijd om wat fruit klaar te maken waar ik normaal een apart verpakt koekje in mijn tas gooide. In slechts twee dagen had ik mijn plasticverbruik van milieubedreigend naar vrijwel 0 gebracht en dat voelde ongelofelijk lekker.

Leerzaam

Het experiment is nu afgelopen, maar ik heb er ongetwijfeld veel van geleerd. Hoewel ik dolblij was dat ik weer thee kon drinken en handcrème op kon doen, heb ik een groot aantal van de aanpassingen die ik afgelopen week moest maken, behouden. Plastic flesjes gebruik ik niet meer, losse theezakjes zijn de deur uit (i.v.m. plastic om het doosje heen, maar ook omdat in de zakjes zelf vaak op een onzichtbare manier plastic verwerkt zit) en vervangen door theekruiden, shampoo & conditioner flessen zijn volledig vervangen door bars en yoghurt koop ik ook alleen nog maar in glazen flessen bij de boerenwinkel. Er zijn eigenlijk hele simpele oplossingen voor verpakkingsvrije producten, als je maar even je best doet om erover na te denken.

Mijn favoriete tip, die ik toevallig tijdens mijn experiment op Instagram voorbij zag komen: vermijd single-use producten. Alles wat je na één keer gebruiken weggooit, moet je proberen te vermijden. Wegwerp-koffiebekers, rietjes, schoolkoeken, waterflesjes en theezakjes, bijvoorbeeld, kun je vervangen door een Dopper, een RVS rietje, fruit of versgebakken koekjes en een zakje verse thee.

Als jij ook iets wilt doen voor het klimaat: probeer eens om je een dagje bewust te zijn van al het plastic dat je gebruikt of weggooit en gebruik het internet om een vervanging voor die producten te vinden. Het is makkelijker dan je denkt!

 

Gepubliceerd op 6 maart 2019

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.